Wanneer beleggen in aandelen? Het is een vraag waar mensen zich tegenwoordig toch iets meer mee bezig houden. Maar waarom zou je beleggen in aandelen en hoe? Doe je het zelf of besteed je dit uit?
Waarom en wanneer beleggen in aandelen?
2019 was een boven verwachtingen goed beursjaar. Een jaar van records, zowel op de Nederlandse als de Amerikaanse beurs. De Nederlandse AEX is 23% hoger gesloten dan in 2018, de Amerikaanse S&P 500 index, de 500 grootste aandelen van Amerika zelfs met 30%.
2019 was ook het jaar van de spaarrente, deze was al niet hoog maar is nu nagenoeg 0%. Dat betekende met een inflatie van gemiddeld 2% per jaar, je nu zelfs verlies maakt op je spaargeld. Wellicht heb je spaargeld over een vraag je je af wat je hiermee kunt doen. En of het een goed idee is om nu in de aandelenmarkt te stappen.
Het juiste moment om te beginnen?
We zitten nu al ruim 10 jaar in een bull market. Een bull market houdt in dat we over een langere periode een stijgende beurs hebben. Na de bull market komt een bear market. En je raad het al, een bear market is het tegenovergestelde, namelijk; een dalende markt voor een langere periode.
Wanneer het gebeurd, hoelang het duurt en hoe erg het zal zijn weet niemand. De enige zekere factor is dát het ooit gaat gebeuren. Nu de beurzen op een all time high staan, record na record wordt verbroken en er wordt geschreven over de grootste beurscrash ever, ga je jezelf toch wel afvragen of dit een goed moment is om te beginnen met beleggen.
Maar is dit wel zo? In 2018 was het ook al in het nieuws, sterker nog, in 2018 werd er al gewaarschuwd voor de “ergste beurscrash ooit”. Als je daar naar had geluisterd was je toch mooi 25-30% koerswinst mis gelopen.
Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.
Dit zijn de woorden van Peter Lynch – een van de meest legendarische beleggers ooit
Lynch wil hiermee zeggen dat er meer geld verloren gaat door het “timen” van de markt (wachten en instappen bij een koersdaling) dan door de daadwerkelijke koersdaling.
The best time to plant a tree was 20 years ago, the second best time is now
Een prachtig oud Chinees gezegde
Waarom beleggen in aandelen?
Beleggen in aandelen doe je voor de lange termijn, als je van plan bent voor minder dan 5 jaar te gaan beleggen is het niet verstandig om hier mee te beginnen en kan je beter voor een andere manier kiezen om je geld aan het werk te zetten.
Welke reden je ook hebt om te beginnen met beleggen; financieel onafhankelijk worden, extra geld voor een grote aankoop in de toekomst of een mooi bedrag voor je kinderen, het doel is voor iedereen hetzelfde namelijk winst maken op je belegde geld. Maar voor de duidelijkheid, beleggen op de korte termijn is not done. Met geleend geld of geld dat je eigenlijk niet kunt missen al helemaal.
Beleggen in aandelen wordt steeds toegankelijker
Online brokers schieten als paddenstoelen uit de grond en de kosten die aandelen kopen met zich meebrengt worden steeds lager. Andere vormen van investeren leveren vaak minder rendement op of vereisen veel kennis of tijd zoals het investeren in de woningmarkt. Het voordeel is dat je ook met een klein bedrag per maand kan beginnen met beleggen.
Het gemiddelde rendement op aandelen van de afgelopen 100 jaar is 7% per jaar. Dat betekend dat na 10 jaar je inleg ongeveer is verdubbeld!
Zelf beleggen of laten beleggen?
De rente is nul en je krijgt nu regelmatig berichtjes van je bank met het advies om je geld te (laten beleggen), ook reclameblokken op tv staan hier vol mee. Het aanbod klinkt verleidelijk maar zijn die kosten wel zo laag? Wat betaal je de bank dan precies en wie is de beste aanbieder? Dit zijn lastige vragen om te beantwoorden want, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor in de toekomst.
De kosten per aanbieder verschillen behoorlijk, van 0,7% voor de “goedkope” tot 1,8% voor de “duurdere” aanbieder. 0,7% lijkt niet veel maar na 20 jaar kan zelfs die 0,7% je tienduizenden euro’s gaan kosten.
Uiteindelijk moet je zelf de keuze maken of je het waard vindt om bij een bank of vermogensbeheerder te beleggen maar bedenk wel dat alle kosten die jij bespaard, bijdragen aan een hoger rendement.
Ik persoonlijk denk dat het voor iedereen mogelijk is om te beleggen zonder bank of vermogensbeheerder. En als je het zelf doet heb je een je een groot deel van de kosten niet. Tegenwoordig zijn er een hoop online brokers die het mogelijk maken te beleggen tegen scherpe tarieven.
Meer informatie over het selecteren van dividend aandelen. Deze blog kan jou verder op weg helpen.
Hoe begin je met het beleggen in aandelen?
Je hebt besloten dat je wilt beleggen in aandelen en je hebt besloten of je het zelf wilt doen of door een bank of vermogensbeheerder.
Als je bereid bent om de kosten van een vermogensbeheerder te betalen, hoef je alleen nog maar voor jou de meest geschikte te zoeken. Alles kan online en binnen een paar minuten heb je een beleggingsrekening geopend. Zoek goed uit wat de voorwaarden zijn en welke het meest geschikt is voor jou.
Kies je ervoor om zelf te gaan beleggen, dan moet je op zoek naar een online broker. Gelukkig zijn er genoeg goede online brokers die lage kosten rekenen. Als je eenmaal de juiste hebt gevonden maak je een online account aan. Nu begint het echte werk, aandelen zoeken! Want in tegenstelling tot bij een vermogensbeheerder heb je met dit account nog niks en je hebt er nog helemaal geen verstand van. Maar, gelukkig zijn er onwijs goede boeken geschreven over het beleggen in aandelen. Overal is informatie te vinden over hoe jij de beste aandelen selecteert en ook kan je je aanmelden bij een (betaalde) site die jou voorziet van de beste informatie en tips. Het is en blijft ontzettend lastig voor een beginner de juiste te kiezen en kan je als beginner vaak beter starten met het beleggen in index funds (ETF’s).
ETF’s (Exchange traded funds)
Ook wel index trackers genoemd. Index trackers volgen de index en zijn zeer geschikt voor de beginnende beleggers. De kosten van een ETF zijn erg laag en dat draagt bij aan een hoger/beter rendement.
Sterker nog, en zijn steeds meer mensen die alleen nog maar in index funds beleggen omdat stock picking – het selecteren van aandelen – moeilijk is en zelfs de meest ervaren professionals en banken er vaak niet in slagen het rendement van ETF’s te overtreffen.
Om die reden raden beleggers als Warren Buffet zelfs aan om enkel nog in index funds te beleggen.
Het ene index funds is het andere niet, er zijn honderden verschillende index funds. Begin met een zo breed mogelijk gespreid index fund. Kies voor een all world index fund, deze zijn breed gespreid, bevatten aandelen uit meerdere sectoren en bevatten meer dan 1000 soorten en die spreiding zorgt voor minder risico.
Een veel gebruikte strategie is elke maand voor een vast bedrag kopen, zo koop je in tijden dat de prijzen van aandelen hoog zijn en in tijden dat de beurs laag staat. In tijden van een eventuele daling, wees niet bang en blijf rustig zitten.
Of je nu voor een vermogensbeheerder kiest of je zelf gaat beleggen in aandelen of in goede ETF’s, onthoud dat de beurs goede en slechte jaren heeft, dat resultaten uit het verleden nooit wat kunnen vertellen over de toekomst en dat je mentaal sterk in je schoenen moet staan bij een flinke daling. Laat het staan, wacht rustig af en koop bij. Maar vooral; denk aan het verhaal van de boom, als je het niet doet, zal je nooit weten wat het wordt!