financien op orde

Je persoonlijke financiën op orde krijgen.

Heb jij je persoonlijke financiën op orde, of kan je nog wel wat hulp gebruiken? Als jouw persoonlijke financiën niet helemaal op orde zijn, dan ben je niet de enige. Twintig procent van de Nederlanders heeft financiële problemen. Dat terwijl Nederland één van de meest welvarende landen ter wereld is. Zo welvarend zelfs dat we bij de 20 rijkste landen ter wereld horen. Een hoop financiële problemen zouden voorkomen kunnen worden. Maar ook mensen zonder financiële problemen, hebben vaak hun persoonlijke financiën niet op orde!

Wat zijn je persoonlijke financiën?

Je persoonlijke financiën op orde krijgen gaat veel verder dan alleen een lijstje maken met inkomsten en uitgave. En de voordelen van je persoonlijke financiële situatie op orde krijgen zijn oneindig. Er is zoveel meer mogelijk zodra je inzicht krijgt in je persoonlijke financiële situatie. Maar wat zijn je persoonlijke financiën? Je persoonlijke financiën zijn alles wat met jou geldzaken te maken heeft, denk hierbij aan:

  • inkomsten en uitgaven
  • spaarplan
  • pensioenplan
  • hypotheek
  • maandelijkse budget
  • investeringen
  • verzekeringen

Je persoonlijke financiën op orde krijgen in 10 stappen.

Deze stappen kunnen jou helpen je persoonlijke financiën op orde te krijgen. Door je financiële toekomst uit te stippelen kan je nu meer geniet, en later. Of je nu van je schulden af wilt, een wereldreis wilt maken. Of gewoon wilt weten waar in godsnaam al jou centen naar toe gaan. Begin met dit stappenplan om jou financiën op orde te krijgen.

1. Begroting van je persoonlijke financiën

De begroting is waar alles begint. Met een begroting zet je alle inkomsten en uitgaven op een rij. Hier moet je dus echt even voor gaan zitten. Dit is waarschijnlijk niet de leukste stap. Maar wel een van de belangrijkste. Gelukkig hebben we tegenwoordig internetbankieren. Dat maakt alles net even een stukje makkelijker. Log in en schrijf alle inkomsten en uitgaven op. Schrijf alles op eventuele toeslagen, vakantiegeld, bonus, hypotheekrente teruggave. Ook de impulsaankopen en de niet noodzakelijke uitgave. Vergeet de niet maandelijks terugkerende rekeningen niet!

2. Besparen

Als je de eerste stap hebt doorlopen dan weet je nu precies wat je inkomsten en uitgave zijn. Je bent misschien zelfs wel van bepaalde uitgave geschrokken! Door te besparen zal je in de toekomst niet meer schrikken van je (online) bankafschriften. Dit is het moment om alle uitgave na te lopen. Begin met vaste uitgave zoals abonnementen , loterijen en goede doelen. Maak je er geen gebruik meer van of te weinig zeg het op! Neem daarna eens je verzekeringen en energie leverancier eens onder de loep. Het kan zijn dat je hier ook geld op kan besparen door over te stappen.

Wil je nog meer tips om geld te besparen? Deze blog kan jou helpen nog meer geld te besparen!

3. Schulden aflossingsplan

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben betalingsachterstanden en leningen. Schulden voelen vaak als een last. Meestal kosten schulden ook nog eens extra geld. Je betaald immers rente. Het is dus verstandig je schulden zo snel mogelijk aan te pakken. Als het nog niet helemaal duidelijk is hoeveel schulden je precies hebt, is dit het moment om het uit te zoeken. Maak een lijstje van schulden om af te betalen. Begin met de achterstanden zoals huur en elektra. Ga daarna verder met leningen. Zet alles netjes op papier zodat voor jezelf duidelijk is wat je nog moet betalen.

4. ”Pay yourself first” jezelf eerst betalen

Ik ben er ongeveer twee jaar geleden zelf mee begonnen. En ik heb spijt…. Dat ik er niet 15 jaar eerder mee begonnen ben. Sinds ik het ”Pay yourself first” systeem gebruik, zijn mijn persoonlijke financiën in betere conditie dan ooit tevoren. En iedereen kan gebruik maken van het pay yourself first systeem. Het idee achter ”jezelf eerst betalen” is heel logisch. Je betaald netjes al je rekeningen, maar voor jezelf blijft er vaak niks over. Meestal proberen mensen wat geld over te houden, om dat aan het eind van de maand op hun spaarrekening te storten. Vaak resulteert dat in een bedrag van exact 0 euro. Dus begin ook met jezelf eerst te betalen. Voor mij is de regel zelfs zo belangrijk geworden, dat ik er een gehele blog aan heb gewijd.

5. Budgetteren van je persoonlijke financiën

Je hebt een begroting gemaakt. Je eventuele schulden zijn in kaart gebracht. En je hebt besloten of je jezelf eerst wilt gaan betalen. Ook is het duidelijk wat je vast lasten zijn. Nu is het tijd om een budget te maken voor je noodzakelijke variabele lasten, zoals boodschappen, brandstof en kleding. Als je wilt besparen is het moment nu aangebroken. Wees realistisch met je budget, want een gezin kan natuurlijk niet van 100 euro aan boodschappen in de maand leven.

Al je noodzakelijke vaste lasten zijn nu in kaart gebracht. Trek deze kosten van je inkomsten af en het is duidelijk wat je over houdt. Nu kan je een budget maken om eventuele schulden af te lossen. En een klein budget voor entertainment. Heb je geen schulden dan kan je beginnen met “Jezelf eerst betalen”. En een budget maken voor jou maandelijkse entertainment.

6. Emergency fund

Je hebt weer grip op je persoonlijke financiën. Als het goed is weet je nu precies wat je over houdt, aan het eind van de maand. Het is tijd om voor jezelf een ”Emergency fund” op te bouwen. Een potje voor noodgevallen. Door een ”emergency fund” kom je nooit meer in de financiële problemen. Zorg goed voor jezelf en begin je eigen ”noodfonds” aan te leggen. De meeste financiële expert raden je een ”emergency fund” van 3 tot 6 maanden netto inkomen aan.

7. Spaarplan

Misschien maak je al gebruik van het ”pay yourself first” systeem en heb je dit niet nodig. Of ben je zo enthousiast geworden dat je nog meer wilt gaan sparen. Maak een spaarplan met een mooi doel, bijvoorbeeld een wereldreis of de auto die je altijd al hebt gewild. Begin met sparen en stop niet tot je droom is uitgekomen!

8. Pensioen

Na het doorlopen van al deze stappen. Is het nu ook tijd om eens naar je pensioen te kijken. Voor de meeste Nederlanders is hun pensioen iets voor ”later”. Maar op een dag is het zover. En je wilt immers van je oude dag kunnen genieten, en daar is geld ook een onderdeel van. Als het pensioen tegenvalt, kan je daar vaak nog iets aan doen. Zelf of bijvoorbeeld in samenwerking met je werkgever.

9. Investeringen

Je werkt hard voor je geld, wil je ook dat je geld net zo hard voor jou werkt? Dan is het tijd om je geld aan het werk te zetten. Er zijn ontzettend veel manieren om geld te investeren. De meest gebruikelijke manier is door middel van beleggen in aandelen. Je kunt al beginnen met beleggen vanaf 50 euro per maand! Zoek eerst goed uit of beleggen wel iets voor jou is. Want beleggen in aandelen is lang niet voor iedereen weg gelegd.

10. Hypotheek

Dit is de laatste stap van je persoonlijke financiën op orde krijgen. Je hypotheek is waarschijnlijk, waar jij het meeste geld aan kwijt bent. Er is op het gebied van hypotheken gelukkig veel mogelijk. Het kan daarom goed zijn, om eens een vrijblijvend gesprek met je hypotheekadviseur aan te gaan. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om extra af te lossen op je hypotheek. Maar niet bij elke hypotheekvorm is dit aan te raden. Bespreek dit daarom eerst met jou adviseur.

Deze stappen kunnen jouw helpen je persoonlijke financiën op orde te krijgen. Het kan natuurlijk zijn dat, een de stappen niet voor jou van toepassing is. Begin je liever in een andere volgorde, doe dit dan gerust. Of zie je helemaal niks in de stap, sla deze dan gerust over. Zelfs al zou je maar één van de 10 stappen gebruiken, dan is mijn missie al geslaagd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *