Wat te doen met spaargeld

Wat te doen met spaargeld?

Dat een spaarrekening in 2020 nagenoeg niks op levert, wist je waarschijnlijk al. Tel daar een gemiddelde inflatie van circa 2% per jaar bij op, en je spaarcenten worden steeds minder waard. Bezit je meer dan €30.846 spaargeld? Dan moet je ook nog eens belasting betalen. Gelukkig zijn er tal van alternatieven voor een spaarrekening. Deze alternatieven voor een spaarrekening kunnen jou van je vraag af helpen, wat te doen met spaargeld.

1. Beleggen in aandelen

Het klassieke alternatief voor sparen, is beleggen. Als het om beleggen gaat zijn mensen vaak terughoudend. Logisch want er zijn nu eenmaal risico’s verbonden aan beleggen. De regel is vaak, hoe hoger het rendement hoe hoger het risico. Iedereen kent de verhalen van mensen die (veel) geld hebben verloren met beleggen. Toch komt een groot deel van de angst om te beleggen door onwetendheid. Door te beleggen voor de (zeer) lange termijn wordt het risico op verlies namelijk steeds kleiner. Als je dan ook nog eens weet wat je wel en niet moet doen, wordt de kans op verlies nog een stukje kleiner. Natuurlijk beleggen is nooit zonder risico, en in het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Echter is het een zeer toegankelijke manier om vermogen op te bouwen voor de lange termijn. Beleggen is voor iedereen mogelijk ongeacht je inkomen. Je kan je geld al laten beleggen, vanaf 50 euro inleg per maand. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan. Er zijn verschillende online brokers waarbij je kosteloos een online rekening kunt openen. Waar je ook voor kiest, beleggen is nooit zonder risico.

2. Hypotheek aflossen

Extra aflossen op de hypotheek gebeurd de laatste jaren steeds vaker. Dit heeft onder andere met de spaarrentes te maken. Het is dan ook een prima alternatief voor mensen die het geld niet nodig hebben in de toekomst. Het vervroegd aflossen van je hypotheek heeft en paar hele mooie voordelen Zoals :

  • Je houdt minder restschuld over bij een eventuele verkoop.
  • Je hoeft geen belasting meer te betalen, over je spaargeld wat je hebt gebruikt om af te lossen.
  • Je wordt makkelijker financieel onafhankelijk
  • Je loopt geen risico zoals bij bijvoorbeeld beleggen.

Natuurlijk, zitten er ook nadelen aan het extra aflossen van je hypotheek zoals :

  • Niet elke hypotheekvorm is er geschikt voor.
  • Het levert minder rendement op als investeren.
  • Je kan niet meer bij het geld dat je hebt gebruikt om extra af te lossen.
  • Eventuele boete rente bij teveel aflossen.

Bij de meeste hypotheken kan je jaarlijks 10-15% van het totale bedrag boetevrij aflossen. Ben je enthousiast over het idee om je, hypotheek versneld af te lossen? Als je nu weet wat te doen met je spaargeld, is het verstandig alles goed uit te zoeken, voordat je over gaat op het extra aflossen van je hypotheek. Bij twijfel altijd contact op nemen met je financieel/hypotheekadviseur.

Meer weten over je hypotheek versneld aflossen? Deze blog kan jou verder op weg helpen!

3. Crowdfunding

Als je niet weet je kan doen met je spaargeld is crowdfunding misschien wel iets voor jou. Crowdfunding is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het is natuurlijk ook een ontzettend goed idee, en tegelijkertijd kan je ook nog eens ondernemers helpen. Het is en win-win situatie voor zowel jou als de ondernemer. Je kunt zelf kiezen in welke projecten je je geld investeert. Er zijn zelfs projecten voor ontwikkelingslanden. Zo kan je rendement maken op je spaargeld, en mensen helpen die het wat moeilijker hebben als wij. Dat is toch een geweldige manier van je geld investeren. Natuurlijk zitten er ook risico’s verbonden aan crowdfunding, zoek dit goed uit voordat je begint.

5. Spaardeposito

Een spaardeposito kan jouw en stuk hoger rendement opleveren als je spaarrekening. Natuurlijk moet je je geld wel voor een tijdje kunnen missen. De looptijd van een spaardeposito verschilt van 3 maanden tot wel 10 jaar. De rente en de looptijd staan van tevoren vast, je weet dus precies wat je ontvangt.

Als de rekening onder het depositogarantiestelsel valt, ben je beschermt tot €100.000 bij een eventueel faillissement. Zoek dit goed uit van tevoren! Ondanks dat het een aantrekkelijk manier van sparen is, zitten er ook enkele nadelen aan verbonden. Het rendement is een stuk lager als bij bijvoorbeeld beleggen. Zo kan de klant in de meeste gevallen niet bij het spaargeld gedurende de looptijd of er zijn kosten aan verbonden als je dat toch wilt. Stijgt de rente dan profiteer je hier ook niet van.

6. Vastgoed

Investeren in vastgoed is veelzijdiger als je zou denken. De klassieke manier is een beleggingspand, natuurlijk moet je hier wel het vermogen voor bezitten. Gelukkig kan je een deel van de kosten voor een beleggingspand financieren bij een bank. Hierdoor wordt het kopen van een beleggingspand ook voor minder vermogende mensen toch toegankelijk. Echter moet je wel over voldoende kennis beschikken om rendement te maken over je beleggingen. Je bent ook verantwoordelijk voor het onderhoud en eventuele reparaties.

Je kunt er voor kiezen om je geld te investeren via een vastgoedfonds. Door te beleggen in deze fondsen hoef je zelf niet over de kennis te beschikken. De vastgoed fondsen investeren hun geld vaak in verschillende sectoren en landen. Denk hierbij aan kantoren, winkels, industrie, hotels, logistiek en gezondheidszorg. Er zijn prachtige fondsen met een bewezen track record, maar beleggen in vastgoed is natuurlijk niet zonder risico.

7. Investeren in jezelf

Investeren in jezelf is een van de beste investeringen die je kan doen. Dit kan meer rendement opleveren als elke andere belegging! En het hoeft niet eens veel geld te kosten. Een investering in jezelf kan bijvoorbeeld een boek zijn. En er zijn boeken die je leven kunnen veranderen. Een investering in jezelf is voor de lange termijn, je hebt er immers de rest van je leven profijt van.

Je kunt ook investeren in een gezonder lichaam door te gaan sporten, of gezonder te eten. Ook hier heb je de rest van je leven profijt van. Een investering in jezelf zal je niet snel spijt van krijgen.

8. Emergency fund

Investeren in een emergency fund doe je niet voor het rendement. Het geld blijft namelijk lekker op je spaarrekening staan voor noodgevallen. Eigenlijk zou iedereen over een persoonlijke noodfonds moeten beschikken. Je zult ongetwijfeld financiële tegenvallers hebben meegemaakt, en hoe fijn zou het zijn als je dan gewoon jou noodfonds kan gebruiken. Een emergency fund is dan ook goed voor je nachtrust!

De meeste financiële expert raden een ”emergency fund” van 3 tot 6 keer je maandelijkse uitgaven aan. Dat is een behoorlijk bedrag. Als je gemiddeld €3000 per maand uitgeeft, kom je al op een bedrag van 9 tot 18 duizend euro uit. Maar, met een goed gevuld emergency fund kan je de meeste financiële tegenslagen dan ook makkelijk aan! Vergeet niet na gebruik van je emergency fund het weer aan te vullen.

Wat je ook doet met je spaargeld, zorg er voor dat je altijd de risico’s van je investeringen kent. In de meeste gevallen geld, hoe hoger het rendement hoe meer risico. Neem bij twijfel contact op met een financieel adviseur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *