De 5 beste ETF's

De 5 beste ETF ‘s

Als je wilt beleggen in ETF’s wil je natuurlijk wel in de beste ETF’s beleggen. De ETF markt wordt de laatste jaren overspoeld met nieuwe ETF’s. Op dit moment heb je de keus uit meer dan 3000 verschillende ETF’s. Voor de beginnende belegger kan dit enorme aanbod wat overweldigend zijn. Daarom deze blog met de beste ETF’s.

Wat is een ETF?

ETF staat voor Exchange traded fund. ETF’s worden ook vaak index trackers genoemd. Dit is ook gelijk het doel van een ETF, een index volgen. Bijvoorbeeld de S&P500, dit zijn de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Om als bedrijf opgenomen te kunnen worden in de S&P500 moeten ze aan allerlei criteria voldoen.

Door in EFT’s te beleggen kan je op een eenvoudige manier in ”mandjes” aandelen investeren. Er zijn ook ETF’s voor obligaties, vastgoed, grondstoffen etc. ETF’s voor aandelen zijn het populairst.

Ook voor een specifieke sector of regio is er wel een ETF te vinden, bijvoorbeeld een China ETF of voor de energie sector.

ETF’s zijn gemakkelijk verhandelbaar aan de beurs, net als een aandeel van een bedrijf.

Tips voor het selecteren van een ETF

Voordat we je de beste ETF’s laten zien zijn hier een paar tips voor het selecteren van een ETF.

De kosten

De lage kosten van een ETF zijn een van de vaak genoemde voordelen. Maar toch verschillen die kosten per ETF vaak flink! Voor de beginnende belegger lijkt een verschil van 0.1 of 0.2% misschien niet veel. Maar een ervaren belegger weet dit op de lange termijn honderden tot duizenden euro’s aan rendement kan schelen.

Accumulerende en distribuerende ETF’S

Distribuerende ETF’s keren dividend uit aan de bezitters van de ETF. Dit wordt door sommige beleggers gezien als voordeel. Ze kunnen er bijvoorbeeld rekeningen van betalen. Andere beleggers vinden dit onzin en hebben liever dat het dividend direct geherinvesteerd wordt. Accumulerende ETF’s doen dit dus niet en al het dividend wordt direct geherinvesteerd door de beheerder van de ETF.

Het uitlenen van effecten (Securities Lending)

Aanbieders van fysieke ETF’s kiezen er soms voor om de effecten uit te lenen. Bijvoorbeeld aan short sellers. Dit wordt ook wel securities lending genoemd. Dit alles gebeurd onder het mom van ”de kosten drukken”. En zo de totale kosten die de ETF rekent laag te houden. Het uitlenen van de effecten levert immers geld op. Ook dit brengt natuurlijk extra risico’s met zich mee. Hoe groot het extra risco is dat je loopt is natuurlijk erg lastig te zeggen. Wees je zelf bewust of je dit extra risico wilt lopen voordat je in een ETF investeert die gebruik maakt van deze methode.

Spreiding

De meeste beleggers willen het risico zo laag mogelijk houden. Een van de manieren om het risico van beleggen laag te houden. Door te investeren in breed gespreide ETF’s. Sommige ETF’s bestaan uit wel meer dan 1000 verschillende aandelen. Deze aandelen kom uit verschillende landen en sectoren. Door te investeren in breed gespreide ETF’s loop je minder risico.

Liever beleggen in individuele aandelen of informatie daarover? Wij hebben alles op een rijtje voor je gezet in deze blog.

De 5 beste ETF’s

1. VANGUARD FTSE ALL-WORLD UCITS ETF Tickersymbool: VWRL ISIN: ‎IE00B3RBWM25

Dit is waarschijnlijk de populairste ETF van Nederland. Waarom is VWRL zo populair? Dat is een combinatie van. VWRL is namelijk breed gespreid, op moment van schrijven bestaat VWRL uit maar liefst 3257 aandelen. En de kosten zijn laag namelijk 0.22% per jaar. Verder keert VWRL elke kwartaal dividend uit. Het dividend rendement ligt ongeveer tussen de 1.5% tot 2% afhankelijk van de beurskoers. VWRL bestaat uit large cap aandelen. Dit zijn bedrijven met een marktkapitalisatiewaarde van meer dan €10 miljard. Large cap bedrijven zijn vaak minder risicovol dan small of mid cap bedrijven. Vanguard FTSE ALL world is genoteerd aan de euronext Amsterdam.

2. iShares Core MSCI World UCITS Tickersymbool: IWDA ISIN: IE00B4L5Y983

Een mooi alternatief voor de nummer 1 van deze lijst. De iShares Core MSCI World UCITS is net als VWRL een breed gespreide all world ETF. In tegenstelling tot VWRL is dit een accumulerende ETF, dat betekend dat er geen dividend wordt uitgekeerd. Het dividend wordt geherinvesteerd. Deze ETF bestaat op moment van schrijven uit 1607 posities. De grootste positie is Apple met een weging van 4.41%. De kosten zijn 0.20% per jaar. Alle posities worden fysiek aangehouden in deze ETF. iShares Core MSCI World UCITS is genoteerd aan de euronext Amsterdam.

3. Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS USD Distributing Tickersymbool: VHYL ISIN: IE00B8GKDB10

Deze ETF is in tegenstelling tot de nummers 1 en 2 volledig gericht op dividend. Dit is eveneens een breed gespreide all world ETF. Op moment van schrijven bestaat deze ETF uit 1644 posities. De bedrijven komen alleen in aanmerking als ze een bovengemiddeld dividend rendement uitbetalen. Het forse dividend rendement bedraag ca 4.2% afhankelijk van de beurskoers. Met 2% is Johnson & Johnson de grootste positie. De lopende kosten zijn 0.29% op jaarbasis. De financiële dienstverlening is met 24% de grootste sector van deze ETF. Voor gepensioneerde beleggers of beleggers die graag een bovengemiddeld dividend ontvangen is dit een interessante ETF. Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF USD Distributing is genoteerd aan de euronext Amsterdam.

4. VanEck Vectors Global Equal Weight UCITS Tickersymbool:TGET ISIN: NL0009690221

Deze wereld ETF is van een Nederlandse aanbieder namelijk VanEck voorheen Think ETF’s. De ETF bestaande uit 250 posities en heeft als doel het zo nauwkeurig mogelijk volgen van de Solactive Global Equity Index. De Solactive Global Equity Index is een gelijk gewogen index met een cap op de regio’s Noord-Amerika, Europa en Azië van 40%. Jaarlijks vindt er een herweging plaats, dan worden alle aandelen weer gelijk gewogen. Er kunnen ook aandelen worden toegevoegd of verwijderd van de index. De lopende kosten zijn 0.20% op jaarbasis. De vanEck ETF doet niet aan securities lending, het uitlenen van effecten. Ook worden alle aandelen fysiek aangehouden. Daarnaast heb je met deze ETF geen last van dividend lekkage door de Nederlandse fiscale status. VanEck Vectors Global Equal Weight UCITS is genoteerd aan de euronext Amsterdam.

5. Vanguard S&P 500 UCITS ETF Tickersymbool:VUSA ISIN: IE00B3XXRP09

De Vanguard S&P500 ETF kan niet ontbreken aan de top 5 beste ETF’s. De S&P500 is de bekendste en meest gevolgde index wereldwijd. De S&P500 bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Om opgenomen te worden door Standard and Poor’s moeten bedrijven aan allerlei criteria voldoen. De S&P500 index geeft een betrouwbaar beeld van de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt. Het gemiddelde rendement van de S&P over de afgelopen 50 jaar bedraagt ca 9%. Warren Buffett een van wereld’s bekendste beleggers geeft als advies om te beleggen in de S&P500. Volgens Buffett zal de gemiddelde fondsmanager het rendement van de S&P niet evenaren.

De Vanguard S&P500 ETF heeft zeer lage kosten van 0,07% per jaar. En is genoteerd aan de euronext Amsterdam.

Beleggen brengt altijd risico met zich mee, je kunt een (deel) van je inleg verliezen. Dit is geen beleggingsadvies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *