Beleggen wordt gezien als het alternatief voor sparen. Bij beleggen wordt er meestal aan aandelen gedacht. Echter kan je ook beleggen in vastgoed, obligaties, ETF’s, beleggingsfondsen of grondstoffen. En tegenwoordig zelfs in cryptocurrencies. Het doel van beleggen is eigenlijk voor iedereen het zelfde. Zorgen dat je investering meer waard wordt. Geld verdienen door je geld aan het werk te zetten.
Waar in kan je beleggen?
Aandelen
Aandelen zijn een (heel) klein stukje van een bedrijf. Je koopt een aandeel van een bedrijf omdat je verwacht dat het bedrijf in de toekomst meer waard zal zijn. Gaat het goed met het bedrijf en ziet de toekomst er rooskleurig uit, dan zal dit de koers van het aandeel ten goede komen. Er zijn ook bedrijven die dividend uitkeren, dit is een beloning aan de aandeelhouders. Niet elk bedrijf keert dividend uit. Sommige bedrijven kiezen ervoor om de winst in groei van het bedrijf te investeren. Hoeveel, wanneer en hoe vaak een bedrijf dividend uitkeert is per bedrijf verschillend.
Obligaties
Een obligatie is een verhandelbaar schuldbewijs. Obligaties worden uitgegeven door bedrijven of overheden. Door een obligatie te kopen leen je geld uit aan de des betreffende partij. De looptijd van een obligatie is van tevoren bepaald, meestal tussen de 5 en 30 jaar. Jaarlijks wordt er een rentebedrag uitgekeerd. Aan het eind van de looptijd wordt de lening afgelost. Tussentijds kan de waarde van een obligatie fluctueren. Obligaties zijn namelijk verhandelbaar, je kunt ze kopen of verkopen van/aan andere beleggers.
De waarde van een obligatie hangt samen met de marktrentes. Als de rente stijgt zullen bestaande obligaties in waarde dalen. Er komen namelijk nieuwe obligaties op de markt en deze betalen een hogere rente en zijn daarom een aantrekkelijkere belegging. Andersom geld het zelfde als de rentes dalen zal een bestaande obligatie in waarde stijgen. Omdat de nieuw uitgegeven obligaties een minder aantrekkelijke belegging zijn met een lagere rente.
Obligaties zijn minder risicovol dan aandelen. Hierdoor kunnen ze een goede aanvulling zijn op een beleggingsportefeuille.
Vastgoed
Vastgoed is de hoeksteen van elke beleggingsportefeuille. Je kan beleggen in vastgoed op grofweg 3 verschillende manieren. Via beursgenoteerde vastgoedfondsen, niet beursgenoteerde vastgoedfondsen en via beleggingspanden. Elke vorm van beleggen in vastgoed heeft zo zijn eigen voor en nadelen. Beursgenoteerde vastgoedfondsen zijn het makkelijkste te verhandelen.
Wil je meer weten over beleggen in vastgoed? Klik dan hier.
Waarom zou je beleggen?
Door te beleggen ben je bezig met je financiële toekomst. Je zet je geld aan het werk voor later. Beleggen is voor de mensen die over een lange termijn vermogen willen opbouwen. Financiële doelen voor over 10, 20 of misschien wel 30 jaar. De doelen kunnen voor iedereen anders zijn. Eerder stoppen met werken, studerende kinderen of bijvoorbeeld een wereldreis.
Met de huidige inflatie en spaarrente is beleggen ook voor mensen die hun koopkracht willen behouden. Je spaargeld simpel weg op een spaarrekening stallen is niet meer genoeg.
De risico’s van beleggen
De risico’s van beleggen zijn zeer afhankelijk van de manier waarop je belegt. Als je al je spaargeld in een individueel aandeel zou steken ben je zeer risicovol bezig. Door je geld breed te spreiden, denk hierbij aan verschillende landen, sectoren en valuta beperk je het risico. Echter is het voor een beginnende belegger lastig om de juiste aandelen te selecteren. Gelukkig kan je tegenwoordig in ETF’s beleggen. ETF’s zijn mandjes met aandelen. Zo kan je vanaf de eerste inleg al genieten van zeer brede spreiding.
Wil je meer weten over beleggen in ETF’s?
Obligaties zijn minder risicovol als aandelen. Dit is de reden dat beleggers kiezen om een deel van hun portefeuille in obligaties te beleggen. Vooral voor de beleggers die minder risico willen lopen of dichterbij hun pensionering zijn kan dit interessant zijn. De 40/60 portefeuille met 40% obligaties en 60% aandelen is populair. Helaas voor obligatie beleggers is de rente de afgelopen jaren sterk gedaald. Hierdoor is het rendement van obligaties zeer laag.
Zelf beleggen of laten beleggen?
Zelf beleggen of het laten doen door een professionele partij. Beide opties hebben zowel voor- als nadelen.
Voordelen laten beleggen.
- een professionele partij neemt het werk voor jou uit handen, kan jij je kostbare tijd aan andere dingen besteden
- professionele partijen beleggen zonder emoties, beleggen zonder emoties is erg belangrijk en voor veel mensen lastig
Nadelen laten beleggen.
- kosten zijn het grootste nadeel van je beleggingen laten beheren, beheerders berekenen gemiddeld 1 tot 1.5% per kalender jaar. Dit lijkt misschien niet veel, echter op lange termijn kost dit heel veel rendement
- beheerders verslaan de ”markt” in de meeste gevallen niet. Dat betekent dat je door passief te beleggen in ETF’s, een hoger rendement zou behalen
Voordelen zelf beleggen.
- lage kosten zijn het grootste voordeel van zelf beleggen, passief beleggen in ETF’s is de voordeligste manier
- door je bezig te houden met beleggen/financiën in het algemeen doe je veel kennis op. Kennis over financiën waar je de rest van je leven wat aan hebt
Nadelen zelf beleggen.
- zelf beleggen is niet voor iedereen weg gelegd. In slechte beurstijden kan het lastig zijn om je emoties in bedwang te houden en niet de verkeerde beslissingen te nemen. Beleggen in zijn geheel is sowieso niet voor iedereen. Veel mensen komen er uiteindelijk (tijdens slechte beursjaren) achter dat het toch niet zo leuk is als het lijkt (tijdens goede beursjaren)
De beste leeftijd om te beginnen met beleggen?
De beste tijd om te beginnen met beleggen is nu. Ondanks de onrust die er op dit moment heerst op de financiële markten. Er is namelijk altijd een reden om te wachten of het niet te doen. De markt ”timen” is vrijwel onmogelijk. Gebeurtenissen die in het verleden de beurskoersen zwaar hebben doen dalen zijn namelijk niet te voorspelen. Den bijvoorbeeld aan, 11 september of de kredietcrisis van 2008. Uiteindelijk komt het altijd weer goed. Het is wel verstandig om niet in 1 keer een groot bedrag te beleggen. Beter kan je periodiek een vast bedrag beleggen bijvoorbeeld maandelijks.
Beginnen met beleggen
Beginnen met beleggen kan overweldigend zijn. Het is verstandig om met een klein bedrag te beginnen. Probeer bijvoorbeeld maandelijks een klein bedrag te storten. Zo kan je langzaam wennen aan het idee dat je beleggingen bezit. Denk eraan, je kunt er altijd mee stoppen als je je er niet comfortabel bij voelt.
Wat kan je verwachten van beleggen?
Als je wilt weten wat je zou kunnen verwachten van beleggen, kan je naar het verleden kijken. Door naar het verleden te kijken, zie je dat je op beleggen in aandelen een gemiddeld jaarlijks rendement behaald van ongeveer 7% behaald. Echter zijn dit in het verleden behaalde resultaten. Er is een aanzienlijk risico dat het rendement in de toekomst hoger of lager zou kunnen uitvallen. Bij beleggen is er geen gegarandeerd rendement. Er is dus zeker ook geen garantie voor een positief rendement.
Dit is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt altijd risico met zich mee, je kunt een (deel) van je inleg verliezen.