Geld sparen is jezelf eerst betalen

Geld sparen, jezelf eerst betalen. Sommige mensen zijn hier erg goed in en sparen elke maand netjes een vast bedrag voor “onvoorziene kosten”. Anderen leven van salaris tot salaris en kunnen de eindjes amper aan elkaar knopen.

Ik ben van mening dat verstandig leren omgaan met geld en geld sparen je leven een stuk makkelijker en zeker ook leuker kan maken. Dat klinkt natuurlijk heel voor de hand liggend maar toch heeft eén derde van Nederlanders minder dan €3000 euro spaargeld en weten de meeste mensen niet eens wat ze aan pensioen gaan ontvangen.

Het gekke is dat wij Nederlanders bekend staan als “zuinig” en we ook nog eens in een welvarend land wonen.

Een derde van de Nederlanders heeft minder dan €3000 spaargeld

Geld Sparen, jezelf eerst betalen. “Pay yourself first”

Elke maand betalen we ontzettend veel rekeningen, eerlijk gezegd weet ik soms zelfs niet eens hoeveel we er hebben. Ik weet wel dat de belangrijkste meestal wordt vergeten, sterker nog, de meeste mensen weten niet eens welke dat is.

Rich dad, poor dad is een klassieker onder de personal finance boeken en een boek dat mijn leven heeft veranderd. Een van de vele dingen die ik van de auteur Robert Kiyosaki geleerd heb is de “Pay Yourself first” regel.
Het is ontzettend simpel en iedereen, ja, zelfs de mensen met een kleine beurs kunnen dit! Na verloop van tijd zal het bedrag wat je elke maand opzij zet groter en groter worden en zal je er financieel beter voor staan dan ooit tevoren.

Wil je meer weten over je persoonlijke financiën op orde krijgen?

Zodra je geld op je rekening staat.. geld sparen!

nog voordat je de stad in gaat om te shoppen en voor al je rekeningen worden afgeschreven betaal jij jezelf elke maand een vast bedrag. Dat bedrag gaat naar jouw spaarrekening en dat wordt niet aan het einde van de maand terug gestort om alsnog van uit eten te gaan. Dit is het tegenovergestelde van wat de meeste mensen doen; kijken of er het einde van de maand nog wat over is om te sparen.

Oké, het zal voor de ene persoon makkelijker gaan dan voor de ander maar met een beetje discipline kan iedereen dit. Maar wat als ik aan het eind van de maand wat tekort kom en me rekeningen niet kan betalen? Dan is dat jouw probleem om uit te zoeken hoe dat komt en er een oplossing voor te vinden.

“Er is maar eén regel, Het geld dat je aan jezelf hebt betaald mag je niet gebruiken.”

Nu moet je natuurlijk niet gelijk je halve salaris overmaken naar je spaarrekening. Want dan kom je halverwege de maand waarschijnlijk in de problemen. Maar, bedenk voor jezelf een bedrag dat jij zou kunnen missen.

De 10% regel

Ik denk dat het voor de meeste mensen mogelijk is om 10% van hun inkomsten te sparen, als dit meer kan zijn is dat alleen maar beter.
In het begin zal het lastig zijn. Maar naar verloop van tijd zal je eraan gewend raken. Als die 10% echt niet gaat lukken, begin dan met wat minder en werk het langzaam op te naar de 10%.

Laten we ervanuit gaan dat jij €2000 per maand op je rekening gestort krijgt. Je houdt je aan de 10% regel. Dus het eerste wat je doet is €200 overmaken naar je “pay yourself first” rekening. Dit doe je voor altijd en zodra je inkomen stijgt gaat ook het bedrag om te sparen omhoog. Je kan het op je spaarrekening zetten maar investeren in passieve inkomsten kan je helpen je geld nóg meer te laten groeien.

Voor ons is het “Pay yourself first” systeem ontzettend effectief en ik raad het dan ook iedereen aan om te proberen. Het zal de eerste paar maanden niet makkelijk zijn maar na verloop van tijd zal je er zo aan gewend zijn geraakt dat je het niet eens meer door hebt. Ik zal je dan ook zeker het boek van Robert Kiyosaki – Rich dad, poor dad aanraden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *