Beleggen in dividend aandelen

Waarom beleggen in dividend aandelen?

Beleggen in aandelen doe je voor het rendement. Je kan (positief) rendement maken doormiddel van koerswinst. Of door het ontvangen van dividend. Dividend beleggen is een populaire manier van beleggen. Vooral in de Verenigde Staten is het erg geliefd. Maar ook de Nederlandse belegger is niet vies van de regelmatige winstuitkeringen. En dat is niet voor niets.

Wat is dividend?

Dividend is een winstuitkering aan de aandeelhouder. Bedrijven kiezen ervoor om een deel van de winst aan de aandeelhouders uit te keren. Dit is een beloning voor het aanhouden van de aandelen. De meeste bedrijven in Europa keren 2 keer per jaar dividend uit. In de Verenigde Staten is dit meestal 4 keer per jaar. Er zijn ook aandelen die dit jaarlijks of zelf maandelijks doen. Lang niet alle bedrijven kiezen ervoor om dividend te betalen. Er zijn bedrijven die de winst liever investeren in de onderneming.

Dividend aandelen, passief inkomen?

Dividend beleggen is een passieve vorm van beleggen. Als je eenmaal een breed gespreide portefeuille hebt opgebouwd, hoef je eigenlijk niet veel meer te doen. Het is natuurlijk wel van groot belang dat je de posities van je portefeuille in de gaten houdt. Je wilt immers geen bedrijven die na verloop van tijd het dividend niet meer kunnen betalen.

Leven van dividend?

Leven van je dividend inkomsten. Dit is het uiteindelijke doel van de ”echte” dividend beleggers. Er is namelijk een ware community aan dividend beleggers op het internet. Vooral op twitter en youtube zijn er beleggers die bezig zijn met hun reis naar financiële vrijheid door middel van dividend beleggen. Er zijn zelf twitteraars die exact bij houden hoeveel hun huidige jaarlijkse dividend inkomen is. Het is leuk een zeker ook leerzaam om beleggers met jaren ervaring te volgen in hun reis naar financiële vrijheid. Echter kom je er ook achter wat er allemaal wel niet voor nodig is om een beleggingsportefeuille op te bouwen waar je van kan leven.

Groei aandelen of dividend aandelen?

Groei aandelen heb je voor de koerswinst en dividend aandelen voor het dividend. Eigenlijk heeft elke belegger zo zijn eigen voorkeur. Zowel de particuliere beleggers als de professionals. Dividend wordt vaak een sigaar uit eigen doos genoemd, aangezien het dividend van de koers af gaat. Voorstanders zeggen juist weer dat dividend pak je niet meer af, en zolang je je aandelen niet verkoopt heb je alleen op papier koerswinst. Beleggers raken hier echt nooit over uit gediscussieerd.

Gelukkig zijn er met beide soorten aandelen ook goede resultaten te boeken. En je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om beide soorten aandelen aan te houden. De meeste portefeuilles bestaan ook uit zowel dividend als groei aandelen. Er zijn ook beleggers die een duidelijke voorkeur hebben voor dividend of groei aandelen.

Dividend aandelen uit de Verenigde Staten

Als dividend belegger kan je eigenlijk niet om de Amerikaanse aandelenmarkt heen. De Verenigde Staten is het land met de grootste, bekendste en belangrijkste aandelenmarkt. Dit geldt ook voor dividend aandelen. In Amerika zijn tientallen dividend aandelen te vinden van zeer hoge kwaliteit. Aandelen met een trackrecord van vele onafgebroken jaarlijkse dividend verhogingen. Bedrijven die 25 jaar op een rij het dividend verhogen worden dividend aristocrats genoemd. Er zijn zelfs bedrijven die het maar liefst meer als 50 jaar op een rij verhogen, dan worden ze dividend kings genoemd.

Maar liefst 50% van de Amerikanen beleggen in aandelen, in Nederland is dit slechts 20%. Een gemiste kans als je het mij vraagt. In Nederland heeft beleggen ten onrechte een slecht imago, helaas.

Compound interest het sneeuwbal effect

Compound interest, in het Nederlands samengestelde rente. Eenvoudiger gezegd, rente op rente. Of zoals in de titel beschreven, het sneeuwbal effect. Iedereen die wel eens een sneeuwbal gemaakt heeft weet dat na mate de bal groter wordt, het steeds makkelijker en sneller gaat. Dit effect doet mensen aan dividend beleggen denken. Als je begint met beleggen zal de groei van je beleggingsportefeuille voornamelijk bestaan uit je eigen inleg. De eerste dividend uitkeringen zijn (afhankelijk van je inleg) vaak niet al te spannend. Echter, na verloop van tijd zal je merken dat de regelmatige dividenden steeds hoger worden. Door deze uitkeringen weer te herinvesteren in nog meer aandelen, begint de dividendsneeuwbal steeds groter te worden.

Voor- en nadelen van dividend aandelen.

Voordelen dividend aandelen

  • Echte passieve inkomsten
  • Sneeuwbal effect (rente op rente)
  • Regelmatige inkomsten
  • Minder volatiel dan groeiaandelen

Nadelen van dividend aandelen

  • Minder koerswinst als bij groeiaandelen
  • Dividend is geen zekerheid

Zelfs dividend aristocrats zijn soms genoodzaakt hun dividend te verlagen of zelfs helemaal te stoppen. Al zou een aristocrat er wel alles aan doen, om niet aan het dividend te hoeven komen. In de VS zijn dividend verlagingen een teken van zwakte. In tegenstelling tot Europa, waar het dividend veel minder heilig is.

Dividend ETF’s

Als je direct wilt genieten van een breed gespreide aandelen portefeuille, kan je kiezen voor een dividend ETF. ETF’s zijn mandjes met aandelen. Actief of passief beheerd. Vooral voor de beginnende belegger zijn ETF’s ideaal om mee te starten. Wil je meer weten over dividend ETF’s. Wij hebben de beste dividend ETF’s al geselecteerd, lees hier meer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *