positief leren denken

Positief denken kan je leren

Zie jij altijd de zon schijnen of hangen er bij jou vaak donkere wolken boven je? Waarom lijkt het alsof de ene persoon altijd positief en vrolijk is, terwijl de ander altijd negatief lijkt te zijn? Positief denken? Dit kan je leren!

Positief denken is ontzettend belangrijk voor een gelukkig leven. Mensen die er een gewoonte van hebben gemaakt positief te denken zijn gelukkiger.

Negatieve gedachten zijn heel normaal. Iedereen heeft ze maar vindt jij dat jij of je naaste wel wat positiever mag zijn? Gebruik dan deze tips.

Positief denken, onze tips om dit te leren:

1. Positief denken betekend denken in oplossingen

Als je een probleem hebt, kan je beter kijken naar wat zou kunnen werken dan blijven hangen in negatieve gedachten. Zoals gedachten die zeggen dat het toch allemaal niet werkt of gaat lukken. Als je blijft focussen op mogelijke oplossingen en positief blijft denken is het een kwestie van tijd tot je die vindt.

2. Ga negatieve gedachten uit de weg en blijf positief denken

Mensen die altijd negatief zijn? Die gaan jou zéker niet helpen positief te denken. Ga ze dus zoveel mogelijk uit de weg. Omring jezelf met mensen die wel positief zijn. Die mensen zullen jou aansteken met hun positiviteit. Want laten we eerlijk zijn; iedereen herkent dit. Je zit op werk en al je collega’s zijn de hele dag gal aan het spugen, zie maar eens dat jij om 5 uur s’middags nog steeds vrolijk bent. Andersom natuurlijk ook; als jij een werkdag hebt met alleen maar gezellige vrolijke collega’s, reken maar dat jij ook fluitend naar buiten loopt. Helaas kan je dit soort situaties niet altijd ontlopen, je kan wel leren je hiervoor af te sluiten.

3. De 5 minuten regel

Deze simpele regel kan iedereen toepassen en het leuke is: je hebt er niks voor nodig!

Heb jij een probleem waar je niks aan kunt doen? Dan mag je hier maximaal 5 minuten over piekeren. Zo voorkom je dat je je hele dag verpest door problemen waar je tóch niks aan kunt doen.

Heb je een probleem waar je wél iets aan kan doen? Doe er dan wat aan!

4. Sporten helpt jou positief denken

Dat sporten gezond is en goed voor je conditie, dat weet iedereen. Maar het kan je zelfs helpen minder negatief te zijn. Tijdens het sporten komt er endorfine vrij. Endorfine zorgt voor een gelukzalig en euforisch gevoel. Dit komt jouw humeur ten goede wat voor minder negatieve gedachten zorgt. Na het sporten heb je ook veel meer energie als voor het sporten, dit gaat je helpen je problemen aan te pakken in plaats van klagen over wat je nog allemaal moet doen.

5. Denk aan mooie herinneringen

Zit je niet zo lekker in je fel? Zie je het even niet zitten en heb je last van negatieve gedachten? Denk dan aan een moment uit je leven waar je ontzettend van hebt genoten. Bijvoorbeeld je bruiloft of een mooie reis die je hebt gemaakt. Na een paar minuten voel jij je waarschijnlijk een stuk beter en heb je minder negatieve gedachten.

6. Positief leren denken? Leef in het heden en de toekomst

Klinkt een beetje tegenstrijdig he na bovenstaand punt? Tuurlijk is het goed voor je om aan mooie herinneringen terug te denken. Maar iets nog belangrijkers, dat is leven in het heden en kijken naar de toekomst. Over het algemeen leven mensen vooral in het verleden als het gaat om negatieve dingen. Zo beland je al gauw in de “wat als” fase. Wat als ik die baan niet had genomen? Wat als ik die aandelen had gekocht toen ze veel lager stonden? Probeer dit niet te doen! En buig dit soort gedachten om in: “Ik ga echt een te gekke nieuwe baan zoeken en waag gewoon opnieuw de sprong” of “Leuk! ik ga lekker research doen naar andere voordelige aandelen van dit moment”. Ook helpt het mij om iets te hebben in de (nabije) toekomst om naar uit te kijken. Een mooie reis, leuke cursus of een dagje alleen thuis om lekker te tutten.

If you focus on the hurt, you will continue to suffer. If you focus on the lesson, you will continue to grow.

– Allesoverfinancielevrijheid

7. Positief denken? Dromen mag

Wil je positief leren denken? Dromen mag! Het is niet voor niks dat dromerige mensen vaak veel positiever zijn. Piekeren tijdens de huidige corona crisis? Nee hoor, (oke oke de eerste week een beetje) nu zoek ik gewoon de hele dag vakanties in plaats van nieuwsberichten. Ik droom weg in allerlei verschillende settings; een strandreis? Roadtrip? Of een combi? Ik pluis hele denkbeeldige routes uit en kijk oneindig veel YouTube filmpjes. JA dromen mag en het helpt. Het zorgt bij mij in ieder geval voor een hoop geluksmomentjes en die gun ik iedereen!

Als je deze punten opsomt, klinkt het erg vanzelfsprekend. En misschien denk je wel: oke, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar je zal merken, als je echt bewust bezig bent met je gedachten en het positief ombuigen hiervan, het steeds makkelijker en leuker wordt. Wat helpt jou positief denken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *