Beleggen of sparen

Sparen of beleggen de voor- en nadelen op een rij

Kies je voor beleggen of toch voor de spaarrekening? Dat is een vraag die veel Nederlanders bezig houdt. Nederlanders zijn ontzettend goed in sparen. Een gemiddeld huishouden beschikt maar liefst over ruim €40.000 spaargeld. Maar als het om beleggen gaat zijn de ”zuinige” Nederlanders een stuk terughoudender, ”slechts” 1 op de 7 Nederlanders belegt zijn geld op de beurs. Is dit een gemiste kans of juist verstandig? Wij zetten alle voor- en nadelen van sparen en beleggen op een rij.

Sparen of beleggen

Sparen of toch beleggen, het is een veel gestelde vraag. Aan de ene kant weten mensen dat sparen niets oplevert. Aan de andere kant heeft beleggen voor veel mensen iets ”engs”. Beleggen heeft in Nederland een slecht imago. Bij beleggen wordt vaak gedacht aan risico’s nemen. Sommige vinden het zelfs gokken of denken dat beleggen alleen voor mensen met heel veel geld is. Vaak zijn dit soort meningen terug te lijden naar onwetendheid. De meeste mensen weten eigenlijk vrij weinig van beleggen. Vaak hebben ze verhalen gehoord van mensen die enorme verliezen hebben geleden op de beurs. Maar meer weten ze er ook niet van. Het is eigenlijk de onwetendheid waardoor ze niet willen of durven te beleggen.

In tegenstelling tot beleggen kijken veel mensen tegen sparen heel anders aan. Sparen is ”veilig” en vertrouwd, je kunt altijd bij je geld en je weet zeker dat het niet minder wordt. Sparen wordt in Nederland gezien als verstandig. Iedereen lijkt zich er van bewust te zijn hoe belangrijk het is om spaargeld achter de hand te hebben voor onvoorziene kosten.

Het grote verschil tussen sparen en beleggen

Mensen zijn zich bewust van het appeltje voor de dorst. Iedereen weet dat je spaargeld nodig hebt voor onvoorziene kosten. Als je auto het begeeft wil je zonder problemen je reparatie kunnen betalen. Wil je een vakantie boeken ook dan zal je spaarcenten nodig hebben. Spaargeld is dus heel nuttig en iedereen begrijpt dat een huishouden eigenlijk niet zonder spaargeld kan.

Beleggen dient echter voor een heel andere doel. Beleggen doe je niet voor je vakantie van volgend jaar. En ook niet voor een nieuwe auto die je pas over drie jaar wilt kopen. Beleggen doe je voor de lange termijn. De reden om te beleggen is om vermogen op te bouwen voor de lange termijn. Beleggen doe je voor de studie van je kinderen, om eerder te kunnen stoppen met werken. Of om je koopwoning over 20 jaar in èèn keer af te kunnen lossen. Beleggen is in tegenstelling tot spaargeld minder geschikt voor de korte termijn. Echter, wil je over de lange termijn vermogen opbouwen en ben je bereid enig risico te nemen? Dan kan beleggen een goede manier zijn om vermogen op te bouwen voor je dromen in de toekomst.

Sparen

Spaargeld dient voor een totaal ander doel als dat van beleggingen. Een huishouden kan eigenlijk niet zonder spaargeld. Terwijl een huishouden makkelijk zonder beleggingen kan. We zetten nog even de voor- en nadelen van spaargeld op een rij.

Voordelen van spaargeld
  • Sparen is veilig. Tot €100.000 ben je gedekt door het deposito garantiestelsel. Je bent er in de meeste gevallen dus zeker van dat je spaargeld veilig is.
  • Spaargeld geeft zekerheid. Met voldoende spaargeld voor eventuele tegenvallers kan je optimaal genieten van je nachtrust.
  • Spaargeld is stabiel. In tegenstelling tot beleggingen die continue fluctueren.
De nadelen van spaargeld
  • Spaargeld levert vrijwel geen rente op.
  • Inflatie zorgt er voor dat je spaargeld steeds minder waard wordt.
  • Je betaald mogelijk vermogensbelasting.

Beleggen

Vermogen opbouwen voor de lange termijn. Dat is waar beleggen over gaat. Beleggen in aandelen geeft een gemiddeld rendement van 7% per jaar. Dit betekend dat je spaargeld elke 10 jaar verdubbeld. Helaas is het rendement van aandelen niet jaarlijks het zelfde. Er zijn zeer goed beursjaren met een rendement van 20-30%. Echter zijn er ook jaren met een negatief rendement. Dit is zelfs voor beurs experts niet te voorspellen. Om teleurstellingen te voorkomen is het dan ook verstandig niet voor de korte termijn te beleggen. Want, als je over een jaar een auto wilt kopen en je beleggingen dalen dat jaar met maar liefst 30%. Dan wordt het misschien wel een veel minder mooie auto.

Echter wat de beurs over een periode van 10 jaar of langer doet. Is makkelijker te voorspelen omdat we naar het verleden kunnen kijken. Als we naar de afgelopen 100 jaar kijken dan zien we dat het gemiddelde rendement op aandelen ca 7% is. Natuurlijk is dit geen garantie voor de toekomst. Beleggen is en blijft altijd een risico. Dit risico is te verkleinen door enkel voor de lange termijn te beleggen 10 jaar of langer.

Voordelen van beleggen
  • Het rendement. Gemiddelde rendement over aandelen is 7%. Dit betekende elke 10 jaar een verdubbeling van je inleg. Het mogelijke rendement is het grootste voordeel van beleggen.
  • Beleggen is met de komst van de online brokers voor iedereen mogelijk. Andere manieren van investeren zijn vaak een stuk lastiger.
  • Met beleggen in aandelen kan je optimaal gebruik maken van het rente op rente effect.

Wil je meer weten over beleggen in aandelen? Dit artikel kan je verder op weg helpen.

Nadelen van beleggen
  • Beleggen brengt risico met zich mee. Er is geen garantie op een positief rendement. Dit is het grootste nadeel.
  • Aandelen zijn volatiel. Dat betekend dat de waarde van aandelen continue schommelen. Sommige mensen zullen het heel lastig vinden om hun geld te zien dalen in waarde. Als je hier wakker van ligt kan je maar beter niet beginnen met beleggen.
  • Beleggen is voor de lange termijn. Het duurt dus ontzettend lang, dit kan een nadeel zijn.
  • Beleggen kost geld. Je zal over geld moeten beschikken wat je niet nodig hebt. Het is echter niet zo dat je alleen kan beleggen met duizenden euro’s. Ook met een klein bedrag per maand kan je tegenwoordig al beleggen in aandelen.

Combinatie van sparen en beleggen

Dat beleggen een ander doel heeft als sparen is je nu waarschijnlijk wel duidelijk. En als je met de nadelen van beleggen kan leven. En je wilt graag vermogen opbouwen voor de lange termijn. Dan is een combinatie van sparen en beleggen waarschijnlijk een van de beste manieren om dat voor elkaar te krijgen.

Een combinatie van sparen en beleggen zorgt er voor dat je financieel niet in de problemen komt als het een tijdje even wat minder goed gaat op de beurs.

Zelf beleggen of laten beleggen?

Als je wilt beginnen met beleggen heb je de keus om zelf de touwtjes in handen te nemen, of je kan het laten doen door bijvoorbeeld een bank. Als je zelf wilt gaan beleggen heb je een online broker nodig, daar kan je aandelen en obligaties aan- en verkopen. In beide gevallen zitten er zowel voor- als nadelen aan.

Zelf beleggen

Zelf beleggen is tegenwoordig steeds toegankelijker geworden. Er is veel keus uit online brokers, en de kosten voor het kopen en verkopen van aandelen zijn steeds lager geworden. Natuurlijk moet je wel over enige kennis beschikken, om succesvol te kunnen beleggen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook tools die beleggen voor beginners eenvoudiger kunnen maken.

Ondanks dat zal je toch enige kennis op moeten doen om zelf te kunnen beleggen. En bij zelf beleggen komt meer kijken als alleen kennis. Het kan erg moeilijk zijn om de juiste keus te maken als je beleggingen in waarde dalen. Een daling van 10-20 of zelf 30% is niet ongewoon. Je zal niet de eerste belegger zijn, die op zulke momenten dingen doet waar hij later spijt van heeft. Toch kan zelf beleggen ontzettend leuk zijn, en is het met de juiste kennis zeker mogelijk. Zelf beleggen scheelt je ook de kosten die het met zich mee brengt om een professionele partij jou beleggingen te laten beheren.

Laten beleggen

Door te kiezen voor een bank of vermogensbeheerder, wordt alles uit handen genomen. En ook hier is ontzettend veel keus in, je kan al starten met een klein bedrag per maand. Je hoeft zelf geen kennis op te doen en geen moeilijke keuzes te maken.

Op de websites van de meeste aanbieders staan de in het verleden behaalde resultaten, en slimme rekentools om je het (mogelijke) toekomstige rendement voor te spiegelen, (helaas zijn de in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor in de toekomst). En dan zijn er natuurlijk nog de kosten die het laten beleggen met zich mee brengen zijn. De gemiddelde vermogensbeheerder rekent tussen de 0.5-1.5% op jaarbasis. Dit gaat natuurlijk ten kosten van het gemaakte rendement.

Wat je keus ook zal zijn, je kan altijd beginnen met een klein bedrag. Je kan er na verloop van tijd natuurlijk ook voor kiezen om te switchen of een combinatie van beide aan te houden.

Wij hopen dat je nu een beter idee hebt of beleggen iets voor jou is. Wees je ervan bewust dat beleggen altijd risico’s met zich mee brengt. In het verleden behaalde resultaten zijn zeker geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *