(Sneller) financieel onafhankelijk worden

Financieel onafhankelijk worden doe je niet van de een op de andere dag. Hier gaat een (lange) tijd over heen. (sneller) financieel onafhankelijk worden? Er zijn ontzettend veel manieren om dit te bereiken.

(Sneller) financieel onafhankelijk worden, onze tips:

1. Besluit of jij financieel onafhankelijk wilt worden

Dit klinkt vast vanzelfsprekend. Maar financieel onafhankelijk worden vergt een hoop van je. Vaak zal je je levensstijl drastisch moeten veranderen, leren investeren en een groot deel van je inkomen moeten sparen.

Begin met het kopen van een leuk boek over financiële vrijheid. Desnoods meerdere. Ga lekker op onderzoek uit, het internet staat vol met leuke blogs en vlogs op internet. Maak er een hobby van, een passie zelfs misschien.. Je zal zien, hoe langer je hiermee bezig bent, hoe leuker het wordt!

Praat ook met je partner. Als je dit nog niet hebt gedaan, is dat de eerste stap. Het zal natuurlijk ook zijn of haar leven beïnvloeden. Ik ben er dan ook van overtuigd dat je dit niet alleen kan (als je een partner hebt natuurlijk). Jij en je partner zullen echt op 1 lijn moeten zitten. Probeer alles voor jezelf op een rijtje te zetten en kijk hierbij naar onderstaande punten:

 • Bedenk voor jezelf wat financiële onafhankelijk betekend voor jou en waarom je dit wilt bereiken. Ben jij financieel onafhankelijk als je €1500, €2000 of €2500 per maand hebt? Wil je in het buitenland gaan wonen? Vrijwilligerswerk doen? Nog steeds je eigen bedrijf?
 • Zoek uit of het voor jou haalbaar is om financieel onafhankelijk te worden. Kijk hierbij naar je leeftijd, hoeveel je per maand opzij kunt zetten, je schulden/afbetalingen en bovenstaand punt; met hoeveel geld kan jij “onafhankelijk” leven.

2. Maak een plan

Zonder plan maak je het jezelf onnodig moeilijk en weet je misschien niet goed waar en hoe je moet beginnen. Iedereen die financieel onafhankelijk wil worden heeft een plan nodig. Hierin kan je alles opnemen wat je wilt doen om je doel te bereiken. Bijvoorbeeld:

 • Schulden aflossen
 • hypotheek aflossen
 • (leren) Investeren
 • Kleiner gaan wonen
 • Leren met minder te leven

3. Motiveer jezelf met doelen (goals)

Jouw avontuur naar financiele onafhankelijkheid kan niet zonder doelen. Het is een lange weg en die wordt makkelijke als je je kan focussen op je doelen. Bedenk voor jezelf doelen die je wilt bereiken voor zowel de korte termijn als op de lange termijn. Als je korte termijn doelen hebt blijf je gemotiveerder.

Enkele korte termijn doelen kunnen zijn:

 • 10% van je inkomen per maand sparen
 • Je eerste €1000 euro investeren
 • Schulden aflossen
 • Je uitgaven verminderen
 • Werken aan extra inkomsten
 • Maandelijks €50 aan passieve inkomsten

Doelen voor de lange termijn:

 • Hypotheek afbetalen
 • 30% van je inkomsten sparen
 • €100.000 investeren
 • €1000 aan maandelijkse passieve inkomsten

Zodra jij je doelen op papier zet kan je daar naartoe werken. Mensen die hun “goals” op papier zetten bereiken dat vaker en sneller dan mensen die dit niet doen. Wees fanatiek en zeker niet bang om te falen, dus niet te makkelijk zijn voor jezelf. Het maakt helemaal niet uit als je na een jaar bijvoorbeeld maar 2 van de 5 goals hebt bereikt. Schrijf gewoon op wat je wilt bereiken en hoelang jij daar over wilt doen. Vervolgens kan je bedenken hoé je dat wilt bereiken en daar naartoe werken.

4. (Sneller) financieel onafhankelijk worden: Leer investeren in aandelen

Beleggen in aandelen kan jou helpen om financieel onafhankelijk te worden. Het grote voordeel van beleggen is dat je al met een klein bedrag kunt beginnen. Natuurlijk is het belangrijk dat je weet wat je doet, er zijn immers risico’s aan verbonden. Zelf beleggen vergt enige kennis maar het laten beleggen kan je een hoop geld kosten op de langer termijn.

Dit zijn mijn top 5 beste dividend aandelen.

5. Leer omgaan met tegenslagen

Iedereen zal in zijn leven met financiële tegenslagen te maken krijgen. Tijdens jouw reis naar financiële vrijheid jij ongetwijfeld ook. Leer hier vanaf het begin af aan mee om te gaan. Want het doel is je leven te verrijken en mooier te maken. Stress en frustratie vallen hier zeker niet onder. Alhoewel het gek genoeg zo is dat als jij in een lekkere “flow” zit, je meestal juist financiële meevallers krijgt. Ook is het goed om te bedenken dat jij niet de enige bent die dit soort tegenvallers krijgt. En bedenk dat je het veel en veel slechter had kunnen treffen. Positief leren denken is de sleutel naar succes.

6. Lees veel boeken

Van ervaringsdeskundigen kan je veel leren, ze hebben immers dezelfde weg als jou al bewandeld. Buiten het feit dat het leerzaam is, werkt het ook nog eens motiverend.

Tot slot

…is het goed om je te beseffen dat dit een lang proces is. Hoe harder jij je inzet, hoe eerder je je doel bereikt. Het is een mooie reis en de reis erna zal nóg mooier worden wanneer je financiële vrijheid hebt bereikt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *