Do's and don'ts bij zelf beleggen in ETF aandelen

Zelf beleggen in ETF ‘s

Zelf beleggen in ETF’s wordt steeds populairder. Steeds meer mensen weten het gemak en de laagdrempeligheid van beleggen in ETF’s te waarderen. Zeker nu de rente op je spaarrekening nagenoeg nul is kan het aantrekkelijk zijn om je geld op een andere manier aan het werk te zetten. Deze blog kan jou van je vraag af helpen of zelf beleggen in ETF’s misschien wel een goede keus voor jou is.

Wat is een ETF?

ETF staat voor Exchange traded fund. ETF’s worden ook vaak index trackers genoemd. Dit is ook gelijk het doel van een ETF, een index volgen. Bijvoorbeeld de S&P500, dit zijn de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Om als bedrijf opgenomen te kunnen worden in de S&P500 moeten ze aan allerlei criteria voldoen.

Door in EFT’s te beleggen kan je op een eenvoudige manier in ”mandjes” aandelen investeren. Er zijn ook ETF’s voor obligaties, vastgoed, grondstoffen etc. ETF’s voor aandelen zijn het populairst.

Ook voor een specifieke sector of regio is er wel een ETF te vinden, bijvoorbeeld een China ETF of voor de energie sector.

ETF’s zijn gemakkelijk verhandelbaar aan de beurs, net als een aandeel van een bedrijf.

Waarom zelf beleggen in ETF’s?

Waarom kiezen beleggers er nu massaal voor om hun geld in ETF’s te steken? Dit heeft alles te maken met de voordelen van zelf beleggen in ETF’s. Want zelf beleggen in ETF’s is waarschijnlijk een van de meest laagdrempelige en makkelijkste manieren om je geld aan het werk te zetten. Ook zijn de kosten vaak veel lager dan je geld laten beleggen door bijvoorbeeld een bank. De hoeveelheid tijd die het kost om een ETF portofolio te beheren valt ook erg mee. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld een portofolio die enkel bestaat uit individuele aandelen. We zetten nog even alle punten op een rijtje waarom zelf beleggen in ETF’s aantrekkelijk KAN zijn.

 • Laagdrempelig, zelf beleggen in ETF’s kan al vanaf een paar tientjes per maand
 • Makkelijk, In vergelijking met beleggen in individuele aandelen zijn ETF’s een stuk makkelijker te selecteren en te beheren
 • De lage kosten die beleggen in ETF’s met zich mee brengt, zijn een van de grootste voordelen van ETF’s. Op de lang termijn kan dit je ontzettend veel extra rendement opleveren
 • Spreiding in ETF’s is als belegger in individuele aandelen niet te evenaren, sommige ETF’s bestaan uit wel meer als 1000 verschillende aandelen
 • Je verslaat 80-90% van de (amateur) beleggers met het rendement van een all world ETF, sterker nog zelfs de meeste beleggingsfondsen hebben een lager rendement

Waarom kan je beter niet zelf beleggen in ETF’s?

Er zijn tal van redenen waarom ZELF in ETF’s beleggen aantrekkelijk kan zijn. Maar ook zelf beleggen in ETF’s heeft nadelen. Ondanks alle voordelen en de een eenvoud heb je nog steeds kennis nodig om succesvol te kunnen beleggen in ETF’s. Door dit uit te besteden aan bijvoorbeeld een bank hoef je zelf geen moeilijke beslissingen te maken. Van een professionele partij kan je verwachten dat ze de juiste beslissingen nemen in moeilijke tijden. Als bijvoorbeeld de beurzen onder zware druk staan. Dit moet jij als amateur belegger allemaal zelf doen. Er zijn ontzettend veel voorbeelden van beleggers die alles hebben verkochten in moeilijke tijden en achteraf spijt hebben van hun beslissingen. Het is natuurlijk ook niet niks om je zuur verdiende spaargeld te zien verdampen. Daarom is het voor sommige mensen ook beter om helemaal niet te beleggen. Er is wellicht een andere manier om je spaargeld aan het werk te zetten. We zetten nog even alle nadelen van zelf in ETF’s beleggen op een rijtje.

 • Kennis vereist van beleggen in ETF’s, je wilt achteraf geen spijt krijgen van dingen die je beter niet had kunnen doen…..
 • Emotioneel verbonden aan de keuzes die je maakt, een professionele partij heeft dit soort emoties niet
 • Ook al is beleggen in ETF’s relatief eenvoudige je zult nog steeds tijd kwijt zijn aan het beleggen en kennis op doen om dit tot een succes te maken
 • Kies je voor een professionele partij ook dan is er een reële kans dat je verlies zult leiden, dit kan tijdelijk zijn maar ook over de lange termijn. Sommige mensen zullen hier moeite mee hebben en kunnen waarschijnlijk beter hun geld op een andere manier aan het werk zetten

Zelf beleggen in ETF’s de do’s & don’ts

Zelf beleggen in ETF’s hoeft niet lastig te zijn. Het is echter wel van groot belang dat je weet wat je wel en niet moet doen. Laten we beginnen bij wat je juist wel zou moeten doen.

Zelf beleggen in ETF’s de do’s

 • Lees heel veel boeken, boeken zijn de beste manier om kennis op te doen. Gelukkig zijn er over beleggen in ETF’s en beleggen in het algemeen veel goede boeken geschreven. Door boeken te lezen kan je leren van werelds beste beleggers.
 • Begin met maandelijks een klein bedrag. Hoe enthousiast je ook geworden bent, het is verstandig om als beginnende belegger maandelijks een klein bedrag te investeren. Zo kun je langzaam kijken of beleggen echt iets voor jou is. Er zijn veel mensen die er achter komen dat beleggen toch echt niks voor hun is.
 • Hou het zo simpel mogelijk. Probeer niet de markt te ”timen” of te investeren in lastig te begrijpen ETF’s. Ook sector ETF’s kan je beter met rust laten.
 • Kies voor een All world ETF. Een all world ETF is vaak breed gespreid over verschillende sectoren. Zoals de naam het al zegt zijn het aandelen van bedrijven uit de gehele wereld. Sommige All world ETF’s bestaan uit meer dan 1000 verschillende aandelen. Door deze enorme spreiding voorkom je een hoop onnodige risico’s.
 • Beleg voor de (zeer) lange termijn. Door te beleggen voor de lange termijn loop je minder risico en heb je nog een hoop tijd om eventuele verliezen goed te maken. Beleggen in ETF’s voor korter als 5 jaar is niet aan te raden.
 • Beleg alleen met geld dat je (voor altijd) kunt missen. Beleggen zou je alleen met geld moeten doen dat je kan missen. Er is een kans dat je een (groot) deel van je inleg zult verliezen.

Zelf beleggen in ETF’s de don’ts

Er zijn een hoop dingen die je als belegger in ETF’s beter niet zou kunnen doen. Dit is een kleine selectie van wat je beter niet kunt doen.

 • Beleggen met geleend geld. Dit is toch echt de nummer 1 van de don’ts. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, beleg alleen met geld dat je bereid bent te verliezen. Dus al helemaal niet met geleend geld.
 • Beleggen zonder kennis. Beleggen zonder verstand van zaken verhoog de kans op verlies enorm. Als je het zelf beleggen te moeilijk vindt kan je beter een professionele partij jou geld laten beheren.
 • Je laten lijden door je emoties. Het is als belegger van groot belang dat je je emoties onder controle weet te houden. Als de beurzen in een korte tijd flink dalen zijn er elke keer weer een hoop beleggers die verkopen. Vaak met spijt achteraf.

Dit is slechts een kleine selectie en er zijn nog veel meer voorbeelden van wat je beter wel en niet zou kunnen doen als belegger in ETF’s.

Let op, dit is geen beleggingsadvies. Beleggen is nooit zonder risico je kunt (een deel) van je inleg verliezen.

Liever in individuele aandelen beleggen? Deze blog kan jou verder op weg helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *