Wat is financieel onafhankelijk?

Wat is financieel onafhankelijk? Hoe wordt je financieel onafhankelijk? En wat zijn de voordelen van financieel onafhankelijk zijn?

Wat is financieel onafhankelijk?

Laten we bij het begin beginnen, wat is financieel onafhankelijk precies? Financieel onafhankelijk zijn is niets anders dan al je rekeningen kunnen betalen, zonder daarvoor afhankelijk te zijn van een salaris of daarvoor arbeid te moeten verrichten. Denk hierbij aan mensen, die bijvoorbeeld genoeg inkomsten genereren uit aandelen of vastgoed.

De meeste mensen denken bij financieel onafhankelijk, aan rijke mensen die niet te hoeven werken. Een fortuin hebben vergaard met de verkoop van hun bedrijf, en nu met een cocktail in de hand aan het strand van Saint-Tropez liggen. Toch is er een groeiende groep mensen die zich ervan bewust zijn dat je ook met een gemiddeld inkomen financieel onafhankelijk kunt worden. Door zuinig te leven, een (groot) deel van je inkomen te investeren, zijn er steeds meer mensen die op hun 30ste, 40ste of 50ste financieel onafhankelijk zijn.

Hoe wordt je financieel onafhankelijk?

Als je financieel onafhankelijk wilt worden, heb je passieve inkomsten nodig. Door actieve inkomsten te investeren in passieve inkomsten wordt je op de (lange termijn) financieel onafhankelijk. Je kunt er ook voor kiezen om direct passieve inkomsten te creëren.

Wat zijn actieve inkomsten?

Actief inkomen is het klassieke inkomen. Bij actief inkomen ruil je jou tijd voor geld. Dat kan zijn in loondienst. Maar natuurlijk ook als zelfstandige, bijvoorbeeld als een schilder. Het maakt niet uit of je jou geld per uur of per opdracht krijgt. Zolang je er voor moet werken is het actief inkomen.

Er is natuurlijk niks mis met werken voor je geld. En er zijn beroepen waar je ontzettend veel geld mee kan verdienen. Stop je echter met werken dan zal jou inkomen ook stoppen.

De voordelen van actieve inkomsten.

 • Vrijwel direct inkomsten
 • Het is vaak makkelijker te verdienen als passieve inkomsten
 • In veel gevallen minder risico vol als passieve inkomsten
 • Vaak erg voorspelbaar inkomen

De nadelen van actieve inkomsten.

 • Fysiek werk moeten verricht op locatie of op afstand
 • Stop je met werken dan stop je inkomen ook vrijwel direct
 • Minder vrije tijd
 • Grote afhankelijkheid van je inkomen

Wat zijn passieve inkomsten?

Passief inkomen is precies het tegenovergestelde van actief inkomen. Je hoeft er niet voor te werken. Dat betekend niet dat je er nooit voor hebt hoeven werken. Als jij bijvoorbeeld, passieve inkomsten verdient uit jou aandelen portofolio. Dan hoef je daar op dit moment niks voor te doen. Maar in het verleden heb je waarschijnlijk heel hard gewerkt, om met jou actieve inkomen deze aandelen te kunnen kopen. Je kunt er ook voor kiezen om direct passieve inkomsten te creëren. Door bijvoorbeeld een boek te schrijven. Dat kost je enkel je tijd, en zolang jou boek wordt verkocht verdien jij passieve inkomsten. Daar hoef je dan niks meer voor te doen.

Wil je meer weten over hoe je een passief inkomen kan opbouwen? Deze blog kan jou verder op weg helpen.

De voordelen van passieve inkomsten.

 • Veel vrije tijd
 • Niet direct werk hoeven verrichten
 • Minder afhankelijk van je actieve inkomsten

De nadelen van passieve inkomsten.

 • Vaak lastiger te genereren als actieve inkomsten
 • Geen direct inkomen
 • Niet altijd succes
 • Werken voor niks (tijdelijk)
 • Meer kennis nodig
 • Investeren kan veel geld kosten

Enkele voorbeelden van passieve inkomen zijn:

 • Aandelen
 • Dividend aandelen
 • ETF’s
 • Royalty’s
 • Vastgoed

Door minder uit te geven dan wat er binnen komt, kan je je geld (maandelijks) investeren in passief inkomen. De meeste mensen die financieel onafhankelijk willen worden, sparen elke maand een vast bedrag van hun inkomen en investeren in aandelen, ETF’s en/of vastgoed. Sommige mensen weten precies hoeveel procent van hun inkomen ze sparen/investeren. Doorgaans is de regel, hoe meer inkomen je kunt sparen hoe sneller je financieel onafhankelijk bent.

Daarnaast zijn er ontelbaar veel manieren om nog extra passieve inkomsten te genereren. Een side-hustle is dé manier om jouw passieve inkomen nog harder te laten groeien.

Wat is een side-hustle?

Een side-hustle is werk of een business wat je kunt doen naast je full-time baan. Door een side-hustle kan je nog sneller financieel onafhankelijk worden. Je kunt er voor kiezen om geld te generen en dat te investeren. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen direct passieve inkomsten te creëren.

Voorbeelden van een side-hustle.

 • Een blog
 • Je eigen YouTube kanaal
 • Webshop
 • E-books of trainingen/cursussen verkopen over iets
 • Chauffeur

Wat zijn de voordelen van financieel onafhankelijk zijn?

Ik denk dat iedereen wel een paar voordelen kan bedenken, dit zijn de meest voorkomende :

 • Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden
 • Eerder stoppen met werken
 • De wereld rondreizen
 • Van je hobby je werk maken

Dat mensen die financieel onafhankelijk zijn de hele dag op het strand liggen of nooit werken is zeker niet het geval. De meeste mensen hebben er lang over gedaan om dit te bereiken. Vaak werken ze nog gewoon (deels) of maken ze van hun hobby hun werk. Maar, ze bepalen wel zelf waar, wanneer en hoeveel ze werken.

Financieel onafhankelijk worden is voor iedereen mogelijk. Voor de ene persoon zal dit sneller zijn dan de ander. Het hangt tenslotte af van je levensstijl, de ene red het met 20.000 per jaar, de ander is met 100.000 per jaar nog niet tevreden.

Tips om (sneller) financieel onafhankelijk te worden.

Financieel onafhankelijk wordt je niet zomaar. Ben jij bereid jaren lang een groot deel van je inkomen te investeren. Veel minder geld uit te geven dan dat er binnen komt? Dan volgen hier enkele tips, die je eventueel zouden kunnen helpen sneller financieel onafhankelijk te worden.

 1. Bespreek je droom om financieel onafhankelijk te worden met je partner.

Zonder de medewerking van je partner gaat je dit waarschijnlijk niet lukken. Je moet het er immers over eens zijn dat jullie heel anders met jullie geld om gaan. Ben jij er zeker van dat je wilt werken aan een financieel onafhankelijk leven? Bespreek dit met je partner en leg hem/haar uit dat dit iets is waar jullie beide achter moeten staan.

2. Begin een side-hustle.

Hierboven kon je al lezen over een side-hustle. Of je nu financieel onafhankelijk wilt worden of gewoon wat extra geld wilt verdienen. Een side-hustle is de manier om dit te doen. Begin een website over je grootste hobby. Hou je van autorijden? Wordt Uber chauffeur.

3. Betaal jezelf eerst.

Dit heeft mijn leven veranderd! Betaald jezelf eerst, nog voordat je al je rekeningen betaald. De meeste mensen betalen eerst hun rekeningen, en als er na al het shoppen aan het eind van de maand nog wat over is sparen ze dat. ”Leer jezelf eerst te betalen” dit systeem heeft mijn leven veranderd.

4. Leef beneden je inkomen

Om financieel onafhankelijk te kunnen worden, is het belangrijk om te leren leven met minder. Kijk wat voor jou belangrijk is en wat wil minder zou mogen. Iedereen kan wel ergens op besparen.

5. Maak je persoonlijke financiën op orde.

Door inzicht te krijgen in je persoonlijke financiën. Weet je waar je geld naar toe gaat. Zo kan er duidelijk worden waar je eventueel op kan besparen. Maar er wordt ook duidelijk hoeveel geld jij nodig hebt. Kan jij nog wel wat hulp gebruiken bij je persoonlijke financiën op orde krijgen? Ik heb hier een speciale blog voor gemaakt.

Financieel onafhankelijk worden.

Je weet nu precies wat financieel onafhankelijk is. Je weet in grote lijnen hoe je het kan worden. Misschien ben je nu zelfs al overtuigd om ook voor financiële onafhankelijkheid te kiezen. De weg naar financiële onafhankelijkheid is lang. Het zal allemaal niet vanzelf gaan. Je zult er een hoop voor moeten doen, en laten. Maar het is het allemaal waard!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *