ETF’s zijn niet meer weg te denken uit de beleggingswereld. Maar, hoe kies je de beste ETF?

Waar wil je in beleggen?
Als je op zoek bent naar de beste ETF is het belangrijk om te weten, waar je in wilt beleggen. ETF’s zijn er namelijk in vele beleggingscategorieën. Zo zijn er ETF’s voor aandelen of obligaties. En zelfs voor cryptocurrencies zoals, bitcoin en ethereum. Je kan kiezen voor een all world ETF met maar liefst 1600 verschillende aandelen posities, wereldwijd gespreid. Of voor een sector ETF met slechts enkele posities. Een sector ETF met enkele posities is natuurlijk meer risicovol als een wereldwijd gespreide ETF. Het is dus van groot belang om te weten waar je in wilt beleggen als je op zoek bent naar een ETF.
Belangrijke informatie over de door jou gekozen ETF.
Als je in een bepaalde ETF wilt beleggen wil je wel weten waar je op moet letten. Dit is een selectie van de belangrijkste informatie over een ETF. Deze informatie vind je op de website van de aanbieder van de ETF.
De kosten– Total Expense Ratio
Kosten zijn belangrijk bij beleggen. Alles wat je moet betalen gaat immers ten kosten van je rendement. Gelukkig zijn er genoeg ETF’s de niet al te hoge kosten rekenen. De kosten staan aangegeven als Total Expense Ratio of TER. Als voorbeeld heb ik iShares Core S&P 500 UCITS ETF met een TER van 0.07%. Dit betekend dat je voor elke €10.000 euro slechts €7 euro per jaar betaald. Deze kosten gaan overigens automatisch van de beurskoers af. Je merkt hier zelf dan ook niets van.
Accumulerende en distribuerende ETF’s
Accumulerende ETF’s keren geen dividend uit. Al het dividend wordt direct geherinvesteerd in de ETF. Het voordeel hiervan is dat je geen eventuele kosten hoeft te maken om je dividend te herinvesteren in nieuwe aandelen. Een nadeel hiervan is dat je geen dividend ontvangt. Je zou hier bijvoorbeeld je rekeningen van kunnen betalen.
Distribuerende ETF’s keren dividend uit aan hun aandeelhouders. De meeste distribuerende ETF’s keren elk kwartaal dividend uit. De hoogte van het dividend verschilt vaak per kwartaal. Er zijn ook ETF die speciaal gericht zijn op dividend uitkeringen. Deze ETF’s bevatten dan ook enkel dividend aandelen. Vaak moeten de aandelen aan allerlei criteria voldoen. Het voordeel van een ETF die regelmatig dividend uitkeert is natuurlijk het passieve inkomen. Nadeel, je moet transactiekosten betalen als je besluit het dividend te herinvesteren.
Fysieke en synthetische ETF’s
Een fysieke ETF houdt alle aandelen fysiek aan. Dat betekend dat alle aandelen die de index bevat, worden aangehouden. Dit is natuurlijk veel werk en dat brengt extra kosten met zich mee. Daar tegenover staat dat een fysieke ETF minder risico met zich mee brengt. De meeste beleggers geven dan ook de voorkeur aan fysieke ETF’s.
Een synthetische ETF maakt gebruik van derivaten om de te volgen index te kopiëren. Dit gebeurt vaak in samenwerking andere financiële instellingen bijvoorbeeld een bank. Dit kan ervoor zorgen dat er minder kosten worden gemaakt als bij het fysiek aanhouden de index. Het nadeel is het risico, dat is over het algemeen groter als bij fysieke ETF’s.
Spreiding
Spreiding is misschien wel de belangrijkste reden om voor een ETF te kiezen. Als je de juiste ETF selecteert beschik je direct over ruime spreiding. Zo kan je kiezen voor een all world ETF bijvoorbeeld de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. Deze ETF bestaat uit maar liefst 3500+ aandelen verspreid over verschillende sectoren en landen. De meeste ETF beleggers kiezen dan ook voor een breed gespreide ETF met lage kosten.
Benieuwd naar de 5 beste ETF’s die wij voor jou hebben geselecteerd?
Kiezen voor een sector ETF of een All world ETF
Spreiding en kosten zijn het meest genoemd als advies bij het selecteren van een ETF. Logisch, spreiding zorgt voor een lager risico. Lage kosten voor een hoger rendement. Het grootste gedeelte van de beleggers is dan ook het best af bij een zeer breed gespreide ETF.
Toch zijn er ook beleggers die bewust meer risico nemen en kiezen voor een sector ETF. Als je verwacht dat een bepaalde sector het beter gaat doen als de brede markt kun je er voor kiezen om hier op in te spelen. Op deze manier kan je een hoger rendement behalen als met een All world ETF.
Dit is geen beleggingsadvies. Neem voordat je begint met beleggen contact op met een financieel adviseur.