Hoe word ik rijk

Hoe word ik rijk?

Hoe word ik rijk? Rijk worden is een wens voor vele. De meeste mensen denken bij rijk zijn aan dure auto’s en bezittingen. Of is niet hoeven werken juist de definitie van ”rijk zijn”? Wat rijk zijn voor jou ook mag betekenen, iedereen kan op zijn manier rijk worden.

Waarom willen mensen rijk worden

Voor iedereen heeft rijk worden een andere betekenis. Voor veel mensen is rijk worden of het ”rijk zijn” wel gerelateerd aan een bepaalde hoeveelheid vermogen. Waarom mensen rijk willen zijn heeft echter voor iedereen een andere reden. Sommige willen gewoon simpelweg meer luxe in hun leven zoals vakanties en mooie auto’s. Andere mensen willen liever meer vrijheid en niet niet meer afhankelijk zijn van een werkgever of een baan. Wat jou reden ook is om rijk te willen worden, er is meer mogelijk dan je zou denken.

Het verschil tussen de armen en de rijken

Als je rijk wilt worden moet je doen wat de rijken doen, en niet wat de armen doen. Als je immers altijd het zelfde doet kan je ook altijd hetzelfde resultaat verwachten. Je zou denken dat de rijken misschien ontzettend slim zijn of dingen doen en kunnen die voor veel ”gewone mensen” niet zijn weggelegd. Er zijn natuurlijk wel zeer rijken mensen zoals voetballers en muzikanten die inderdaad bepaalde talenten hebben die de gewone man/vrouw niet heeft.

Het grootste verschil tussen arm en rijk is eigenlijk de manier waarop geld wordt uitgegeven. De rijken investeren een deel van hun inkomsten. In bijvoorbeeld aandelen of vastgoed. Door structureel een deel van je geld te investeren in dingen die geld opleveren (activa). Zal je op den duur steeds rijker worden. Daar in tegen doen armen het precies andersom. Die geven het grootste gedeelte uit aan dingen die juist geld kosten (passiva).

Het allerbelangrijkste is dan ook niet wat je verdient, maar wat je er mee doet en wat je over kan houden om te investeren. Als je aan het eind van de maand niets over houdt en je niks kan investeren wordt het moeilijk. Er is echter altijd een manier om er voor te zorgen dat je toch iets over houdt om te investeren.

Wil je meer weten over activa en passiva? Het boek van Robert Kiyosaki, Arme pa rijke pa is een van de beste en meeste toegankelijke financiële boeken die er zijn geschreven.

De eerste ton is het moeilijkst

Dit is een uitspraak van Warren Buffett’s zakenpartner Charlie Munger. Munger is een legendarische belegger met tal van tegeltjes wijsheden. Dit is er een die bij veel beleggers is blijven hangen. Logische want als je begrijpt wat hij hier mee bedoelt kan je dit in je voordeel gebruiken.

Munger doelt op samengesteld rente. Het rente op rente effect. Sommige noemen het ook wel het sneeuwbal effect. Het begin is namelijk lastig. Net als het rollen van een sneeuwbal. Echter na mate de sneeuwbal vorm krijgt en steeds groter wordt gaat het steeds makkelijker en sneller. Zo gaat het met het rente op rente effect namelijk ook. Kijk maar naar het onderstaande voorbeeld.

Begin kapitaal €100.000, na:

5 jaar € 140.260

10 jaar € 196.720

20 jaar € 386.970

30 jaar € 589.327

40 jaar € 983.668

50 jaar € 1.613.159

Zoals je ziet ben je afhankelijk van 2 factoren, tijd en vermogen. Na 5 jaar heb je maar liefst €40.000 rendement gemaakt. Zonder extra investeringen. Je moet aardig je best doen om hier tegenop te sparen. Als je was begonnen met een begin kapitaal van €5000 dan had je na 5 jaar slechts een rendement van €2000 gehad. Natuurlijk, nog steeds een mooi bedrag echter is het niet life changing. Daarom dat Munger ook letterlijk zegt: “The first $100,000 is a bitch.” Het zal zeker niet vanzelf gaan. Je zult er waarschijnlijk keihard voor moeten werken. En niet geheel onbelangrijk je zult er een hoop voor moeten laten. Maar zodra je de eerste ton bij elkaar hebt weten te krijgen, zal compound interest je helpen je 2de ton veel sneller en eenvoudiger bij elkaar te krijgen. Het spreekt voor zich dat de 3de ton weer makkelijker gaat enzovoort. Dit is eigenlijk het grootste geheim van rijk worden. Weten hoe je gebruik kan maken van compound interest.

Het is een marathon en geen sprint

Natuurlijk is het mogelijk om binnen een paar jaar rijk te worden. Er zijn prachtige verhalen van early crypto investeerders of mensen die tesla aandelen op het juiste moment hebben gekocht. Ook kan je door het beginnen van je eigen bedrijf rijk worden. Je zal echter keihard moeten werken en zelfs dan red maar een klein deel van de ondernemingen het. En je moet er ook nog eens zoveel aan overhouden dat je er rijk van kan worden. Het is allemaal mogelijk maar wel erg lastig.

Het overgrote deel van de rijken is dit dan ook niet op een van deze manieren geworden. De meeste vermogende mensen zijn dat geworden door lange termijn te investeren in activa. Door structureel een deel van je inkomen te investeren in activa kan je op de lange termijn rijk worden. Je moet het echter wel zien als een marathon en niet als een sprint.

Minimaal 10% van je netto vermogen investeren zou eigenlijk voor iedereen de standaard moeten zijn. Het liefst zo vroeg mogelijk, zodra je begint met werken. Als je dit structureel zou doen over een periode van tientallen jaren groeit dit uit tot een enorm bedrag. Als je op je 18de zou beginnen met een bedrag van €300 per maand groeit dit uit tot maar liefst €335.906 na 30 jaar. Op dat moment ben je slechts 48 jaar. Ga je er nog 10 jaar langer mee door dan kom je al uit op een bedrag van €631.725. En als je dit blijft doen tot aan je pensioen dan ben je op papier miljonair met een bedrag van  €1.106.448.

Rijkdom behouden

Maar liefst 78% van de NFL spelers is binnen 2 jaar na zijn pensioen al zijn geld kwijt, professionele basketballers doen het iets beter met 60%. Helaas doen loterij winnaars het ook niet zo heel best, 70% van de winnaars is na enkele jaren weer terug bij af. Hoe kan dit? Hoe kunnen mensen die miljoenen hebben verdient in enkele jaren alles kwijtraken?

De belangrijkste reden is dat ze niet met geld om kunnen gaan, logisch. Als je niet met €10.000 euro om kan gaan, kan je ook niet met €100.000 euro omgaan. En ook niet met een miljoen. Er wordt helaas in het onderwijs weinig tijd besteed aan persoonlijke financiën. Veel mensen om je heen hebben waarschijnlijk ook geen idee. Het is daarom van groot belang om te zorgen dat jij weet wat je met je geld moet doen. Er zijn veel succesvolle mensen die voldoende geld verdienen maar financieel er een grote puinhoop van maken. Het grootste deel van de mensen heeft nog niet genoeg spaargeld om 1 maand van te kunnen leven. Dit is absoluut niet nodig zeker niet in een rijk land.

Een investeringsplan en een budget kunnen ervoor zorgen dat je niet alleen op de lange termijn vermogend kan worden. Het kan er ook voor zorgen dat je er de rest van je leven van kan profiteren. Ik zou zeker beginnen met het lezen van boeken over financiën. Er zijn genoeg goede boeken te vinden die je leven om het gebied van financiën compleet kunnen veranderen.

Dit zijn onze top 5 boeken over geld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *