Belegging strategie

Wat is de beste beleggingsstrategie voor jou?

Als je wilt beginnen met beleggen, is het belangrijk dat je een beleggingsstrategie hebt. Een belegginsstrategie kan je helpen om op moeilijke momenten de juiste beslissingen te nemen. Het is daarom belangrijk vóór je begint met beleggen een strategie te vinden die bij jou past. De juiste strategie voor jou, hoeft niet het zelfde te zijn als voor iemand anders. Wat de juiste strategie voor iemand is, hangt van verschillende factoren af. Zo kan een twintiger met nog heel wat jaren te gaan voor zijn pensioen, meer risico nemen als iemand van in de zestig.

Waarom kan je niet zonder beleggingsstrategie?

Voordat je begint met beleggen is het belangrijk de juiste strategie te vinden voor jou als belegger. Beleggen kan een hoop emoties met zich mee brengen. Je gaat als belegger vroeg of laat met heftige koersschommelingen te maken krijgen. Dit kan allerlei emoties bij je op roepen, waardoor het lastig kan worden om de juiste beslissingen te maken. Een van te voren bedachte strategie kan je helpen de juiste beslissingen te maken. Zo voorkom je dat je op een later moment spijt krijgt van je keuzes. Dit zijn enkele van de meest populaire beleggingsstrategieën.

Buy and hold beleggingsstrategie

Dit is misschien wel bekendste beleggingsstrategie, de naam zegt het al. Buy and hold, niet meer verkopen dus. Dit is natuurlijk voor de (zeer) lange termijn. Buy and hold beleggers proberen aandelen te selecteren die het voor altijd goed zullen blijven doen. Ze beleggen alleen in duurzame ondernemingen die het naar alle waarschijnlijkheid over vele jaren nog steeds goed zullen doen.

Buy and hold beleggers hoeven hierdoor niet dagelijks hun aandelen in de gaten te houden. Ze gaan er vanuit dat ze op de lange termijn meer waard zullen worden. Je kan als buy and hold belegger natuurlijk ook in ETF’s of beleggingsfondsen investeren. Dividend kan worden gebruikt als onderdeel van de buy and hold strategie. Er zijn beleggers die enkel in dividend aandelen investeren.

Voordelen van de buy and hold strategie

 • Weinig handelen, dus weinig transactiekosten
 • Redelijk eenvoudig toe te passen
 • Relatief weinig werk
 • Mogelijk dividend inkomsten
 • Niet de markt timen
 • relatief eenvoudige manier van investeren

Nadelen van de buy and hold strategie

 • Verlieslijdende aandelen te lang aanhouden
 • Voor de (zeer) lange termijn

Wil je meer weten over investeren in dividend aandelen? Deze blog kan jou verder op weg helpen.

Dollar cost averaging strategie

De dollar cost averaging strategie is een simpele maar effectieve beleggingsstrategie. Het gaat allemaal om het ”’gemiddelde”. Door regelmatig voor een vast bedrag bij te kopen, betaal je nooit teveel voor je ETF of aandeel. De gedachte achter de dollar cost averaging strategie is dat het ”timen” van de markt vrijwel onmogelijk is. Door in een keer een grote positie te kopen, kan het gebeuren dat je veel teveel hebt betaald voor je aandeel/ETF. Gebruik de dollar cost averaging beleggingsstrategie om een mooie positie op te bouwen.

De dollar cost averaging strategie is ideaal om te combineren met de Buy and Hold strategie.

Voordelen van de dollar cost averaging strategie

 • Eenvoudige manier van investeren
 • Altijd een mooi gemiddeld aankoop bedrag voor je posities
 • Beleggen vanaf een klein bedrag per maand
 • Relatief veilige manier van beleggen

Nadelen van de dollar cost averaging strategie

 • Voor de (zeer) lange termijn
 • Het kan een beetje saai zijn

Buy low, Sell high strategie

Buy low, Sell high als belegger heb je deze quote waarschijnlijk wel eens voorbij horen komen. Voor een lage prijs instappen om het vervolgens voor een ”’hogere” prijs weer te verkopen. De aandelenmarkten zijn volatiel en koersschommelingen van meer dan 10% zijn redelijk normaal te noemen. Slecht nieuws kan de beurs in een korte tijd rood doen kleuren en als de markt weer eens euforisch is weten beleggers niet hoe snel ze weer in moeten stappen. Handige beleggers weten hier gebruik van te maken.

Maar is dit wel zo makkelijk? Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde belegger meestal juist het tegenovergestelde doet. Ze kopen hoog en als de koersen dalen verkopen ze uit angst voor verdere daling hun beleggingen. Dit zijn natuurlijk de emoties die om de hoek komen kijken bij beleggen. En je moet je er van bewust zijn dat voor iedere belegger die zijn aandeel met winst verkoopt, er een beleggers is die verlies maakt op zijn aandeel.

Voordelen van de Buy low, sell high strategie

 • Het kan lucratief zijn
 • Mogelijk voor de korte termijn

Nadelen van de Buy low, sell high strategie

 • Hoog risico
 • Relatief weinig beleggers die een positief rendement behalen over een lange termijn
 • Continue bezig zijn met je beleggingen

Maandelijks index beleggen strategie

De maandelijks index beleggen strategie is een van de meest gebruikte strategieën en wint nog steeds aan populariteit. Niet zo gek aangezien dit een van de makkelijkste strategieën is. In de meeste gevallen levert deze strategie ook nog het meeste rendement op! We gaan er wel even vanuit dat je weet wat een ETF is.

Weet je dat niet lees dan deze blog even.

Beleggen in ETF is tegenwoordig de makkelijkste manier om vanaf de eerste inleg direct te genieten van optimale spreiding. Daarom zijn breed gespreide index funds zoals bijvoorbeeld Vanguard FTSE All-World UCITS ETF erg populair geworden. Dan zijn de beheerders kosten van ETF’s ook nog eens laag.

Het enige probleem waar sommige beleggers dan nog mee zitten is dat ze wel willen beleggen maar er het geld gewoon weg niet voor hebben. Niet iedereen heeft nou eenmaal duizenden euro’s beschikbaar om te investeren. Maar gelukkig hebben de meeste mensen wel regelmatige inkomsten bijvoorbeeld in de vorm van salaris. Voor alle mensen die maandelijks wat geld kunnen investeren is maandelijks index beleggen zeker een optie om te overwegen. Het groot voordeel van index beleggen is de eenvoud. Ook mensen die wel beschikken over duizenden euro’s kiezen er vaak liever voor om maandelijks te investeren. Je maakt zo ook gelijk gebruik van de strategie dollar cost averaging.

Voor veel beleggers is maandelijks index beleggen de manier om over een langere tijd vermogen op te bouwen. Het is eenvoudig, kost weinig tijd en het rendement is in de meeste gevallen hoger als bij andere manieren van beleggen in aandelen. Ook is er veel minder kennis voor nodig dan bij bijvoorbeeld beleggen in individuele aandelen.

Voordelen van de maandelijks index beleggen strategie

 • Eenvoudig, dus zeker ook voor beginnende beleggers
 • Beleggen vanaf een paar tientjes per maand
 • Lage kosten
 • Kost weinig tijd
 • Rendement

Nadelen van de maandelijks index beleggen strategie

 • Voor de lange termijn

Dividend beleggen strategie

Beleggen in dividend aandelen is een beleggingsstrategie die vooral populair is in de Verenigde Staten. In Amerika moet je vaak zelf voor je pensioen zorgen. Nu is Amerika ook nog eens het land met de meeste en beste dividend aandelen. Nergens ter wereld zijn er zoveel beursgenoteerde bedrijven die dividend uitkeren als in Amerika. Wereld beroemde bedrijven als Coca-cola, Microsoft, Apple, McDonald’s keren als jaren lang dividend uit. Sterker nog deze bedrijven verhogen zelfs jaarlijks het dividend!

Maar ook in Nederland zijn er bedrijven die al sinds jaar en dag dividend uitkeren, bijvoorbeeld Unilever of Royal Dutch shell. Helaas heeft de laatst genoemde het dividend moeten verlagen, voor het eerst sinds de tweede wereld oorlog. Dit is ook gelijk een van de nadelen van de dividend strategie, dividend is geen garantie. Toch zullen bedrijven met een lange geschiedenis van dividend uitkeringen er niet snel voor kiezen het dividend te verlagen. Dit wordt namelijk gezien als een zwakte, zeker in de Verenigde Staten.

Als je wilt beleggen in dividend aandelen is er een ding wat je eigenlijk altijd zou moeten doen. En dat is het dividend herinvesteren, herinvesteren van het dividend is zorgt namelijk voor extra rendement. Albert Einstein noemde het rente op rente effect niet voor niets het achtste wereld wonder.

Dividend beleggen kan je doen doormiddel van individuele aandelen aan te houden. Je kunt er ook voor kiezen om te beleggen in dividend ETF’s. Met beleggen in dividend ETF’s heb je gelijk het voordeel wat een ETF met zich mee brengt.

Voordelen van de dividend beleggen strategie

 • Dividend is uitermate geschikt als (aanvulling) op het pensioen
 • Het herinvesteren van dividend om het rendement te verhogen
 • Dividend aandelen verkoop je niet, weinig transactiekosten
 • Goed te combineren met bijvoorbeeld de maandelijks index beleggen strategie en de buy and hold strategie

Nadelen van de dividend beleggen strategie

 • Dividend is geen garantie, zelfs bedrijven met lange trackrecords zijn soms genoodzaakt het dividend te verlagen
 • Voor de lange termijn
 • Je kan mooie bedrijven missen die geen dividend uitkeren

De beste beleggingsstrategie voor jou

Dit is een selectie van de meest gebruikte beleggingsstrategieën. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om meerdere strategieën te combineren. Zo is bijvoorbeeld de maandelijks index beleggen strategie perfect te combineren met de dividend strategie. Er zijn namelijk leuke dividend ETF’s. En er zijn natuurlijk nog veel meer strategieën dan hier boven zijn genoemd.

Beleggen is nooit zonder risico, je kan een (deel) van je inleg verliezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *