Investeren voor beginners

Investeren voor beginners

Je geld net zo hard laten werken als jij voor je geld doet. Dat is waar investeren over gaat. Hoe begin je? Waar kan je in investeren en waar moet je vooral niet in investeren?

Voordat je begint met investeren

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk beginnen met investeren. Misschien weet je zelfs al waarin je wilt investeren. Voordat je begint is het wel belangrijk om je financiën op orde te hebben. Nee, je hoeft echt niet schuldenvrij te zijn. Zorg in ieder geval voor een emergency fund. Liefst een waar je minimaal 6 maanden van zou kunnen leven. Dit is puur bedoelt voor onvoorziene kosten of gebeurtenissen. Zoals, ontslag of andere kostbare tegenslagen. Verstandig is het om ook je eventuele schulden tegen het licht te houden. Je hoeft echt niet je hypotheek of studieschuld af te betalen. Leningen met hoge rentes zijn echter een ander verhaal. Door een dure lening af te betalen heb je een gegarandeerd rendement, en dat zonder enige risico.

Waar in investeren?

Dit is een moeilijke vraag. Het hangt van veel factoren af. Ten eerste hoeveel risico je bereid bent om te nemen. Ook je leeftijd is van groot belang. Iemand van 25 jaar kan indien hij daartoe zelf bereid is meer risico nemen als iemand van 60 jaar. Een jong persoon heeft namelijk nog voldoende tijd om eventuele tegenvallers goed te maken. Een ouder persoon heeft deze tijd gewoon niet. Naarmate je ouder wordt is het verstandig een (groter) deel van je vermogen in risicomijdende investeringen te stoppen. Bij risico mijdende investeringen moet je denken aan bijvoorbeeld staatsobligaties. Investeringen met een hoger risico zijn bijvoorbeeld aandelen, goud of vastgoed.

Waar moet je niet in investeren?

Dit is per persoon verschillend. Het belangrijkste is dat je weet waarin je investeert. Als je ergens niet genoeg vanaf weet, moet je er niet in investeren. Of het nu sneakers, postzegels, aandelen, vastgoed of cryptocurrencies zijn. Zolang je er genoeg van weet kan je er in investeren. Het zou dan mogelijk moeten zijn om de juiste beslissingen te kunnen nemen en de risico’s te kunnen inschatten. Als je ergens niet genoeg vanaf weet kan je er beter niet in investeren. En investeer vooral in jezelf, dit is de meest waardevolle investering die je kan doen.

Wanneer beginnen met investeren?

Een hoop mensen willen wel investeren maar vragen zich af wat het juiste moment is om te beginnen.

“Het beste moment om te beginnen met investeren was 10 jaar geleden. Het volgende beste moment is nu. “

Je denkt misschien aan de aankomende voorspelde recessie de dalende huizenmarkt. En andere grote gebeurtenissen die invloed kunnen hebben op de economie. Natuurlijk zijn die er. Echter kan je dan voor altijd blijven wachten want er zal altijd onrust zijn. Er is altijd kans op economische tegenspoed. Meestal blijkt het achteraf mee te vallen. Als je echter blijft wachten tot het perfecte moment zal je voor altijd aan de zijlijn blijven staan. En het perfecte moment blijkt achteraf soms toch niet zo perfect te zijn.

Je tijd in de markt is belangrijker als de markt ”timen”.

Investeren in plaats van sparen.

Nederlanders zijn goed in sparen en dat doen we massaal. Totaal hebben we maar liefst 362 miljard aan spaargeld. Over investeren zijn we minder positief. Investeren heeft een slecht imago in Nederland. Slechts 20% van de Nederlanders heeft geld in aandelen of andere investeringen. Vergeleken met de VS is dit erg laag, daar bezit maar liefst 50% van de mensen aandelen. Natuurlijk is spaargeld belangrijk en is een financiële buffer nodig. Wil je echter vermogen opbouwen voor de lange termijn dan kan je je doelen sneller behalen door je geld te investeren. Het gemiddelde rendement op aandelen is ongeveer 7% per jaar. Dit betekend dat je elke 10 jaar je geld verdubbeld. Het rendement op een spaarrekening is op moment van schrijven max 1%. Dit betekend dat je er maar liefst 70 jaar over doet om je geld te verdubbelen!

Money mindset van investeerders

De mindset van ervaren investeerders is totaal anders als dat van een beginner. Een ervaren investeerder, aandelen- of vastgoedbelegger, kent de klappen van de zweep. Deze mensen zijn zeer geduldig. Weten dat de tijd in de markt belangrijker is als de markt ”timen”. En liggen niet snel wakker als het een tijdje wat minder goed gaat met hun investeringen. Ervaren investeerders doen kwalitatief goede investeringen of het nu in vastgoed of aandelen is en zijn bereid langere tijd te wachten tot er een mooie kans op hun pad komt.

De juiste mindset is cruciaal om een succesvolle investeerder te worden. Gelukkig zijn er talloze boeken geschreven over investeren. Voor een klein bedrag kan je leren van wereldst beste investeerders. Kruip in het hoofd van beleggers als Warren Buffet of Peter Lynch en ontdek hoe zij opzoek gaan naar hun volgende investering. Boeken lezen over investeren is de manier om een beter investeerder te worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *