Starten met beleggen

Starten met beleggen – Veel gemaakte fouten

Je wilt starten met beleggen en je hebt de keus gemaakt om zelfstandig te gaan beleggen. Dat kan een verstandige keus zijn. Je geld laten beleggen kan op de lange termijn ten kosten gaan van je rendement. Echter zijn er ook een hoop valkuilen voor de (beginnende) belegger. Dit zijn de veel gemaakte fouten door beginnende beleggers en deze zijn te voorkomen.

Starten met beleggen, de veel gemaakte fouten:

1. Als je gaat starten met beleggen en je laat leiden door emoties

Een goede belegger weet ten alle tijden zijn emoties onder controle te houden. Als je gaat starten met beleggen, laat je dan nooit leiden door angst, woede of andere emoties. Door je emoties onder controle te houden doe je geen dingen waar je achteraf spijt van zou kunnen krijgen.

2. Investeren zonder kennis

Dit is een klassieker, starten met beleggen zonder verstand van zaken. Koop alleen aandelen in bedrijven die je begrijpt. Als je begrijpt wat een bedrijf precies doet en hoe er geld wordt verdient. Kan je beter inschatten wat voor risico’s je loopt. Maak ook geen gebruik van turbo’s, optie’s, sprinters of andere complexe beleggingsproducten waar je niet genoeg verstand van hebt.

Hou het als beginnende belegger zo eenvoudig mogelijk, begin met een breed gespreide Etf of individuele aandelen .

3. Beleggen met geleend geld

Beleg nooit met geleend geld, ook niet als de risico’s klein zijn. Gebruik alleen geld wat je niet nodig hebt. Dus ook geen geld wat je op termijn nodig zult hebben. Als je noodgedwongen je aandelen moet verkopen terwijl de beurzen laag staan, kan dat je een hoop geld kosten.

4. (Starten met) Beleggen zonder strategie

Beleggen of starten met beleggen zonder plan is verre van verstandig . In het wilde weg aandelen kopen en verkopen is geen aanrader. Bedenk voordat je gaat starten met beleggen een strategie. Stel je zelf vragen die jou kunnen helpen met een strategie te bedenken zoals.

  • Hoeveel geld ben je van plan om te gaan beleggen.
  • Hoeveel verschillende aandelen wil je in je bezit hebben.
  • Wil je investeren in groei aandelen of dividend aandelen.
  • Voor hoelang ben je van plan te gaan beleggen.
  • wat doe je als het even tegen zit .
  • wanneer verkoop je een aandeel.

Door van tevoren een strategie te bedenken wordt het makkelijker om moeilijke beslissingen te maken. Zoals een aandeel met verlies verkopen.

Is het wel de juiste tijd om te beginnen met beleggen? Deze blog kan jou verder op weg helpen.

5. Met teveel geld beleggen

Een van de veel gemaakte fouten door beginnende beleggers. Is toch wel met een te groot bedrag instappen. Zeker als beginner is het belangrijk met een klein bedrag te starten. De beurs kan in een korte tijd flink dalen. Een correctie van 10, 20 of zelfs 30% is helemaal niet ongewoon. Net begonnen met een groot bedrag en gelijk al een rendement van -20% is niet erg motiverend. Begin met een voor jou klein bedrag waarbij je je comfortabel bij voelt. Je kan er voor kiezen om maandelijks een bepaald bedrag in te leggen. Zo voorkom je ook gelijk het risico dat je precies op het verkeerde moment instapt.

6. Korte termijn

Beleggen voor de korte termijn is not done! Investeer je geld voor minstens 5 jaar, 10 tot 15 jaar is eigenlijk veel beter. Er kan ontzettend veel gebeuren in een korte tijd. Dat is niet meer goed te maken op de korte termijn. Ben je van plan je geld binnen 5 jaar te gaan gebruiken. Laat het dan lekker op je spaarrekening staan.

7. Te weinig spreiding

Bij het maken van een beleggingsportefeuille is het belangrijk te zorgen voor genoeg spreiding. Dit voorkomt onnodige risico’s het is nou eenmaal niet allemaal te voorspellen wat er in de wereld gaat gebeuren. Zorg dus dat je genoeg verschillende aandelen hebt, uit verschillende sectoren. Of kies voor een breed gespreide Etf dat is toch wel erg makkelijk voor een beginnende belegger.

Deze veelgemaakte fouten door beginnende beleggers zijn makkelijk te voorkomen. Natuurlijk zijn er nog veel meer fouten die je kan maken. Zorg daarom dat je genoeg kennis bezit voordat je begint. Beleggen met te weinig kennis kan je een hoop geld kosten. Natuurlijk kan je niet alles voorkomen, zelfs de beste beleggers ter wereld maken fouten. Maar er is nog nooit iemand rijk geworden door zijn geld op een spaarrekening te laten staan. Beleggen is een mooie tool om vermogen op te bouwen voor in de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *