Dividend aandelen selecteren

Dividend aandelen, hoe selecteer je ze?

Dividend aandelen zijn populair onder beleggers. Dividend aandelen zijn een goede aanvulling op het pensioen. Maar ook voor de jongere beleggers zijn dividend aandelen uitermate geschikt om vermogen op te bouwen. Maandelijks bijkopen en het dividend herinvesteren is een bewezen strategie onder de beleggers van dividend aandelen.

Wat zijn dividend aandelen?

Nog even snel voor de mensen die niet weten wat dividend aandelen zijn. Dividend aandelen zijn aandelen die dividend uitkeren. Dividend is een winstuitkering van het bedrijf aan de aandeelhouders. Het is een beloning voor het in bezit hebben van de aandelen.

Dividend aandelen in nederland en de rest van de wereld.

In Nederland wordt er vaak 1 of 2 keer per jaar dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders. In Amerika het ”wahalla” van de dividend beleggers is dit vaak elk kwartaal. Er zijn zelfs dividend aandelen die maandelijks uitkeren. Dit is natuurlijk heel handig als jij afhankelijk bent van dividend uitkeringen om van te leven. Als dividend aandelen belegger kan je dus eigenlijk niet om de Amerikaanse aandelenmarkt heen. De Amerikaanse aandelenmarkt is bij verre de grootste ter wereld. En voor dividend aandelen idem dito. Amerikaanse dividend aandelen behoren tot de beste ter wereld met de langste track records.

Dividend is geen garantie!

Aandeelhouders van dividend aandelen verwachten met enige regelmaat hun dividend uitkeringen. Maar dividend is geen garantie en een bedrijf kan er altijd voor kiezen het dividend te verlagen of zelfs helemaal te stoppen. Dan wel niet tijdelijk of permanent. Echter, een bedrijf dat bekend staat als betrouwbare dividend betaler zal dit alleen doen als dit echt niet anders kan. Vooral in Amerika is het dividend ”heilig” en wordt het verlagen van het dividend gezien als zwakte.

Waar op te letten bij het selecteren van dividend aandelen?

Voordat je begint met het investeren in dividend aandelen, is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Voor een dividend belegger is er niks erger als een bedrijf dat het dividend verlaagt, of erger nog helemaal stopt. Daarom is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Bij het selecteren van een dividend aandeel moet je onder andere rekening houden met de volgende punten.

1. Het pay-out ratio

Het pay-out ratio van een aandeel is een van de belangrijkste punten. Het is het percentage van de winst die wordt uitgekeerd als dividend. Een bedrijf met een pay-out ratio van 40%. Keert 40% van de winst uit aan de aandeelhouders. Dat betekend dus dat er 60% overblijft voor andere zaken zoals investeringen, om ook in de toekomst te kunnen blijven groeien.

Er zijn bedrijven die op een bepaald moment een pay-out ratio hebben van meer dan 100%. Dat hoeft op de korte termijn niet meteen een probleem te zijn. Het gebeurt vaker dat bedrijven met cash geld dividend betalen. Er wordt zelfs tijdelijk geld geleend om het dividend door te kunnen blijven betalen. Maar op de lange termijn is dit natuurlijk niet vol te houden.

Een gezonde pay-out ratio is dus van groot belang als jij dividend wilt blijven ontvangen! Een pay-out ratio tot 75% is over het algemeen wel redelijk veilig te noemen. Maar het ligt er ook aan in wat voor sector het bedrijf zich bevind. In sommige sectoren zijn de inkomsten nu eenmaal makkelijker te voorspelen. Dat is dus iets om rekening mee te houden

Een pay-out ratio van boven de 75% is iets waar je als belegger goed naar moet kijken. Het betekend niet gelijk dat een aandeel niet koopwaardig is.

2. Dividend yield. (dividendrendement)

Het dividendrendement is iets waar je beleggers vaak over hoort praten. Het geeft aan welk rendement het op aandelen uitgekeerde dividend opbrengt. Een aandeel van €100 met een dividendrendement van 5% keert jaarlijks €5 euro aan dividend uit. Het dividendrendement is dus van groot belang als je een aandeel selecteert. Je wilt immers weten hoeveel je per jaar krijgt uitgekeerd.

In Nederland keren de meeste bedrijven 1 of 2 keer per jaar dividend uit. In Amerika gebeurd dit verreweg het meeste per kwartaal. Het dividend wordt dan dus in 4 stukjes uitgekeerd. Dit is vooral voor beleggers die inkomens afhankelijk zijn van het dividend erg fijn.

De meest veilige dividend aandelen hebben over het algemeen een dividendrendement tot ca 4%. Vaak zorgt een hoger dividendrendement voor een hoger pay-out ratio. Hier moet je goed op letten, dit is niet altijd het geval.

Oliebedrijven, banken en telecombedrijven betalen sinds jaar en dag een hoog dividendrendement. Je kan daardoor minder koerswinst verwachten als bij bedrijven die minder of geen dividend uitkeren. Tech-bedrijven betalen vaak minder of geen dividend. Ze investeren de winst vaak liever voor verdere groei van het bedrijf.

3. Dividend growth rate. (DGR)

Het dividend growth rate (DGR) is het jaarlijkse groei percentage van het dividend, over een bepaalde tijd. Het meeste wordt gekeken naar het 1 jaars DGR, 3 jaars DGR, 5 jaars en 10 jaars DGR. Een 3 jaars DGR van 20% betekend dat het dividend jaarlijks met gemiddeld 20% is verhoogd over de afgelopen 3 jaar .

Veel bedrijven die dividend uitkeren, streven er naar om jaarlijks het dividend te verhogen. Vooral in Amerikaanse bedrijven staan hier om bekend. In Europa zien wij deze trend helaas minder. Sommige bedrijven verhogen het dividend al decennia op rij. Dividend beleggers zijn gek op bedrijven die jaarlijks het dividend weten te verhogen.

Bedrijven met een hoog DGR zijn erg in trek bij beleggers. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven met een laag dividendrendement, maar met een hoog DGR. Op de lange termijn meer rendement opleveren als bedrijven met een hoog dividendrendement, maar met een laag DGR.

4. Dividend track record. (dividend historie)

Het dividend track record is de dividend historie van een bedrijf. Het laat zien wat er in het verleden met betrekking tot het dividend is gebeurd. Er zijn beleggers die zeggen dat het verleden niks over de toekomst zegt. Dat klopt, maar er zijn bedrijven die al meer als 100 jaar zonder onderbreking dividend uitkeren. Deze bedrijven hebben de tand des tijds doorstaan. En in economisch zware tijden toch het dividend weten uit te keren, of zelfs weten te verhogen. Bedrijven met zulke track records hebben bewezen dat ze een duurzame onderneming zijn. Maar wees gewaarschuwd, jaarlijks sneuvelen er altijd weer mooie track records. Sommige van jaren onafgebroken dividend verhogingen!

5. Revenue. (winst)

De revenue van een bedrijf is ontzettend belangrijk natuurlijk. Iedereen begrijpt dat er genoeg winst gemaakt moet worden om het dividend uit te kunnen keren.

Je kan veel leren door naar de revenue te kijken van de afgelopen 10 jaar. Je kan bijvoorbeeld tot de conclusie komen dat een bedrijf al jaren achter elkaar minder winst maakt. Zelfs bedrijven de het dividend jaarlijks verhogen kunnen daar onder vallen. Het kan natuurlijk een goede reden hebben waarom er minder winst gemaakt wordt. Het is echter wel belangrijk dit goed uit te zoeken.

Deze top 5 dividend aandelen zijn al voor je geselecteerd. Wil je weten welke dit zijn?

Dividend aandelen selecteren.

De bovenstaande punten kunnen je helpen bij het selecteren van dividend aandelen. Beleggen brengt echter altijd risico’s met zich mee. Kijk als beginnende belegger ook eens naar dividend ETF’s (exchange traded funds). Dit zijn mandjes met verschillende dividend aandelen. Vaak goed gespreid over verschillende landen en sectoren. Zo geniet je ook als beginner al van optimale spreiding. Bij de meeste brokers zijn er diverse mooie dividend ETF’s beschikbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *