Je wilt beginnen met beleggen in aandelen. Dat kan een verstandige keus zijn. Helaas zijn er veel (beginnende) beleggers die onnodige fouten maken. Dit kan je een hoop geld kosten, en je ervaring met beleggen voorgoed veranderen. Niet nodig want dit soort ”beginners” fouten zijn vaak makkelijk te voorkomen. Daarom hebben wij dit artikel voor jou gemaakt, zodat jij weet wat je wel en juist niet moet doen.
Beginnen met beleggen de do’s.
1. Lees boeken over beleggen
Voordat je lukraak al je spaargeld op je beleggingsrekening stort, is het belangrijk om te weten wat beleggen precies inhoud. Er zijn tientallen boeken geschreven door de beste beleggers die de wereld ons te bieden heeft. Voor een paar tientjes heb je alle knowledge waar deze top beleggers tientallen jaren over hebben gedaan om te vergaren. Dit is DE manier om te leren van legendarische beleggers als Warren Buffett en Peter Lynch.
2. Begin met periodiek beleggen
Als je net begint met beleggen kan het verleidelijk zijn om in een korte tijd veel geld te investeren. Het is beter om te beginnen met periodiek een vast bedrag in te leggen, bijvoorbeeld als je je salaris krijgt. De aandelenmarkt is volatiel en kan in een korte tijd flink dalen. Als je net begint met beleggen is het alles behalve leuk om gelijk veel geld te verliezen. Door periodiek te beleggen heb je hier veel minder last van. Je koopt immer steeds tegen een andere koers bij.
3. Leer je emoties onder controle te houden
Wie begint met beleggen zal direct moeten leren zijn emoties onder controle te houden. In de eerste instantie zou je dat misschien niet verwachten bij beleggen. Maar zelfs ervaren beleggers overvalt dit soms nog steeds. In maart 2020 stonden de beurzen onder zware druk. In een paar weken tijd werden aandelen maar liefst 30% minder waard. Dat betekend dat je op dat moment dagelijks geld aan het verliezen bent. Dit kan heel lastig zijn, zeker voor beginners. Je gaat jezelf van alles af vragen. Wanneer stoppen mijn aandelen met dalen? Zouden ze ooit weer gaan stijgen? Moet ik niet snel alles verkopen voordat ik nog veel meer geld ga verliezen?
Dit zijn momenten dat je je emoties onder controle moet hebben. Heb je dat niet. Dan kan dat stemmetje in je hoofd je veel geld gaan kosten. Je zal niet de eerste zijn die later spijt heeft van zijn beslissingen. Want als we nu terug kijken naar maart 2020. Dan was dat gewoon weer een kans om ”goedkoper” aandelen te kunnen kopen.
4. Maak zelf je beslissingen
Als beginnende belegger zie en hoor je overal verhalen van ”experts” die de beste aandelen weten te selecteren. Het is dan ook zeker niet moeilijk om enthousiast te worden van zulk soort verhalen. Als belegger is het belangrijk dat je altijd zelf je beslissingen maakt. Dat betekend zelf je research doen, en zelf een aandeel analyseren. Tuurlijk kan je ook naar de mening van iemand anders luisteren. Maar, elke aandelen tip kopen van een zelfverklaarde ”experts” gaat zeker niet goed aflopen.
5. Maak een beleggingsplan
Een beleggingsplan is belangrijk en helpt je moeilijke beslissingen te maken. Bedenkt voordat je begint met beleggen de volgende punten.
- Waarvoor wil je beleggen? Wereldreis, droomauto, financiële vrijheid.
- Waarin wil je beleggen? Aandelen, ETF’s, obligaties, cryptocurrencies, dividend aandelen.
- Hoeveel geld wil je beleggen?
- Wat doe je als je beleggingen dalen? Koop je bij of doe je niets op dat moment.
- Ga je alles zelf doen of ga je het laten doen door een vermogensbeheerder of een combinatie van beide.
- Wat is je belegginshorizon? 5, 10,15 of misschien ben je nog heel jong en wil je je geld pas gebruiken over 30 jaar.
Bedenk dit allemaal voordat je begint met beleggen. Zodat je op moeilijke moment weet wat je moet doen. Als de markt flink is gedaald en je met jezelf hebt afgesproken dat je bij zou kopen als dit zou gebeuren. Dan is het op dat moment een stuk makkelijker die moeilijke beslissing te maken.
Beginnen met beleggen de don’ts.
1. Beleggen met geld dat je niet kan missen
Beleggen zou je altijd en alleen moeten doen met geld dat je niet nodig hebt. Dit voorkomt onnodige problemen en stress. De aandelen markt is volatiel en kan in een korte tijd flink dalen. Als je geld gebruikt wat je op termijn nodig zult hebben kan je bedrogen uitkomen.
2. Daytraden, swingtraden en andere korte termijn strategieën
Beginnende beleggers zouden geen gebruik moeten maken van ingewikkelde korte termijn strategieën. Grofweg 90% van alle beleggers verliest geld met dit soort ingewikkelde manieren van beleggen. Door dit soort strategieën krijgt beleggen een slechte naam. Mensen verliezen in een korte periode veel geld. Het enige wat ze overhouden aan hun beursavontuur is een negatieve ervaringen.
3. Beleggen in bedrijven die je niet begrijpt
Het klinkt zo voor de hand liggend maar dit is een veel gemaakte fout. Beleggen in bedrijven waarvan je niet precies weet hoe ze hun geld verdienen.
De meeste mensen begrijpen wel hoe een bedrijf als bijvoorbeeld Unilever zijn geld verdient. Doordat je begrijpt hoe een bedrijf zijn geld verdient, zijn de risico’s beter in te schatten. Investeer je je geld in een bedrijf waarvan je niet goed begrijpt hoe het zijn geld verdienen. Dan zijn de risico’s veel lastiger in te schatten.
4. Beleggen in IPO’s
Een beursgang van een bedrijf wordt ook wel een IPO’s (Initial public offering) genoemd. Als je had geïnvesteerd in de beursgang van Amazon was je nu miljonair. Dit soort verhalen ken je waarschijnlijk wel. Investeren in IPO’s lijkt mede door deze verhalen dan ook aantrekkelijk. Cijfers tonen echter aan dat verreweg het grootste deel van alle IPO’s veel slechter presteert dan de gehele markt. Statistisch gezien is het dan ook zeker niet verstandig om te investeren in een IPO.
5. Beleggen voor de korte termijn
Beleggen voor de korte termijn is echt not done. Ben je van plan om korter dan 5 jaar te beleggen? Kijk dan voor een andere manieren om je geld aan het werk te zetten. De aandelenmarkt is op de korte termijn niet te voorspellen. Je aandelen verkopen tijdens een beurscrash is alles wat je niet wilt. Door voor de lange termijn te beleggen heb je alle tijd om te wachten op herstel, en juist gebruik te maken van koersdalingen.
6. Je beleggingen te weinig spreiden
Te weinig spreiding is een van de grootste onnodige risico’s die er zijn voor beleggers. Door een te groot deel van je geld te investeren in een enkel aandeel neem je ontzettend veel risico. Ook teveel investeren in een bepaalde sector kan je duur komen te staan. Zorg daarom voor voldoende spreiding over verschillende aandelen en sectoren.
Beleggen in aandelen brengt risico’s met zich mee. Dit is geen beleggingsadvies.