De S&P500 is de meest gevolgde index ter wereld. ‘S werelds beste belegger, Warren Buffett raadt mensen aan om te beleggen in de index. Waarom is dit de meest gevolgde index, zou je Buffett’s advies ook moeten volgen? Lees hier alles over de S&P500 en wat de beste ETF is om in deze index te beleggen.
Wat is de S&P500?
De S&P500 is de meest gevolgde index wereldwijd. De index is samengesteld door Standard and Poor’s een Amerikaanse kredietbeoordelaar afgekort ook wel S&P. De index bestaat uit de 500 grootste bedrijven van de VS. Uiteraard moeten ze aan verschillende regels voldoen om opgenomen te worden in de index. Zo moeten de bedrijven onder andere financieel gezond zijn en moeten minimaal 50% van de aandelen vrij verhandelbaar zijn.
S&P500 graadmeter voor de Amerikaanse aandelenmarkt
De breed gespreide S&P500 is een graadmeter voor de Amerikaanse aandelenmarkt en zelfs voor de Amerikaanse Economie. Er valt dus veel af te lezen aan de koers van de index. Daalt de S&P500 flink dan is er economisch iets aan de hand, bijvoorbeeld zoals bij de covid-crash toen de index met maar liefst 34% daalde. Beleggers vergelijken hun prestaties dan ook graag met die van een index. Veel beleggers gebruiken de S&P500 als een ”benchmark”. Deze term wordt regelmatig gebruikt in de beleggingswereld het is niets anders als een maatstaf. Beleg je voornamelijk in Nederlandse aandelen dan kan je ervoor kiezen om de AEX te gebruiken als benchmark. Beleg je voornamelijk in tech aandelen dan kan je de technologie beurs de nasdaq als benchmark gebruiken. Zo kan je je resultaten vergelijken.
Indexfonds of ETF?
Indexfonds of een ETF? Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. In principe doet een indexfonds dat de S&P500 trackt het zelfde als een ETF die de S&P500 trackt. Echter zijn er een aantal verschillen. Het grootste en belangrijkste verschil voor een particuliere belegger is de verhandelbaarheid. Een indexfonds is eenmaal per dag verhandelbaar. De prijs wordt bepaald aan de hand van de intrinsieke waarde op het einde van de beursdag.
Een ETF is de gehele dag verhandelbaar tijdens de openingstijden van de beurs. Je verhandelt een ETF net als een aandeel. Uiteraard zijn er nog meer verschillen maar we gaan in deze blog daar niet verder op in.
Voor- en nadelen van beleggen in de S&P500
De afgelopen jaren hebben beleggers in de S&P500 een prachtig rendement behaald. Mede door het bovengemiddelde rendement van de afgelopen jaren maakt het beleggen in de index nog populairder. Er zijn maar weinig actief beheerde beleggingsfondsen die de index structureel weten te verslaan. Het gemiddelde jaarlijkse rendement van ca 11% is een van de grootste redenen om te beleggen in de index. Natuurlijk is een ETF met 500 bedrijven breed gespreid. Echter is het voor 100% belegd in Amerikaanse aandelen. En de top 10 holdings van de index zijn goed voor maar liefst 27%. De top 10 bestaat voornamelijk uit big tech, Apple, Microsoft, Alphabet (google) en Meta (facebook,instagram). Mocht er iets met de beurskoers van deze bedrijven gebeuren, dan wordt de index hard geraakt. Dit zijn allemaal risico’s om rekening mee te houden.
Belangrijke criteria om rekening mee te houden
Als je wilt beleggen in ETF’s is het belangrijk om rekening te houden met een aantal criteria. Een klein verschil in rendement op de korte termijn lijkt misschien niet zo erg. Echter op de lange termijn kan dit een enorm verschil maken. Het is dus van groot belang om zoveel mogelijk onnodige kosten te vermijden. De onderstaande criteria kunnen je helpen met het selecteren van de beste ETF’s.
- Doel en strategie van het ETF: Het is belangrijk om het doel en de strategie van het ETF te begrijpen. Wat voor soort effecten houdt het fonds aan? Volgt het een specifieke index? Probeert het actief beheer te bieden? Zorg ervoor dat het doel en de strategie van het ETF overeenkomen met uw eigen beleggingsdoelen en risicobereidheid.
- Kostenratio (Expense Ratio): De kostenratio vertegenwoordigt de kosten van het beheer en de exploitatie van het ETF. Het is belangrijk om de kostenratio te vergelijken met vergelijkbare ETF’s en te streven naar een laag kostenniveau, aangezien hoge kosten de rendementen kunnen beïnvloeden.
- Liquiditeit: Liquiditeit verwijst naar de mogelijkheid om aandelen van het ETF te kopen of verkopen zonder significante prijsschommelingen te veroorzaken. Een ETF met voldoende liquiditeit heeft doorgaans een hoog handelsvolume en nauwe bied-laat spreads. Controleer het gemiddelde dagelijkse handelsvolume en de bied-laat spreads om de liquiditeit van het ETF te beoordelen.
- Tracking Error: Tracking error is het verschil in rendement tussen het ETF en de gevolgde index. Hoe lager de tracking error, hoe beter het ETF de prestaties van de index volgt. Het is belangrijk om naar het historische tracking error te kijken om de prestaties van het ETF te evalueren.
- Omvang van het fonds: De omvang van het fonds kan belangrijk zijn, vooral bij kleinere ETF’s. Grotere fondsen hebben over het algemeen een grotere liquiditeit en lagere kostenratio’s, terwijl kleinere fondsen mogelijk minder liquide zijn en hogere kosten hebben.
- Belastingefficiëntie: Het is de moeite waard om te kijken naar de belastingefficiëntie van het ETF, vooral als u van plan bent het in een belastbare rekening te houden. Sommige ETF’s zijn efficiënter in het minimaliseren van belastingverplichtingen door middel van slimme herbeleggingsstrategieën.
- Beheermaatschappij: Het is belangrijk om te kijken naar de reputatie en ervaring van de beheermaatschappij achter het ETF. Bekijk hun geschiedenis, expertise en eerdere prestaties om vertrouwen te krijgen in hun vermogen om het fonds effectief te beheren.
De beste ETF’s om te beleggen in de S&P500
- Vanguard S&P500 UCITS ETF (VUSA) ISIN: IE00B3XXRP09
VUSA is de nummer 1 van deze lijst. De lopende kosten zijn erg laag met slechts 0.07% en VUSA is verhandelbaar aan de euro-next Amsterdam. VUSA keert elke kwartaal dividend uit, op het moment van schrijven is dit ca 1.35%.
2. Vanguard S&P500 UCITS ETF (VUAA) ISIN: IE00BFMXXD54
VUAA is de accumulerende variant van VUSA. Accumulerende ETF’s investeren het ontvangen dividend i.p.v. het uit te keren aan aandeelhouders. Herinvesteren van het dividend is zeer zeker aan te raden. Doe je het liever niet zelf dan zou dit een goede keus kunnen zijn. Helaas is VUAA niet verhandelbaar aan de euro-next Amsterdam. De lopende kosten zijn met 0.07% gelijk aan VUSA.
3. iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (IUSA) ISIN: IE0031442068
IUSA is de S&P500 ETF van Ishares. IShares is onderdeel van blackrock, een van ’s werelds grootste vermogensbeheerders. Ook bij IUSA zijn de lopende kosten slechts 0.07%. Het beheerde vermogen is minder als dat van VUSA. Echter is het nog steeds een enorm fonds en maakt dit niets uit voor de verhandelbaarheid. IUSA keert ook dividend uit en is verhandelbaar aan de euro-next Amsterdam.
Zou jij ook Buffett’s advies ook moeten volgen?
De ”beste” belegger ter wereld geeft het advies om te beleggen in de S&P500. Volgens Buffett zouden de meeste mensen niet in individuele aandelen moeten beleggen maar passief in een index fonds. Je geld investeren in een actief beheerd beleggingsfonds vind hij overigens ook geen goed idee. Hij is van mening dat de meeste fondsmanagers de index niet zullen verslaan. Een ander probleem met actief beheerde beleggingsfondsen zijn de veel te hoge kosten. Op het eerste gezicht lijkt de 1 tot 1.5% die je gemiddeld betaal niet schrikbarend veel. Echter op de lange termijn kost dit ontzettend veel geld.
Als we het rendement uit het verleden erbij pakken zou iedereen willen dat ze de afgelopen jaren in de S&P500 belegd zaten; een gemiddeld rendement van 11% over de afgelopen 100 jaar. Hoe langer je blijft zitten hoe kleiner de kans op een negatief rendement. Beleggen in de 500 grootste bedrijven van de VS betekent natuurlijk wel dat je voor een groot deel afhankelijk bent van de Amerikaanse economie. Toch verdienen veel van deze bedrijven ook geld buiten de VS. Van de totale index wordt maar liefst 40% buiten de landsgrenzen verdient.
De vraag of je Buffett’s advies ook zou moeten opvolgen kan maar één iemand beantwoorden en dat ben jij zelf. De afgelopen 100 jaar was het een geweldige investering. Of de komende de 100 jaar er ook zo uit zullen zien weet niemand.
Meer weten over beleggen in ETF’s? Dit zijn onze top 5 beste ETF’s.