Beleggen voor je kind

Beleggen voor je kind

Je (klein) kinderen financieel ondersteunen door middel van beleggen. Of je het nu doet voor de studie van je kind(eren),een woning of rijlessen. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Beleggen of sparen voor je kind?

Beleggen of sparen voor je kind? Het heeft allebei zijn voor- en nadelen. Het zou het mooist zijn als je bij de geboorte van je kind direct begint met beleggen. Begin je wat later, ook dan behoort beleggen nog tot de mogelijkheid. Ga er wel vanuit dat je voor beleggen minimaal 5 jaar nodig hebt. Anders is het te risicovol. Dit komt door dat aandelen behoorlijk volatiel kunnen bewegen. Er zitten jaren bij dat de aandelenmarkt met tientallen procent stijgt of daalt. Dit klinkt misschien eng, echter over een langere tijd stijgt de beurs met gemiddeld 7% per jaar. Dit is iets wat je met sparen bij lange na niet haalt.

Let wel op, dit is een in het verleden behaald rendement. Het gemiddelde van de afgelopen 100 jaar. In de toekomst kan het gemiddelde jaarlijkse rendement natuurlijk hoger of lager uitvallen.

Belasting over het vermogen van je kind

Helaas betaal je ook vermogensrendementsheffing over de beleggingen van je kind (indien van toepassing voor jou). Het heeft geen invloed of de beleggingsrekening op naam van ouder(s) of het kind zelf staat. Dit wordt gewoon bij het vermogen van jou en je fiscaal partner opgeteld tot je kind de leeftijd van 18 jaar bereikt heeft. De vermogensrendementsheffing gaat niet te kosten van de beleggingen van je kind. Je dient dit zelf te betalen. Of je vermogensrendementsheffing moet betalen hangt af van jouw vermogen.

Beleggen op naam van je kind

Als je een beleggingsrekening voor je kind wilt openen kan dit op naam van je kind, of op naam van de wettelijk vertegenwoordiger (meestal de ouders). Er zitten aan beide optie voor- en nadelen. Het belangrijkste verschil is de erfbelasting en het zeggenschap over het vermogen nadat je kind 18 jaar is geworden.

Kies je ervoor om op je kind zijn naam een rekening te openen. Dan maak je optimaal gebruik van de erfbelasting. Je mag namelijk 6035 euro per jaar aan je kind schenken. Je kan tot 6035 euro per jaar op je kinds beleggingsrekening storten zonder erfbelasting te betalen. Ook is het vermogen direct eigendom van je kind. Bij onverwachte gebeurtenissen zoals, scheiding, overlijden of bijvoorbeeld een faillissement komt het vermogen van je kind niet in gevaar. Het kan wel een nadeel zijn dat je kind vanaf 18 jaar het zeggenschap heeft over zijn/haar beleggingsrekening. Zeker niet iedere 18 jarige is er klaar voor om over (veel) geld te beschikken.

Beleggen op eigen naam voor je kind

Kies je ervoor om de beleggingsrekening op je eigen naam te openen. Dan heb je ook na de 18de verjaardag van je kind nog steeds het zeggenschap over de rekening. Dit kan in sommige gevallen misschien best een uitkomst bieden. Erfbelasting is echter wel een nadeel. Als je het gehele bedrag in een keer vrij zou maken voor je kind, betaal je erfbelasting. Dit kan je omzeilen door jaarlijks het maximaal te schenken bedrag over te maken naar de rekening van je kind.

Beleggingsrekeningen kind mogelijkheden

Er zijn genoeg mogelijkheden als je wilt beleggen voor je kind. Je kunt ervoor kiezen om het beleggen uit handen te geven. Door een bank of vermogensbeheerder. Ook is er de mogelijkheid om het zelf te beleggen in bijvoorbeeld, breed gespreide ETF’s. De mogelijkheden zijn per aanbieder verschillend, net als de kosten. Let hier goed op. Alles wat je aanbieder in rekening brengt gaat ten kosten van je rendement op lange termijn.

lange termijn doelen

Lange termijn te beleggen is een van de beste manieren om vermogen op te bouwen voor je kind(eren). Misschien is het doel niet gelijk duidelijk. Echter zal naar mate je kind ouder wordt een hoop veranderen in de wereld. Zoals wij ons 20 jaar geleden niet konden voorstellen hoeveel geld een eigen woning zou kosten. Zullen er in de toekomst ongetwijfeld een hoop dingen veranderen. Dus hoewel de lange termijn doelen misschien nu nog niet duidelijk zijn. Zal er ongetwijfeld een moment komen dat het wel duidelijk wordt. Dus als de mogelijkheid er nu is om te beginnen met beleggen voor je kind, moet je dat gewoon doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *