Beleggen in dividend aandelen

Beleggen in dividend aandelen? Hoe eerder je kan starten met beleggen in dividend aandelen hoe beter. Als je belegt in dividend aandelen ontvang je per maand, per kwartaal of per jaar dividend. Waarom dit zo gunstig is zal ik bespreken in onderstaand artikel.

Wat is dividend nou precies?

Dividend is een winstuitkering aan de aandeelhouders als beloning voor het in het bezit hebben van de aandelen. Lang niet elk bedrijf keert dividend uit en het is zeker geen garantie. Toch zijn er een hoop bedrijven die dividend uitkeren, sommige hebben er een gewoonte van gemaakt jaarlijks hun dividend te verhogen, zelfs tijdens zeer slechte beursjaren!

Enkel van werelds meest bekende beurs genoteerde bedrijven staan bekend als echt dividend-betalers. Denk hierbij aan:

  • The Coca-cola company
  • Apple
  • 3M
  • Johnson and Johnson
  • The walt Disney Company
  • Onze eigen Royal Dutch Shell

Sommigen verhogen elk jaar hun dividend en dat al voor decennia lang.

Waarom beleggen in dividend aandelen?

Als je financieel onafhankelijk wilt worden heb je passieve inkomsten nodig voor je maandelijkse terugkerende kosten van levensonderhoud. Dividend is daar bij uitstek geschikt voor.

Natuurlijk kan je daar ook andere vormen van passieve inkomsten voor gebruiken of een combinatie van. Zelfs als je vermogen wilt opbouwen kan dividend je helpen je doelen te bereiken.

Waarom ik beleg in dividend aandelen?

Ik beleg in dividend aandelen om ervoor te zorgen dat ik een redelijk stabiel passief inkomen heb in de toekomst, zodat ik op lange termijn dit dividend kan gebruiken om rekeningen van te betalen. Ook wil ik er voor zorgen dat het dividend inkomen altijd kan blijven doorgroeien door (een deel) van het dividend te herinvesteren.

Herinvesteren van dividend

Compound interest is the 8th wonder of the world. He who understands it, earns it. He who doesn’t, pays it.

Albert Einstein

Dit zijn de woorden van een van werelds bekendste wetenschappers Albert Einstein. Wat hij hier hiermee bedoelde is eigenlijk vrij simpel. Het rente op rente effect is zo ontzettend krachtig dat mensen die dit begrijpen én hier gebruik van maken hier ontzettend veel profijt van kunnen hebben.

Een simpele rekensom laat ons zien hoe dit werkt. Als je €10.000 investeert tegen 5% dividend rendement gaat het als volgt:

Na 1 jaar heb je €500 dividend ontvangen, dit bedrag herinvesteer je waardoor je 5% krijgt over het totale bedrag van €10.500 en this is where the magic happens.

Kijk hier naar de daaropvolgende jaren:

Begin kapitaal €10.000, na:

1 jaar €10.500
2 jaar €11.025
3 jaar €11.576
4 jaar €12,155
5 jaar €12.762

10 jaar €16.288
15 jaar €20.789
20 jaar €26.532
30 jaar €43,219
50 jaar €114.674

Dit is slechts een simpele rekensom, hierbij wordt geen rekening gehouden met:

  • Dividend verhogingen. Je hebt al gelezen dat er bedrijven zijn die jaarlijks het dividend verhogen. Als je de juiste dividend-growth aandelen in jouw portofolio hebt dan zal je hierdoor nog een hoger rendement hebben.
  • Koerswinst van je aandelen. Als jij aandelen bezit van gezonde bedrijven die (jaarlijks) het dividend verhogen zal de koers op langer termijn mee stijgen. Er wordt immers meer geld uitgekeerd aan de aandeelhouders en dat is goed voor de koers van de aandelen.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst.

Voordelen van dividend aandelen

1. Dividend aandelen zijn over het algemeen minder volatiel dan groei aandelen. Zodra de koers daalt, stijgt het dividend rendement en dat zorgt ervoor dat het aandeel aantrekkelijker wordt.

2. Dividend zijn echte passieve inkomsten waar je weinig tijd aan hoeft te besteden, zeker in vergelijking met andere minder passieve inkomsten.

3. Verkopen van aandelen. Als je belegd in groei aandelen doe je dat voor de koerswinst en zal je deze uiteindelijk moeten verkopen tegen een hogere prijs dan die jij ervoor hebt betaald om zo je rekeningen te kunnen betalen. In slechte tijden op de beurs is het verkopen van je aandelen wel het laatste wat je wilt doen. Dividend aandelen betalen jou je dividend, in goede en minder goede tijden en daar kan jij je rekeningen van betalen zonder dat je je aandelen hoeft te verkopen.

4. Bedrijven die al jaren lang een dividend uitkeren, of beter nog, ook nog eens elk jaar verhogen, zijn vaak gezond en maken structureel winst, anders is het betalen van dividend op langer termijn niet mogelijk. Deze bedrijven zijn vaak financieel sterk.

5. Compound interest (rente op rente) is een geweldige manier om op de lange termijn vermogen op te bouwen.

6. Dividend aandelen is ook voor mensen met een kleine beurs zeer geschikt. Zelf met maandelijks een klein bedrag investeren kan jij al een leuk vermogen opbouwen voor op de lange termijn.

Tips om de beste dividend aandelen te selecteren.

Nadelen van dividend aandelen

1. Dubbele belasting. Je betaald over jouw dividend meestal 15% dividend belasting (met buitenlandse aandelen kan dit anders zijn). Omdat je over je vermogen ook al belasting betaald is dit dubbel. Gelukkig kan je dit vaak terug vragen bij de belastingdienst. Dit kan best lastig zijn, vooral voor buitenlandse aandelen en soms is het dan ook de vraag of dit wel de moeite waard is.

2. Dividend is geen garantie en kan dus worden verlaagd, zelfs bedrijven die jaren achter elkaar dividend verhogen zijn soms genoodzaakt deze te verlagen of erger nog, helemaal te stoppen en dit is natuurlijk niet waar je op zit te wachten. De koers van het aandeel zal dit ook zeker niet ten goede komen.

3. Niet alle mooie aandelen keren dividend uit. Vooral nieuwe bedrijven investeren hun geld en het zou ook niet goed zijn als die dividend uitkeren. Hier zitten echt mooie bedrijven tussen en als je alleen in dividend aandelen investeert loop je deze dus mis.

4. Dividend beleggen doe je voor de lange termijn. Het rente op rente effect, oftewel compound interest wordt in de loop van de jaren steeds groter. Dit maakt het minder geschikt voor de korte termijn.

Tips voor beleggen in dividend aandelen

1. Investeer in groei dividend aandelen. Deze aandelen verhogen het dividend vaak al jaren achter elkaar en zijn vaak effectiever als aandelen met een hoger rendement maar niet jaarlijks hun dividend verhogen. Groei dividend aandelen hebben vaak een lager dividend rendement.

2. Let op de payout ratio. Bedrijven met een lager payout ratio hebben meer ruimte om het dividend te verhogen en zullen bij tegenslagen het dividend minder snel moeten verlagen.

3. Een hoog dividend rendement is niet altijd goed. Koop nooit een aandeel vanwege het dividend rendement alleen. Vaak is een zeer hoog dividend rendement een teken dat er iets niet in orde is. Er zijn bedrijven die een pay out ratio hebben van meer dan 100%. Als dit niet verbeterd, is het simpel weg niet mogelijk dividend uit te keren op de lange termijn.

4. Stockpicking is moeilijk en er zijn tegenwoordig voor alles ETF’s (Exchange Trade Funds) dus ook voor dividend aandelen. ETF’s zijn breed gespreid. Maandelijks bijkopen en het dividend herinvesteren is een goede manier om vermogen op te bouwen voor de lange termijn.

5. Herinvesteer altijd je dividend. Rente op rente is jouw geheime wapen als dividend belegger. Maak daar dan ook altijd gebruik van, zeker tot dat je met (vervroegd) pensioen gaat.

Tot slot

Dividend beleggen is een hele mooie en leuke manier om vermogen op te bouwen. Beleg nooit met geld dat je niet kunt missen en al helemaal niet met geleend geld. Dit is geen beleggingsadvies maar informatie met liefde samengesteld door ons 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *