Investeren in vastgoed

Beleggen in vastgoed, de mogelijkheden

De meeste vermogende mensen bezitten vastgoed. Vaak wonen ze er zelf in, nog vaker vergaren ze er inkomsten uit door het te verhuren. Vermogende mensen geven dan ook vaak het advies ”investeer in stenen”. Er zijn echter verschillende manieren om in vastgoed te beleggen.

Beleggingspanden

Een van de mogelijkheden om in vastgoed te beleggen is een beleggingspand. Een beleggingspand kan je kopen om te verhuren. Dit levert maandelijkse huurinkomsten op en als het mee zit stijgt ook de waarde van het pand op de lange termijn. Een beleggingspand hoeft natuurlijk niet een woning te zijn. Een winkel, bedrijfsruimte of garage kan mogelijk ook een goede investering zijn. Echter als eigenaar van een beleggingspand ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en een huurovereenkomst.

Als je wilt genieten van een goed gespreide vastgoed portefeuille moet je over een flinke hoeveelheid geld beschikken. Beginnende vastgoedbeleggers starten dan vaak ook met een enkel object. Deze mate van spreiding brengt extra risico met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan huurders die niet betalen. Of tegenvallende onderhoudskosten. In een slechte markt kan je woning ook in prijs dalen. Of je kan (tijdelijk) zonder huurder komen te zitten.

Voordelen van fysieke beleggingsobjecten

  • Maandelijkse huurinkomsten
  • Eigen beheer

Nadelen van fysieke beleggingsobjecten

  • Lastig verhandelbaar vergeleken met beursgenoteerd vastgoed
  • Kennis van de vastgoedmarkt is een noodzakelijk
  • Spreiding
  • Gehele verantwoordelijkheid ligt bij de verhuurder
  • Relatief veel geld nodig

Vastgoedfondsen

Als je wilt beleggen in vastgoed zonder bezig te zijn met de aankoop en het onderhoud, behoort beleggen in een vastgoedfonds tot de mogelijkheid. Het zijn professionele partijen waarvan je mag verwachten dat ze weten wat ze doen. Dit betekend overigens niet dat je gegarandeerd een positief rendement behaald met een belegging in een vastgoedfonds.

Vastgoedfondsen zijn er in alle soorten en maten. Zo kan je kiezen voor een Nederlandse speler of voor een wereldwijd actief fonds. Er zijn beursgenoteerde vastgoedfondsen en fondsen die buiten de beurs opereren. Vaak gespecialiseerd in bepaalde sectoren zoals bedrijfsruimtes, kantoren, winkelvastgoed of woningen.

Beursgenoteerde vastgoedfondsen

Beursgenoteerde vastgoedfondsen hebben een paar voordelen ten opzichten van niet beursgenoteerde fondsen. De fondsen zijn vaak groot, zo geniet je direct van veel spreiding. De aandelen staan genoteerd aan een aandelenbeurs, dus zeer eenvoudig te verhandelen. Je kunt in principe op elke moment van de dag, kopen of verkopen (tijdens beursuren). Dat is zowel een nadeel als een voordeel. Voor beleggers die regelmatig bij willen kopen is dit ideaal. Echter kan je ook in de verleiding komen, de boel te verkopen als het even tegen zit op de beurs. Dit gebeurd vaak uit emotie en achteraf blijkt dit meestal niet de juiste beslissing te zijn.

Beleggen in aandelen is niet voor iedereen. Op elk moment van de dag, kan je zien wat er voor jouw aandelen geboden wordt. In slechte tijden kunnen je aandelen met tientallen procenten dalen. Er zijn mensen die daar niet goed tegen kunnen. Het zijn immers jou spaarcenten waar je hard voor hebt gewerkt. Andere mensen zien zulke momenten juist als een mogelijke kans.

Voordelen beursgenoteerde vastgoedfondsen

  • Zeer makkelijk verhandelbaar
  • Voor mensen met een klein vermogen
  • Fondsen geleid door professionals
  • Echt passief beleggen, geen verantwoording voor onderhoud/aankoop/verkoop

Nadelen van beurgenoteerde vastgoedfondsen

  • Afhankelijk van de keuzes van het management
  • Hoge volatiliteit
  • Zeer makkelijk verhandelbaar

Liever beleggen in vastgoed ETF’s ? Lees hier alles over de best vastgoed ETF’s.

Besloten vastgoedfondsen

Een besloten vastgoedfonds zit eigenlijk tussen zelf vastgoed aankopen en beursgenoteerd vastgoed in. In een besloten vastgoedfonds kan je vaak niet direct uitstappen in tegenstelling tot beursgenoteerd vastgoed. Je zit voor langere tijd in een fonds. In dit fonds investeer je samen met andere beleggers. Het fonds wordt beheerd door een professionele organisatie die de aankoop en verkoop voor hun rekening nemen. Evenals het beheer en onderhoud van het vastgoed. De beheerders van het fonds moeten echter ook betaald worden. De kosten van het beheer zijn al gauw 1% van het rendement. Dit gaat natuurlijk ten kosten van je rendement.

Voordelen van besloten vastgoedfondsen

  • Fondsen geleid door professionals
  • Echt passief beleggen, geen verantwoording voor onderhoud/aankoop/verkoop

Nadelen van besloten vastgoedfondsen

  • (Hoge) kosten
  • Minder makkelijk verhandelbaar als beursgenoteerd vastgoed
  • Afhankelijk van de keuzes van het management

Beleggen brengt altijd risico met zich mee, je kunt een (deel) van je inleg verliezen. Dit is geen beleggingsadvies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *