Geld besparen op 5 manieren

Natuurlijk zijn er veel meer dan 5 manieren om geld te besparen. Gedurende jouw reis naar financiële vrijheid is het je doel om zo veel mogelijk geld te sparen en investeren. Voor je begint is het belangrijk om op papier te zetten wat je inkomsten zijn en wat je uitgaven zijn, zo krijg je een duidelijk beeld hoeveel je precies over houdt. Een apart overzicht wat je met dat geld doet is ook erg handig. Natuurlijk wil je je doel zo snel mogelijk bereiken, daarom kan het slim zijn om goed te kijken naar de dingen waar je op kan besparen.

Geld besparen? Dit zijn onze 5 manieren:

1. Geld besparen op de boodschappen

Laten we beginnen met de absolute nummer 1 om geld te besparen. Dit klinkt nogal voor de hand liggend, maar zodra je écht gaat kijken valt er altijd winst te behalen. Boodschappen zijn naast je huur of hypotheek de grootste kostenpost per maand en dit kan al gauw op lopen. Belangrijk is wel om realistisch te blijven. Toen wij nog met zijn 2tjes waren, hadden we vaak al rond de 100-120 euro aan boodschappen doordeweeks. Daarnaast gingen we dan op zaterdag nog boodschappen halen wat vaak ook nog rond de 30-50 euro kwam, soms zelfs nog een keer doordeweeks, enkel voor iets kleins of lekkere dingen. Dit is hoe wij het nu doen:

Vervang bepaalde producten door eigen merk

Waren wij nooit zo’n fan van, en eerlijk is eerlijk, niet alles is een aanrader. Zo drinken wij écht geen eigen merk cola, behalve ik dan soms. Maar, producten als wc papier, melk en ontbijtgranen schelen soms wel de helft, en alle beetjes helpen!

Doseer je “luxe” uitgaven door het te zien als een beloning

Bijvoorbeeld: omdat coca cola duur is maar ook geen eigen merk willen hebben wij de afspraak alleen in het weekend cola te halen. Dit geld ook voor snoep, ijs, koekjes etc. Koop dus alleen wat je echt nodig hebt!

Doe zo min mogelijk boodschappen, dit zal je een hoop geld besparen

Als iéts duur is, dan is het wel om meerdere keren in de week boodschappen te doen. Zo heb je mensen die elke dag (na werk bijvoorbeeld) boodschappen doen. Wij hebben persoonlijk ondervonden dat je misschien wel rond de 30% meer kwijt bent. Je neemt toch meer mee dan wat je nodig hebt en als je dat 1 keer per week doet oké maar een paar keer per week gaat behoorlijk oplopen. Wij doen elke zondag boodschappen voor de hele week en gaan dan nog 1 keertje alleen voor het eten op zaterdag en (proberen) dan écht alleen te halen wat nodig is.

Doe research en ga naar meerdere winkels

Dit is iets wat wij zeker (vaker) zouden moeten doen! Vaak zie je zulke aanbiedingen maar ga je toch naar je vaste supermarkt. Het beste is om de aanbiedingen af te gaan, vooral de 1+1 acties zijn echt de moeite waard en de Lidl is bijvoorbeeld weer goedkoop in zijn groente en fruit.

2. Loop je abonnementen en diensten na en start gelijk met geld besparem

Dit is dit er toch wel een die gauw over het hoofd wordt gezien. Maar hier valt ook flink wat winst te behalen. Zo had ik altijd een telefoon abonnement met een redelijk nieuw toestel, zo rond de 45 euro per maand. Lijkt niet heel veel, tot ik besefte dat je ook een goedkoop toestel of sim only abonnement kan nemen voor 20 euro. Scheelt toch al een slordige 300 euro per jaar. Een alles in 1 pakket bij je TV provider? Is dat nog wel van deze tijd? Natuurlijk is dit per persoon verschillend maar voor ons geld dat wij eigenlijk nooit normale tv meer kijken, je kan dus net zo goed alleen internet afnemen. Loop ook de vergelijkingssites na om te kijken of je met bepaalde diensten kunt overstappen, grappig genoeg hebben nieuwe klanten altijd meer voordeel.

3. Minder uitjes en etentjes = een hoop geld besparen

Wat een geld geven sommige mensen hieraan uit zeg.. wauw.. Natuurlijk, iedereen heeft zo zijn andere voorkeuren maar hier gaat serieus geld in om. De mensen in onze omgeving die 1 a 2 keer per maand uit eten gaan zijn niet op 1 hand te tellen. Wij zijn sowieso al niet van die uit-eten mensen maar nu helemaal niet meer. Ook eten bestellen is hartstikke duur en hebben wij compleet afgezworen. Een leuk alternatief? Investeer in een (tweedehands) kookboek en geniet gezellig thuis van een luxe maaltijd. Ben je een bios-ganger? Ook op zo’n avond ben je gemakkelijk 40 euro kwijt met zijn tweetjes; kaartjes, popcorn en wat te drinken, hoppa en weg is het. Kies de streamings dienst die bij je past; Netflix, Disney plus of een videoland,wissel zo nu en dan af en maak van deze films een speciaal avondje thuis. Dan heb je het er zo uit! Voor andere uitjes kun je bijvoorbeeld wel gebruik maken van acties, zoals een spaaractie voor een pretpark of dierentuin. Neem op zo’n dag vooral ook lekker je eigen eten en drinken mee. Als je dit soort dingen langer doet of nouja, eigenlijk dus niet doet, ga je merken dat je een hoop dingen zonde gaat vinden, dat gevoel wordt steeds sterker waardoor je het vanzelf nóg minder gaat doen en hier ook geen behoefte meer aan hebt. Als je erover nadenkt zijn dit soort dingen ook eigenlijk heel zonde…

4. “Noodzakelijk” winkelen

“Eventjes” naar de stad, we kennen het allemaal. Ik heb een nieuw shirtje nodig, nieuwe sokken of een nieuw dagcrème.. Goh nu we in de stad zijn laten we even lekker een broodje halen, bakkie koffie drinken. Ja ook dit gaat uiteindelijk in de papieren lopen. Het beste is om te proberen dit te beperken door 2x per jaar te gaan. In de herfst ruim je je kledingkast op en kijk je wat je deze winter echt nodig hebt, zo ook in de lente voor de warme maanden. Daarna ga je één keer de stad in, haal je alleen wat je nodig hebt en maak je er gelijk een leuke dag van (met mate natuurlijk).

5. Tweedehands kopen (en verkopen)

Absoluut niks mis mee (en eigenlijk best leuk ook)! Tweedehands kopen. Hoeveel geweldige reisboeken ik wel niet op de kop heb getikt in het tweedehands winkeltje bij mijn moeder in de buurt.. Prachtige gidsen voor 2 euro, iets waar je nieuw wel rond de 25 euro voor betaald. Maar ook met grotere dingen kan dit zeker lonen. Wij hebben regelmatig tweedehands meubels gekocht. Een Ikea bijvoorbeeld is vrij massaal, dus wanneer je iets in de winkel ziet staan wat je leuk vindt; typ het in op een marktplaats en ik durf te wedden dat er genoeg op staat. Onze salontafel van 15 euro heb ik zelf opgepimpt naar een Riviera Maison look-a-like met action verf en de TV kast is nog van de vorige bewoners, ging anders naar het grofvuil. Nou 5 jaar later staat hij er nog. Ook met andere spullen kijk ik graag of het tweedehands te vinden is. Ook spullen die wij zelf niet meer nodig hebben gaan niet zomaar weg maar worden ook weer te koop gezet, kost even wat moeite maar dat is het zeker waard, zo krijg je toch weer een paar tientjes terug voor je spullen, reken maar uit over een paar jaar. Sinds kort gebruik ik ook een app voor het verkopen van kleding, genaamd Vinted. Mijn hele kast uitgemest en te koop gezet, gaat super makkelijk. Sterker nog, het is dat ik nu geen kleding nodig heb maar wanneer ik iets nodig zou hebben zou ik deze zonder aarzelen ook tweedehands op deze app kopen, als je ziet wat een mooie kleren erop staan voor een prikkie, waarom niet?

Uiteindelijk

Heeft iedereen zo zijn eigen voorkeur als het gaat om geld te besparen. De ene wil ab-so-luut niks tweedehands en de ander kan niet zonder zijn etentjes. Onthoud vooral dat het jóuw weg naar financiële vrijheid is. Hoe beter het lukt om te besparen, hoe eerder jij je doel bereikt. Maak er een sport van maar vooral, geniet van elke winst die jij behaald!

Wil je meer weten over (sneller) financieel onafhankelijk worden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *