Beter omgaan met geld

leren omgaan met geld

Leren omgaan met geld. Voor de ene persoon lijkt het allemaal zo makkelijk te gaan. Terwijl de ander altijd moeite heeft om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. Beter leren omgaan met geld kan je leven zoveel leuker maken en onnodige stress helpen te verminderen.

Omgaan met geld kan je leren

Het gaat er niet om hoeveel je verdient, nog belangrijker is hoeveel je uitgeeft.

– Alles over financiële vrijheid

Er wordt vaak gedacht dat mensen met een hoger inkomen er beter voor staan, maar dat is zeker niet altijd zo. Daarom is het goed om te leren omgaan met geld. Je kan nog zoveel verdienen maar als je hetzelfde uitgeeft als dat je verdient wordt je er waarschijnlijk financieel niet beter van. Meer uitgeven dan je verdient is natuurlijk helemaal uit den boze. Maak er een gewoonte van minder uit te geven dan dat je verdient. Als je elke maand geld over houdt heb je meer ruimte om eventuele tegenslagen op te vangen, bijvoorbeeld door jezelf eerst te betalen.

Keuzes maken is een belangrijk onderdeel bij het leren omgaan met geld

Er zijn bepaalde dingen die je wilt en die je echt gelukkig maken. Voor ons is dit reizen. Daarom besparen wij niet op vakanties. Wij maken elk jaar een mooie (grote) reis en nu met een kleintje kost dat ons ook nog eens extra geld. Maar voor ons is dat het geld dubbel en dwars waard. Daarin tegen besparen wij een hoop geld op andere dingen zoals de hypotheek, die bij ons vrij laag is. Maandelijks shoppen, uit eten of andere dure uitjes doen wij ook zeker niet! Ook een duur telefoon abonnement hebben wij niet. Bedenk voor jezelf wat je misschien wel kan missen en wat je echt niet wilt opgeven. Er is vast en zeker wel iets waar je op kan besparen.

Zorg voor een emergency fund

Eigenlijk kan geen een huishouden zonder; een rekening voor noodgevallen. Iedereen baalt als zijn auto opeens een reparatie nodig blijkt te hebben. Of je wasmachine gaat stuk. Maar met een potje voor noodgevallen is het toch een stuk minder vervelend. Zorg dat jij 2 a 3 keer je maandinkomen op een spaarrekening hebt staan. Dan hoef je je nooit meer druk te maken of je de komende tijd met de fiets naar werk moet of de was in je gootsteen moet doen!

Maak geen schulden

Maak op je hypotheek na geen schulden. “Geld lenen kost geld”. Dat staat er niet voor niks bij. Koop geen dingen waar je het geld niet voor hebt. Het is zo simpel maar toch zijn er zoveel mensen die geld lenen. Geld uitgeven dat je niet hebt is gewoon not done. Als je iets écht wilt hebben, spaar ervoor, dan kom je er ook gelijk achter hoe hard je ervoor hebt moeten werken. En soms, kom je er tijdens het sparen achter dat je het eigenlijk toch niet zó graag wilt hebben, zo behoed je jezelf ook nog eens voor een (impulsieve) aankoop.

Leren omgaan met geld: Jong geleerd, oud gedaan

Leer je kinderen van jongs af aan met geld omgaan. Door te laten zien wat ze kunnen bereiken met sparen en ze zelf ook over geld laten beschikken. Tegenwoordig hebben we steeds minder cash geld als vroeger. Open een bankrekening voor ze, stort hierop het zakgeld en koop niet zomaar alles voor ze. Leer ze dat ze soms ook moeten wachten op hun geld en ook niet altijd alles gelijk kunnen kopen maar moeten sparen voor hun aankoop. Kinderen die van jongs af aan geleerd hebben om met geld om te gaan komen minder vaak in de financiële problemen.

Los al je schulden af

Los al je schulden af (je hypotheek even niet meegeteld). Begin met het kleinste bedrag en werk op naar het grootste. Schulden aflossen levert je direct een besparing op. Zorg natuurlijk dat je niet té enthousiast wordt waardoor je in de problemen komt en je andere rekeningen niet kan betalen.

Wil je ook je persoonlijke financiën op orde in 10 stappen?

Schep orde

Zet alles op papier of maak een excel bestand. Hou al je inkomsten en vooral je uitgaven netjes bij. Zo weet je precies hoe je ervoor staat, het werkt echt als een eyeopener als je je uitgaven op deze manier na loopt. Maar ook weet je zo beter wat er gaat komen en sta je niet voor vervelende verassingen. Mensen die alles netjes bij houden staan er financieel vaak beter voor.

Dit zijn allemaal tips om je te helpen beter met je geld om te gaan. Het is ontzettend fijn om je geldzaken goed op orde te hebben. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je gezin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *