de eerste 100.000

Waarom de eerste 100.000 euro het moeilijkst is

Het investeren van de eerste 100.000 euro kan een van de meest uitdagende en belangrijkste stappen zijn in het opbouwen van een financiële basis. Dit komt omdat de eerste investeringen de toon zetten voor de toekomstige rendementen. Ook zal je waarschijnlijk nog beginners fouten maken. En in de begin dagen van een startende belegger heb je de voordelen van samengestelde rente nog nauwelijks. In deze blog gaan we dieper in op waarom het investeren van de eerste 100.000 euro het moeilijkst is en wat je kunt doen om deze uitdagingen te overwinnen.

Compound Interest: het achtste wereldwonder

Voordat we ingaan op de uitdagingen van het investeren van de eerste 100.000 euro, is het belangrijk om het concept van compound interest te begrijpen. Dit is het principe waarbij de rente op een belegging wordt berekend op basis van het oorspronkelijke bedrag plus de eerder verdiende rente. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld 100.000 euro investeert en een jaarlijkse rente van 5% verdient, je na het eerste jaar 105.000 euro hebt. Na het tweede jaar heb je 110.250 euro en na het derde jaar 115.762,50 euro. Met andere woorden, hoe langer je jouw geld belegt, hoe sneller jouw vermogen groeit dankzij het effect van compound interest. De kracht van Compound Interest is zo sterk dat Albert Einstein het ooit het achtste wereldwonder heeft genoemd.

De eerste 100.000 euro is verreweg het moeilijkst

Charlie Munger noemde de eerste 100.000 een bitch. Maar hij voegde hieraan toe ; dat je er alles aan zou moeten doen om de eerst ton bij elkaar te krijgen. Al is dat overal naar toe lopen en al je eten in de aanbieding kopen. Zodra je de eerst ton hebt bereikt kan je het iets rustiger aan doen, aldus Munger. Voor wie Munger niet kent, Munger is de rechterhand van Warren Buffett een van ’s werelds rijkste mannen. Buffett en Munger hebben optimaal gebruik gemaakt van de kracht van compound interest. Beide heren zijn namelijk al dik in de 90! Buffet is inmiddels meer dan 100 miljard waard. Maar liefst 98% van zijn vermogen heeft hij verdient na zijn 50ste. Dit laat de kracht van samengesteld rente zien. Het is dus van groot belang om zo snel mogelijk de eerste ton bij elkaar te krijgen. Om daarna zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van de kracht van samengesteld rente. En hoe jonger je bent, hoe langer je de tijd hebt om te genieten van het rente op rente effect. Buffett is natuurlijk een extreem geval. Maar in het onder staan voorbeeld kan je zien wat een immens verschil het maakt als je vroeg begint met beleggen.

Maandelijks 500 euro beleggen tegen 7% per jaar levert op;

  • 10 jaar €86.000
  • 20 jaar €249.704
  • 30 jaar €518.353
  • 40 jaar €949.387
  • 50 jaar €1.636.234

Zoals je ziet is tijd de beste vriend van een investeerder. Hoe jonger je begint, des te meer tijd je hebt om compound interest voor je te laten werken. Iemand die omstreeks zijn 18de begint met investeren is na 30 jaar beleggen slecht 48 jaar oud. Ook als je je 18 jaar al voorbij bent kan je nog steeds en mooi rendement maken op de lange termijn.

Belegging strategieën voor de eerste 100.000 euro

Dit brengt ons bij een van de grootste uitdagingen van het investeren van de eerste 100.000 euro: geduld hebben. Het kan verleidelijk zijn om te proberen snel rijk te worden door risicovolle beleggingen te doen of door te proberen de markt te timen. Maar de realiteit is dat het verdienen van rendementen een proces van lange adem is. Het vereist consistentie en discipline om een portefeuille op te bouwen die stabiele en duurzame groei biedt. Dit betekent dat je moet focussen op beleggingsstrategieën die op de lange termijn gericht zijn.

Beleggen in aandelen is een bewezen beleggingsstrategie die uitermate geschikt is om de eerst 100.000 euro aan vermogen op te bouwen. Bijvoorbeeld, door maandelijks te beleggen in een ETF. Dit is een bewezen strategie en op lange termijn zou dit een rendement van 7 a 8% op jaarbasis kunnen opleveren. Natuurlijk is geld investeren niet zonder risico’s. Ook al is beleggen in ETF’s minder risicovol als beleggen in individuele aandelen door de spreiding die een ETF bied. Er is geen garantie voor een positief rendement.

Ook in de wereld van vastgoed en obligaties kan je gebruik maken van het rente op rente effect. Vraag voordat je begint met investeren advies aan een financieel adviseur.

Charlie Munger, Buffetts zakenpartner, heeft ook gezegd: “De grootste fout die ik ooit heb gemaakt, is dat ik niet genoeg vertrouwen had in de kracht van samengestelde rente”. Met andere woorden, de kracht van samengestelde rente is cruciaal voor het opbouwen van rijkdom op de lange termijn.

Begin met 10% van je inkomen investeren

Een ton is natuurlijk een enorm bedrag, dat de meeste mensen echt niet zo een, twee, drie bij elkaar weten te krijgen. Maar, ook met een bescheiden inkomen kan je best ver komen. Je kan beter naar het percentage van je inkomen kijken als naar het totaal bedrag dat je kan investeren. Er zijn namelijk genoeg voorbeelden van mensen die duizenden euro’s per maand investeren. Het kan inspirerend zijn om zulke mensen te volgen, maar ook demotiverend. Deze mensen verdienen ook veel meer en hebben meestal ook een veel hoger uitgaven patroon. Iemand die 2000 euro netto per maand verdient en daarvan 200 euro per maand investeert. Doet het net zo goed als iemand die 10.000 euro per maand verdient en 1000 euro investeert.

Je kunt beter proberen om een bepaalde percentage van je inkomen te investeren. Op lange termijn kan 10% van je inkomen investeren uitgroeien tot een aanzienlijk bedrag. Hoe groter het percentage van je inkomen je kan investeren, hoe beter jou financiële toekomst eruit zal zien op de lange termijn. Er zijn zelfs beleggers die er een sport van maken om een zo groot mogelijk percentage van hun inkomen te investeren. Sommige beleggers investeren wel tot 50% van hun netto inkomen.

De eerst 100.000 is echt niet makkelijk. Maar onthoudt hoe lang je er ook over doet, de 2de 100.000 heb je 2x zo snel bij elkaar als de eerste. En vergeet niet van de reis te genieten want die is net zo leuk als het doel zelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *