Wat te doen bij een beurscrash

Wat te doen bij een beurscrash?

Naarmate de beurzen in zowel binnen als buitenland record na record verbreken, wordt steeds vaker de vraag gesteld; Wat te doen bij een beurscrash? Heb je al een beurscrash mee gemaakt of ben je bang dat er een aan zit te komen? Of misschien zit je zelfs wel te wachten op de volgende beurscrash! Lees hier alles over wat je wel en juist niet moet doen tijdens een beurscrash.

Een correctie of een beurscrash?

Wanneer spreek je van een beurscorrectie en wanneer van een beurscrash?

Beurscorrectie

Een beurscorrectie ook wel marktcorrectie genoemd is een plotselinge daling van maximaal 20%. Een correctie vind plaats door plotselinge gebeurtenissen die het beurssentiment weten te raken. Niemand weet wanneer een correctie plaats zal vinden. Dat het weer zal gebeuren is wel duidelijk. De afgelopen 20 jaar heeft er 18x een beurcorrectie plaats gevonden. Het is niet ongewoon dat de beurs binnen enkele maanden na een correctie weer terug keert naar het niveau van voor de correctie.

Beurscrash

Een beurscrash is een heftige daling in een korte periode van enkele weken. Een daling van 10% op een dag is niet ongewoon tijdens een crash. Tijdens de corona-crash van 2020 gingen de markten wereldwijd met circa 30% omlaag. En dat in slechts 3 weken tijd. Elke crash is er weer een ander aanleiding die reden geeft tot paniek bij beleggers. Gelukkig komen crashes veel minder vaak voor als correcties.

Een bear-market en een bull-market

Wat betekenen de termen bear-market en bull-market?

Bear-market

Een bear-market is een over een langere periode dalende markt. Het marktsentiment is negatief door slechte economische vooruitzichten. Dit kan komen door bijvoorbeeld een crisis zoals de kredietcrisis van 2008. De beurs zat op dat moment in een bear-market die maar liefst 17 maanden duurde.

Bull-market

Een bull-market is een stijgende markt over een langere periode. De markt is positief gestemd de economische vooruitzichten zijn positief en beleggers durven te investeren. Dit komt de aandelenmarkten ten goede en dat is ook terug te zien aan de koersen die over een langere periode stijgen.

De 3 opties als belegger tijdens een beurscrash

Als belegger is een beurcrash zo’n beetje het spannendste wat er kan gebeuren. Zo komen er een hoop vragen op je af. Want, wat doe je met je huidige posities? Ga je verkopen of juist bijkopen? En wat als de beurs nog verder daalt. Het is verstandig om een plan voor jezelf te maken voordat er iets gebeurd op de markt, zoals een beurscrash of een correctie. Dit maakt het makkelijker voor je, om beslissingen te maken. Bij beleggen krijg je vroeg of laat te maken met je emoties en het is belangrijk om je emoties de baas te kunnen zijn. Door een gestructureerd plan voor jezelf te maken is het makkelijker om je emoties de baas te zijn. Je zal niet de eerst zijn die in blinde paniek al zijn aandelen verkoopt tijdens een fikse daling. Achteraf blijkt dit vaak een van de slechtste momenten te zijn om te verkopen.

Verkopen

Het eerste waar beleggers vaak aan denken tijdens een crash is verkopen. Uit onderzoek is echter gebleken dat verkopen tijdens een crash, achteraf gezien vaak niet de beste beslissing was. Waarom verkopen mensen dan toch massaal hun aandelen?

Angst, is de nummer 1 oorzaak om te verkopen tijdens een beurscrash. Ondanks dat mensen weten dat ze beter niet kunnen verkopen tijdens een crash, wordt het wel veel gedaan. Tijdens een beurscrash kunnen vooral bij particuliere beleggers de emoties hoog op lopen. Je geld in een korte tijd met 10-tallen procenten zien dalen is natuurlijk ook niet niks. Het is daarom erg belangrijk om jezelf af te vragen waarom je aandelen dalen. Krijgen de aandelen die je bezit te maken met structurele veranderingen waardoor ze op de lang termijn minder winst zouden kunnen maken of nog erger. Of staat de koers gewoon onder druk net als de rest van de markt en veranderd er fundamenteel niets aan je aandelen?

Verkopen tijdens een beurscrash is dus niet per definitie onverstandig. Wees je er echter wel van bewust dat tijdens een crash alles vaak slechter lijkt dan het achteraf blijkt te zijn. In het nieuws lees je dat de beurs met wel 90% onderuit kan gaan, je hoort van je collega’s dat je maar beter al je aandelen kan verkopen als je die bezit, en als je nu investeert in de beurs je wel heel naïef bent. Achteraf blijkt het vaak allemaal weer goed te komen en zijn de mensen met de sterkste maag meestal de gene die er het best van af zijn gekomen.

Houden/uitzitten

Als je geschoren wordt, moet je stilzitten. Deze oude beurswijsheid komt uit de tijd dat mannen zich lieten scheren met een scherp scheermes. Uiteraard was het verstandig niet te bewegen, net als tijdens een beurscrash luid het gezegde. Maar klopt dit gezegde eigenlijk wel?

Een veel gehoord advies is; tijdens een beurscrash niet verkopen. Vooral niet in paniek raken en rustig de storm uitzitten. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het doel van beleggen in aandelen is immers winst maken. Tijdens een beurscrash gebeurd alles wat je niet wilt. Je aandelen dalen en je winst verdwijnt. Misschien kom je zelfs in de min te staan. Je gaat aan alles twijfelen en je vraagt jezelf af of je niet beter alles kan verkopen.

Het is belangrijkste is nu om de juiste beslissing te maken. En vooraf bedacht plan kan jou helpen deze moeilijk keus makkelijker te maken. Als de beurs crasht heeft dat altijd een aanleiding en gevolgen. Het belangrijkste is om er voor te zorgen dat je er achter komt of dit permanenten gevolgen gaat hebben voor de aandelen die jij bezit. Is dit niet het geval dan is het waarschijnlijk beter om inderdaad stil te blijven zitten. Gaan deze problemen wel voor fundamentele veranderingen zorgen bij de aandelen die je bezit. Dan is het misschien wel beter om er toch voor te kiezen om te verkopen.

Bijkopen

Veel mensen kopen graag spullen in de uitverkoop. Zijn de aandelenmarkten in de uitverkoop dan blijven de meeste mensen hier echter ver vandaan. Is dit wel terecht? Of kan je beter flink je slag slaan tijdens een beurscrash.

Bijkopen tijdens een crash is iets wat veel beleggers zich voornemen. Is het moment daar, dan kan het toch knap lastig worden de stap te zetten. Dit is ook niet heel vreemd. Je ziet je portofolio met tientallen procenten dalen en je hebt geen flauw idee wanneer het stopt. Op dit soort momenten kunnen er een hoop emoties op je af komen. Zeker als beginnend belegger kan het moeilijk zijn om je geld te zien ”verdwijnen”. Maar ook de ervaren belegger kan hier wakker van liggen.

Tijdens een crash gaat de gehele beurs naar beneden. Ook aandelen die op lange termijn nog steeds prima vooruitzichten hebben moeten er aan geloven en gaan soms flink omlaag. Wees je er echter van bewust dat een crash achteraf gezien vaak een goed moment was om bij te kopen of een positie te starten. Toch is dit lang niet altijd het geval, zeker bij individuele aandelen is het belangrijk om ze enkel tegen de juist waardering te kopen. Zelfs tijdens een beurscrash kan je de aandelen met slechte vooruitzichten of een (nog steeds) te hoge waardering beter links laten liggen.

Beleggingsstrategie

Een beleggingsstrategie kan je helpen de moeilijke keuzes iets makkelijker te maken op spannende momenten. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om maandelijkse je ondergewaardeerde aandelen bij te kopen. Je kan bijkopen of verkopen als je aandelen een bepaald koersdoel bereikt hebben. En natuurlijk kan je er ook altijd nog voor kiezen dat plan bij te stellen. Een voorbedacht plan van wat je gaat doen als de markt flink onderuit gaat is iets wat elke belegger zou moeten hebben.

Wil je meer lezen over de beste beleggingsstrategie voor jou, dit artikel kan jou verder op weg helpen. Wat is de beste beleggingsstrategie voor jou?

Dit is geen beleggingsadvies, beleggen is niet zonder risico je kunt een (deel) van je inleg verliezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *