Hypotheek versneld aflossen

Je hypotheek versneld aflossen? Voor de meeste mensen is het huis de grootste aankoop van hun leven en ook de grootste kostenpost. Gedurende 30 jaar lang betaal je trouw je hypotheek. Als je niet voor een aflossingsvrije hypotheek hebt gekozen ben je er meestal vanaf na deze 30 jaar. Maar, in de meeste gevallen kun je je hypotheek versneld aflossen en veel eerder hypotheek-vrij zijn. Daarnaast is het zo dat de spaarrente enorm laag is en dat maakt dat het geld dat je op je spaarrekening hebt staan niét rendabel is. Met de inflatie meegeteld wordt het steeds minder waard. En dan moet je ook nog eens belasting betalen als je teveel spaargeld hebt. Je kan je geld ook aan het werk zetten door te investeren, maar er zijn genoeg redenen waarom je misschien wel beter je hypotheek versneld kan aflossen.

Waarom je hypotheek versneld aflossen?

Zo snel mogelijk je hypotheek aflossen en hypotheek vrij door het leven gaan. Of gewoon een extra bedrag aflossen omdat je het niet nodig hebt.. Dat kunnen allemaal redenen zijn om je hypotheek versneld af te lossen. De meeste mensen die hiervoor kiezen zijn meer met geld bezig dan de gemiddelde persoon. Het is ook niet zomaar iets, zo snel mogelijk je hypotheek versneld af betalen en dan ook nog genieten van het leven, het vergt een hoop doorzettingsvermogen. Ondanks dat kiest een kleine groep mensen hier toch voor en dit geeft op den duur veel voordelen die je leven een stuk aangenamer en makkelijker kunnen maken.

Zodra je begint met extra aflossen gaat je maandbedrag omlaag en hoef jij elke maand minder te betalen voor je hypotheek, de looptijd blijft hetzelfde. In het begin zal het dan ook zeker niet inspirerend zijn en de eerste paar aflossingen zijn alles behalve spectaculair. Toch wordt langzaam maar zeker je schuld steeds minder en daardoor je maandbedrag lager.

Voorbeeld:

Ons oorspronkelijke maandbedrag van de hypotheek was €607,27, na een piepkleine extra aflossing van €800 euro ging ons maandbedrag naar €603,81.

Na de tweede aflossing van €5000 euro is ons maandbedrag naar €581,86 gegaan. Totaal is ons maandbedrag dus met een slordige €25 euro omlaag gegaan, jaarlijks dus €300. En dát bedrag gebruiken we nu om extra af te lossen en zo wordt het bedrag dat je overhoudt om weer extra af te lossen steeds groter.

Dit is voor ons pas het begin, wij verwachten binnen 5-6 jaar hypotheek vrij te zijn!

Let op,

Dit is slechts een voorbeeld! Deze bedragen gelden voor ónze hypotheek. De looptijd, hypotheekvorm en het rente percentage maken elke hypotheek anders. Dit betekend dat jij wellicht andere resultaten zult behalen dan hierboven in ons persoonlijke voorbeeld. Zoek dit goed uit voor je gaat aflossen of praat hierover met je financieel adviseur.

Wat zijn de voordelen van het versneld aflossen van je hypotheek

1. Je wordt makkelijker financieel onafhankelijk

Als je financieel onafhankelijk wilt worden is het een stuk makkelijker als je niet elke maand je hypotheek hoeft op te hoesten, aangezien dit vaak je grootste kostenpost is. Hoe lekker zou het zijn als je die niet meer hebt.

2. Je betaald minder belasting

Heb jij meer dan €30,846 euro (of meer dan €61.692 euro als je samenwoont)? Dan moet jij ook vermogensbelasting betalen. Door extra af te lossen op een hypotheek betaal je minder (of geen) vermogensbelasting.

3. Je hebt minder restschuld

Op dit moment is de woning markt extreem hoog gewaardeerd (februari 2020) dus zullen er weinig huizen onder water staan. Maar wat als je nu nét een huis hebt gekocht? De prijzen zullen niet altijd zo blijven. Los extra af, hiermee wordt de kans dat jij je huis met restschuld moet verkopen kleiner.

4. Sta financieel sterker na je hypotheek versneld aflossen

Door je hypotheek schuld te verlagen heb je minder lasten en hou je meer geld over. Hierdoor voel je je financieel sterker en kan je een eventuele financiële tegenslag makkelijker aan.

5. Geen risico

Bij het investeren komt risico kijken. Meestal geld hoe meer rendement hoe meer risico. Je hypotheek extra aflossen levert je een stuk minder rendement op dan beleggen maar een stuk meer dan een spaarrekening. Het mooie van aflossen is dat je geen enkel risico neemt, elke aflossing is gegarandeerd en hiermee investeer je in jóuw toekomst.

Wat zijn de nadelen van je hypotheek versneld aflossen?

1. Niet geschikt voor elke hypotheekvorm

Niet elke soort hypotheek is geschikt om extra af te lossen. In sommige gevallen is het niet voordelig en kan je beter kiezen om je geld op een andere manier voor je te laten werken.

2. Je hebt recht op minder toeslagen – bij hypotheek versneld aflossen

Een stijging van het belastbaar inkomen kan ervoor zorgen dat je minder toeslag ontvangt. Denk hierbij aan zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag. Zoek dit goed uit voor je begint met extra aflossen.

3. Je emergency fund/spaarrekening/buffer slinkt

Hoe je het ook noemt, deze wordt kleiner zodra je aflost. Zorg ervoor dat je het geld dat je gebruikt om af te lossen echt niet nodig hebt. Het zou vervelend zijn als je in de problemen komt door een aflossing die niet noodzakelijk is.

4. Het levert minder rendement op dan andere “investeringen”

Extra aflossen levert doorgaans minder rendement op dan beleggen. Dit is voor veel mensen de reden om ervoor te kiezen hun geld op een andere manier “aan het werk te zetten”. Daar komt dan weer meer risico bij kijken en niets is gegarandeerd, maar bij je extra aflossing wél.

5. Boete rente bij teveel aflossen

Je mag van jouw hypotheek verstrekker een maximum bedrag per jaar aflossen. Meestal is dit 10-15% van de totale hypotheek maar dit kan ook afwijken. Zoek dit goed uit voordat je begint en voorkom een boete, dit zou super zonde zijn!

Enthousiast over je hypotheek versneld aflossen?

  • Neem contact op met je hypotheek verstrekker en laat hen weten dat je dit van plan bent voor extra advies
  • Zoek uit wat de limiet van boete vrij aflossen is
  • Bereken goed welk bedrag jij per maand apart houdt voor een extra aflossing en maak het bijvoorbeeld 2-3 keer per jaar over
  • Maak er een gewoonte van om je vakantiegeld en een bonus of 13e maand gelijk over te maken, aan het begin… pijnlijk! Maar het is het zo waard!
  • Houdt goed in de gaten hoeveel je maandbedrag omlaag gaat na een aflossing en leg dit per maand weer extra opzij
  • Maak een rekening aan, wij konden dit bij de hypotheekverstrekker zelf doen. Hier stort je elke maand je geld op tot je een flink bedrag hebt en dan maak je het 2 a 3 keer per jaar over.

En vooral.. Droom lekker weg bij het idee wat jij gaat doen als je huis is afbetaald. Ga je het verhuren voor extra inkomsten? Blijf je er lekker wonen met weinig woonlasten? Maakt niet uit want het is helemaal van jou!

Get inspired!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *