Aristocrats

Beleggen in dividend aristocrats

Beleggen in dividend aandelen is populair onder beleggers. De regelmatige winstuitkeringen zijn ideaal voor iedereen die met (vervroegd) pensioen is. Maar ook de jongere belegger kan een prima rendement behalen met dividend aandelen. Herinvesteren van het dividend doet namelijk wonderen. Onder de dividend beleggers zijn dividend aristocrats de heilige graal. En dit is niet voor niets…..

Amerikaanse dividend aristocrats

Amerikaanse dividend aristocrats zijn bedrijven die het dividend meer dan 25 jaar opeenvolgend hebben verhoogd. Ook moeten ze in de s&p500 index zijn opgenomen. De s&p500 is een index met de 500 grootste Amerikaanse bedrijven gebaseerd op marktkapitalisatie. Dit is de populairste en meest gevolgde index wereldwijd.

Meer dan 25 opeenvolgende jaren het dividend verhogen is een bijzondere prestatie. Dit betekend dat ze zelfs in tijden van economische tegenspoed het dividend hebben weten te verhogen. Dividend aristocrats zijn dan ook zeer hoogwaardige bedrijven.

Europese dividend aristocrats

Amerika heeft de grootste aandelen markt ter wereld. Ook met dividend aandelen lopen ze voorop. Gelukkig zijn er in Europa ook mooie dividend aandelen te vinden. En ook in Europa hebben we dividend aristocrats. De Europese dividend aristocrats moeten wel aan andere eisen voldoen dan de Amerikaanse.

Het grootste verschil is ook gelijk het belangrijkste verschil. Europese dividend aristocrats hoeven in tegenstelling tot de Amerikaanse aristocrats het dividend maar 10 jaar op een rij te verhogen. Ook moeten de aandelen zijn opgenomen in de S&P Europe 350 om in aanmerking te komen.

Een track record van minimaal 10 jaar is nog steeds een bijzondere prestatie. Zeker omdat in Europa het jaarlijks verhogen van het dividend, minder gebruikelijk is als in Amerika.

Dividend kings

Er bestaat een nog exclusievere groep aandelen genaamd dividend kings. Deze Amerikaanse aandelen hebben het dividend minimaal 50 jaar achter elkaar verhoogd. Een halve eeuw zonder onderbreking het dividend jaarlijks verhogen is heel bijzonder.

In tegenstelling tot dividend aristocrats hoeven dividend kings niet opgenomen te zijn in de S&P500. De enige criteria waar aan ze moeten voldoen, is 50 jaar op een rij het dividend verhogen.

Op moment van schrijven bestaan de dividend kings uit ”slechts” 29 bedrijven. American Water, CA Water Service, Cincinnati Financial, Coca-Cola, Colgate-Palmolive, Commerce Bank, Dover, Emerson Electric, F & M Bancorp, Federal Realty, H.B. Fuller, Johnson & Johnson, Lancaster Colony, Lowe’s, Nordson, MSA Safety, NW Natural, Parker-Hannifin, Procter & Gamble, SJW Group, Stanley B & D, Stepan, Sysco, Tootsie Roll, 3M, ABM industries, Altria, Genuine Parts, Hormel foods.

Zijn dividend aristocrats altijd een goede belegging?

Hoewel aristocrats en kings hebben bewezen dat ze kwalitatief tot de beste aandelen behoren. Betekend dit niet dat beleggen in deze soort aandelen succes garandeert. Beleggen in aandelen is namelijk nooit zonder risico! En ook beleggen in dividend aandelen zoals, aristocrats is niet zonder risico. Met enige regelmaat zijn er dan ook aristocrats en soms zelfs kings, die de titel weer moeten inleveren.

Het rente op rente effect (Compound interest)

De een noemt het samengestelde rente, de ander compound interest of rente op rente. Albert Einstein noemde het zelfs het ” Achtste wereld wonder”.  

He who understands it, earns it. He who doesn’t, pays it.”

Albert Einstein

Wat is het rente op rente effect nou precies?

Rente op rente betekend dat je de rente die je hebt ontvangen over je geld gebruikt om weer opnieuw rente over te ontvangen. In het geval van een spaarrekening zou je de ontvangen rente op je rekening laten staan. Bij dividend beleggen klopt het dus niet helemaal, want je spreekt hier niet over rente maar over dividend. Maar het principe is het zelfde en het effect over een langere tijd ook.

Het rente op rente effect is zo krachtig dat Albert Einstein het zelfs ziet als het achtste wereld wonder. Het onderstaand voorbeeld kan je laten zien hoe krachtig samengestelde rente is.

Een eenmalige inleg van €10.000 is met een rente van 10% na 7 jaar bijna verdubbeld. Om precies te zijn €19.487. Na 14 jaar is je inleg al bijna verviervoudigd! Het is namelijk uitgegroeid tot een bedrag van €37.975. En na 21 jaar is het bedrag maar liefst meer dan 7 maal je oorspronkelijke inleg, het is uitgegroeid tot €74.002. De onderstaande tabel laat zien wat een eenmalige inleg tegen een rente van 10% per jaar doet.

1 Jaar €11.000
3 Jaar€13.310
5 jaar€16.105
10 jaar€25.937
15 jaar€41.772
20 jaar€67.275
25 jaar €108.347
50 jaar1.173.909
75 jaar12.718.954
100 jaar137.806.123

De hierboven getoonde tabel is een slechts een voorbeeld om te laten zien wat er mogelijk is met slechts een enkele investering, als je gebruik maakt van compound interest.

Dividend herinvesteren

Compound interest, het rente op rente effect is voor lange termijn beleggers een van de belangrijkste tools om vermogen op te bouwen. Dividend beleggers kunnen gebruik maken van compound interest door het dividend te herinvesteren. Als je de bovenstaande tabel hebt bekeken weet je hoe belangrijk het is om het dividend te herinvesteren.

Dividend aristocrat ETF

SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF ISIN: IE00B6YX5D40 – symbool: SPYD

Voor iedereen die beleggen in individuele aandelen lastig vindt en toch in dividend aristocraten wilt beleggen is er tegenwoordig een zeer goed alternatief. De dividend arstocrats ETF. Deze ETF is verhandelbaar bij de grote bekende Nederlandse brokers. De dividend aristocrats ETF is een ”mandje” met 113 verschillende aandelen, op moment van schrijven. Natuurlijk zijn dit allemaal dividend aristocraten. Het dividendrendement bedraagt op moment van schrijven 3.32%.

Het grote voordeel van een ETF is de brede spreiding. Al vanaf je eerst inleg is je geld over honderden of soms zelfs wel duizenden verschillende aandelen gespreid. Spreiding helpt om het risico te verlagen. Natuurlijk is ook in ETF’s beleggen zeker niet zonder risico’s.

Wil je meer weten over ETF’s? Lees dit artikel om alles over beleggen in ETF’s te weten te komen.

SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF ISIN: IE00B6YX5D40 – symbool: SPYD, is onder andere verhandelbaar aan de Deutsche Börse. De lopende kosten zijn met 0.35% laag te noemen.

Dividend aristocrats tegen de juiste waardering

Hoewel dividend aristocrats zeker geen garantie voor een succesvolle belegging zijn. Is een aristocrat tegen de juiste waardering een aanwinst voor iedere belegger die regelmatige inkomsten uit zijn portofolio wilt genereren. Dividend aristocrats zijn prachtige aandelen, hebben de tand des tijds doorstaan en een bewezen track record. Deze speciale aandelen vallen onder de categorie ”buy and hold”.

Belegging in aandelen is nooit zonder risico, je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Dit is geen beleggingsadvies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *