Wat is fire en hoe wordt je dit

The fire movement is hot, steeds meer mensen willen dit bereiken en doen daar alles voor. Misschien ben je hier (on)bewust al mee bezig of wil je dit ook na het lezen van deze blog.

Wat is fire?

Fire staat voor Financial Independence Retire Early ofterwijl: Financieel onafhankelijk, vervroegd met pensioen. Dit concept komt oorspronkelijk uit Amerika en is overgewaaid naar Europa, het is een echte lifestyle en iedereen doet het op zijn eigen manier maar allen met hetzelfde doel.

Uiteindelijk is het doel dat je niet meer hoeft te werken, maar dit betekend natuurlijk niet dat de mensen die fire hebben bereikt niets meer doen en de hele dag op de bank liggen. Het gaat erom dat je zelf de keuze hebt om te bepalen wat je met jouw tijd doet.

Mensen die de fire bereiken leven vaak erg “frugal” Engels woord voor zuinig, sommigen gaan hier ontzettend ver in. De reden hiervoor is simpel, als jij met weinig geld kunt leven, kun je meer opzij zetten en dus meer investeren waardoor je sneller het benodigde bedrag bij elkaar hebt. Daarnaast heb je dus ook een minder groot bedrag nodig om bij elkaar te sparen, omdat je maandelijkse uitgaven laag zullen zijn.

Hoe wordt je fire?

Het is een levenstijl en iedereen heeft zo zijn eigen reden om fire te worden. Zoals hierboven al genoemd, gaat het niet alleen om hoeveel je kunt sparen, minstens net zo belangrijk is hoeveel je uitgeeft. Hoe groter deel van jouw inkomen je kunt sparen hoe eerder je je doel hebt bereikt. De meeste mensen leven ver beneden hun inkomen.

Sommigen mensen sparen meer dan 50% van hun maandelijkse inkomen. Je hebt ongeveer 25x je jaarlijkse uitgaven nodig om the fire te bereiken.

Een voorbeeld: Als je 20.000 euro per jaar uitgeeft heb je
25×20.000 = 500.000 euro nodig

Dit is waarom het belangrijk is om met zo weinig mogelijk te kunnen leven

Geef jij dus 40.000 per jaar uit, betekend het dat je al 1 miljoen euro bij elkaar moet zien te krijgen. Gelukkig kan je een hoop doen om je inkomen te verhogen en je uitgaven te verlagen.

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je comfortabel kan leven, en dat is voor iedereen anders. De een kan en wil echt niet zonder auto en (luxe) vakanties. Een ander hecht hier minder waarde aan en gebruikt de fiets of het OV. Op die manier kan je ontzettend veel besparen en heb je veel minder passieve inkomsten nodig om van te kunnen leven. Dit is ook de reden dat de ene al met 30 fire heeft bereikt en de ander pas in hun 40ste of 50ste. Of misschien krijgen ze het wel nooit voor elkaar, want op je 60ste valt er niet over retire early te spreken als je het mij vraagt.

De vier procent regel

Fire bereiken is één ding, maar je wilt het natuurlijk ook blijven. Daarvoor is de vier procent regel bedacht. De 4% regel is bedacht om er voor te zorgen dat je voor altijd financieel onafhankelijk blijft, zodra je het eenmaal bereikt hebt. Door jaarlijks maximaal 4% van je geïnvesteerde vermogen te gebruiken, zorg je er voor dat jou vermogen door kan groeien om jouw ook in de toekomst te voorzien. Dit is dus ook de reden waarom je 25x je jaarlijkse uitgave aan vermogen moet bezitten.

Compound interest de sleutel tot fire

Iedereen die serieus bezig is om fire te bereiken weet dat hij/zij niet zonder kan. Albert Einstein noemde het ooit al het achtste wereld wonder. Zelfs al heb je geen ambitie om fire te bereiken, iedereen die er achter komt hoe krachtig compound interest is, zal versteld staan! Compound interest is in het Nederlands vertaald rente op rente.

The great Albert Einstein once said “Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it … he who doesn’t … pays it.”

Compound interest wordt ook wel het sneeuwbal effect genoemd. Het onderstaande voorbeeld laat zien hoe dit werkt, en waarom we hier allemaal gebruik van zouden moeten maken. In dit voorbeeld gaan we uit van een eenmalige inleg van 10.000 euro, en een jaarlijks rente percentage van 7%.

  • 1 jaar : € 10.700
  • 2 jaar : € 11.449
  • 3 jaar : € 12.250,43
  • 4 jaar : € 13,107.96
  • 5 jaar : € 14,025.52
  • 10 jaar : € 19,671.51
  • 20 jaar : € 38,696.84
  • 30 jaar : € 76,122.55
  • 40 jaar : € 149,744.58
  • 50 jaar : € 294,570.25

Met een eenmalige inleg en een jaarlijkse rente percentage van 7% is je inleg na 10 jaar ongeveer twee keer zoveel waard! Je ziet dat je inleg elke 10 jaar verdubbelt. Zeven procent is een gemiddeld rendement, en voor de meeste (index) beleggers is het zeker mogelijk een gemiddeld jaarlijks rendement van 7% te behalen.

Dit simpele voorbeeld laat maar weer eens de kracht van compound interest zien, en waarom het ook wel het sneeuwbal effect wordt genoemd. Het belangrijkste ingrediënt voor het sneeuwbal effect is tijd. Hoe langer je de tijd hebt, hoe groter de sneeuwbal zal groeien. Je zult dus over een hoop geduld en doorzettingsvermogen moeten beschikken.

Wil je financieel onafhankelijk worden? Deze tips kunnen jou helpen dit sneller te bereiken.

Hoe te beginnen?

Er is heel veel informatie te vinden over fire op YouTube, internet en uiteraard ook bij ons! Als je eenmaal de stap neemt naar deze levensstijl is er geen weg meer terug. Je wilt steeds minder uitgeven en door alle inspirerende verhalen die je kunt lezen en zien wordt je alleen maar meer gemotiveerd om je doel te bereiken. Goed om voor ogen te hebben is; wat wil ik als ik eenmaal kan stoppen met werken? Wil je veel reizen, vrijwilligerswerk doen, misschien wel in een (goedkoop) ander land gaan wonen? Met een duidelijk speerpunt is het makkelijker en nog leuker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *