Passief inkomen opbouwen.

Een passief inkomen opbouwen is de manier om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Maar wat is een passief inkomen eigenlijk en hoe bouw je een passief inkomen op? Een passief inkomen is de sleutel tot financiële onafhankelijkheid, hier zal je gauw achter komen.

Wat is een passief inkomen?

Passief inkomen is precies het tegenovergestelde van actief inkomen. Je hoeft er niet voor te werken. Dat betekend niet dat je er nooit voor hebt hoeven werken. Als jij bijvoorbeeld passieve inkomsten verdient uit jou aandelen portofolio, dan hoef je daar op dit moment niks voor te doen. Maar, in het verleden heb je waarschijnlijk heel hard gewerkt om met jouw actieve inkomen deze aandelen te kunnen kopen.

Een aantal voorbeelden om een passief inkomen te genereren:

  • Aandelen
  • Dividend aandelen
  • ETF’s (Exchange Trade Funds)
  • Royalty’s
  • Verhuur-inkomsten
  • Een blog
  • Eigen Webshop
  • Dropshipping
  • Je eigen YouTube kanaal
  • Of voor de echte toffe peertjes, influencer worden

Actief inkomen

Dit is het tegenovergestelde van een passief inkomen. Dit houdt in dat jij je tijd ruilt voor geld, je werkt voor een baas voor een bepaald uurloon. Je kan natuurlijk ook als zelfstandige werken, bijvoorbeeld per opdracht dan is het nog steeds actief inkomen. Een groot nadeel van een actief inkomen is dat zodra je stopt je inkomsten weg vallen. Het voordeel is dat je direct resultaat hebt, je krijgt een (maandelijkse) beloning voor je prestaties. En natuurlijk, met een actief inkomen kan je uiteindelijk ook een passief inkomen opbouwen.

Waarom een passief inkomen opbouwen?

Iedereen die een passief inkomen wil opbouwen heeft hier een reden voor. Dat zou kunnen zijn, minder werken en een deel van je actieve inkomen opvangen met passieve inkomsten, zodat je meer tijd hebt voor je kinderen, je passies of om geld over te houden om leuke dingen van te kunnen doen. Maar natuurlijk, kan je er ook voor kiezen om financieel onafhankelijk te worden van je passieve inkomsten. Vaak hebben mensen met het doel financieel onafhankelijk te worden, meerdere stromen aan passieve inkomsten.

Op welke manieren kan je passieve inkomsten opbouwen?

1. Vastgoed

Huurinkomsten uit vastgoed zijn een hele mooie manier om een passief inkomen te genereren. Je kunt er zelfs een speciale verhuur hypotheek voor afsluiten. Daardoor kan je ook met minder vermogen toch een huis kopen om te verhuren. Misschien is het zelfs mogelijk om je eigen koopwoning te verhuren, of een deel ervan.

Het nadeel is echter dat het vrij riskant kan zijn omdat er veel kennis van de woningmarkt is vereist. Koop je een huis voor te veel? Stort de markt in? Wat dacht je van huurders die de huurovereenkomst niet nakomen of erger, jouw huur -dus jouw inkomsten- niet betalen? Ook ben je verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties en heb je natuurlijk een flink startkapitaal nodig.

2. Start je eigen blog of YouTube kanaal

Als je niet cameraschuw bent en genoeg te vertellen hebt kan een eigen youtube kanaal je zeker een leuk centje opleveren. Verwacht geen volledig maand inkomen maar een extra stroom aan passief inkomen is zeker reëel. Belangrijk is dat je een onderwerp kiest waar jouw passie ligt, zoals eten, reizen of financiën, zodat je het niet gaat zien als werk maar als hobby. Dit geld natuurlijk ook voor een blog, schrijf het voor jezelf en met wat geluk stijgen de lezers aantallen en kan je een passief inkomen genereren.

Voordelen? Je hebt geen startkapitaal nodig. Natuurlijk kan je wel investeren in bijvoorbeeld een mooie camera voor foto’s en video’s. Nadeel? In een blog of YouTube kanaal gaat heel veel tijd zitten, je moet content blijven maken en het kan wel jaren duren voor je gevonden wordt en je site of filmpjes de vruchten gaan afwerpen. Zoek dus iets dat je echt leuk vindt anders houdt je het niet vol. Of het echt een passief inkomen is valt over te discussiëren. Uiteindelijk zal je als alles eenmaal loopt er natuurlijk minder tijd aan kunnen besteden.

3. Aandelen

Mijn persoonlijke favoriet zijn toch echt aandelen, iedereen heeft weleens gehoord van de aandelenmarkt. Door elke maand met een deel van je actieve inkomen aandelen te kopen kan je een passief inkomen opbouwen. Met een klein bedrag per maand kan je al beginnen met het kopen van aandelen. Het grote voordeel is dat dit een hele passieve vorm van inkomsten zijn en dat je na je aankoop vrijwel niets meer hoeft te doen. Wat echt leuk is? Als aandeelhouder bezit jij een klein stukje van een bedrijf.

Er zijn bedrijven die maandelijks, jaarlijks of elk kwartaal dividend uitkeren, of te wel een winstuitkering. Sommige bedrijven verhogen al meer dan 25 jaar jaarlijks hun dividend. Dit betekend dat je elk jaar meer passieve inkomsten ontvangt en je daar NIKS voor hoeft te doen!

Het nadeel is dat je wel van je actieve inkomsten, zoals je salaris, aandelen moet kopen. Ook moet je over de juiste kennis beschikken om aandelen te kunnen selecteren en ook dan is het nog geen garantie dat jouw aandelen het goed doen op de aandelenmarkt.

Meer leren over hoe je de beste dividend aandelen kan selecteren. Deze blog kan jou verder op weg helpen.

4. ETF’s

Exchange trade funds zijn beleggingsfondsen die passief worden beheerd, ze worden ook wel trackers genoemd en volgen zo nauwkeurig mogelijk een index, dit is dus ook het doen van een ETF, de index volgen. Het voordeel van een ETF zijn de lage beheerders kosten en de spreiding. Er zijn ETF’s die uit meer dan 1000 verschillende aandelen bestaan en voor een klein bedrag per maand kan jij al beginnen met het kopen van ETF’s. De grote beleggers, zoals Warren Buffet adviseren om in index funds te beleggen.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan ETF’s, alhoewel de beheerderskosten laag zijn betaal je toch een klein percentage en koop je de hele index dus ook de slecht presterende aandelen.

Maandelijks een vast bedrag aan ETF’s kopen is voor de beginnende belegger de beste optie. Begin met het kopen van een “all world ETF“. Dit zijn de meest gespreid en bevatten aandelen van over de hele wereld en uit elke sector. Een voorbeeld hiervan is de Vanguard FTSE All-world UCITS (VWRL).

5. Passief Inkomen door het schrijven van een (E) book.

Elektronische boeken zijn niet weer weg te denken. Tegenwoordig kopen veel mensen e-books. Het is een stuk goedkoper en je hoeft niet met zware boeken te sjouwen. Het mooie is dat iedereen een e-book kan schrijven. Door een e-book te schrijven kan je een stroom aan passieve inkomsten genereren. Zolang jouw boek verkocht wordt genereer je passieve inkomsten. Natuurlijk moet je wel eerst een voor jou geschikt onderwerp vinden. Om te beginnen kan je denken aan een hobby of een onderwerp waar je al veel vanaf weet, dat maakt het een stuk makkelijker. Het schrijven van een e-book is veel werk, maar zodra je klaar bent hoef je er nooit meer wat voor te doen. Zolang mensen jouw boek kopen geniet jij van een prachtige stroom aan passieve inkomsten!

Uiteindelijk..

is het aan jou de keuze welke vorm van een passief inkomen het beste bij je past. Als je echt de smaak te pakken hebt -geloof me, het werkt alleen maar motiverend-, kunnen dit er natuurlijk ook meerdere zijn. Ga aan de slag met een blog, lees je in over aandelen en begin vandaag nog met passieve inkomsten genereren. Passieve inkomsten zijn voor iedereen mogelijk, maar je moet er natuurlijk wel iets voor doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *