degiro ervaring

Beleggen bij degiro ervaring

Na ruim 3 jaar beleggen bij degiro is het tijd om mijn ervaring te delen met iedereen die op zoek is naar een broker. Wie wilt beginnen met beleggen en op zoek is naar een broker heeft degiro waarschijnlijk al eens voorbij zien komen. Degiro is een van de grootste en snelst groeiende brokers van Europa. In dit artikel deel ik mijn ervaring met beleggen bij degiro.

Degiro tarieven in vergelijking met andere brokers

Toen ik begon met beleggen was ik op zoek naar een voordelige broker die ook nog eens gebruiksvriendelijk is. De bijkomende kosten zijn namelijk een belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kiezen van een broker. Alle bijkomende kosten drukken je rendement! Misschien denk je dat die paar euro’s transactiekosten niet zoveel uitmaken maar op de lange termijn gaat dit om serieuze bedragen. Zeker als je niet gelijk met tienduizenden euro’s wilt beleggen is het verstandig om goed naar de transactiekosten te kijken. Je wilt immers zoveel mogelijk rendement maken. En bij beleggen met kleine bedragen drukken bijkomende kosten extra hard op je rendement.

Degiro heeft lagere tarieven in vergelijking met de meeste brokers. Amerikaanse aandelen koop je voor een vast tarief van €0.50 + $0.004 per aandeel. Voor aandelen van onze eigen AEX betaal je iets meer namelijk een vast bedrag van €2.00 + 0.03% per aandeel. Ook betaal je €2.50 per jaar per beurs. Dit noemt degiro Connectiviteitskosten. Voor de Euronext Amsterdam en Euronext Brussel betaal je deze jaarlijks terugkerende kosten niet. En dan hebben we het nog niet gehad over degiro kernselectie. Hierin kan je maandelijks gratis handelen. Er zitten echter wel spelregels aan verbonden. Meer hierover later. De hierboven genoemde kosten en de kosten voor alle overige diensten zijn terug te vinden op de website van degiro.

Andere brokers zijn over het algemeen wat duurder. Hier komt echter wel snel verandering in met steeds meer nieuwe spelers op de markt. Er zijn al aanbieders die adverteren met beleggen zonder transactiekosten, in de verenigde staten is dit overigens al heel normaal. Let wel goed op de voorwaarde en bijkomende kosten voordat je een broker kiest.

Degiro custody of basic account

Als je een rekening opent bij degiro heb je de keus uit een basic account of een custody account. Er zijn een paar verschillen tussen een basic en een custody account.

Het grootste verschil is het uitlenen van je aandelen. Dit gebeurt namelijk bij een basic account. Aan het uitlenen van aandelen verdient degiro geld. De aandelen worden uitgeleend aan shortsellers.

Sommige mensen vinden dit niet fijn en zien dit als een onaanvaardbaar risico. Voor die mensen heeft degiro de custody account. Bij een custody account worden je aandelen niet uitgeleend. Echter om dit te compenseren betaal je bij een custody account kosten voor de dividend uitkeringen. 10% van het totaal uitgekeerde dividend of €1 + 3% van het dividend, het laagste bedrag is van toepassing. Maar er zijn nog meer verschillen, we zetten alles op een rijtje.

Basic account voordelen

 • De mogelijkheid om short te gaan
 • Handelen in turbo’s, speeders en sprinters

Basic account nadelen

 • Je aandelen worden mogelijk uitgeleend
 • Je komt wellicht in de verleiding om gebruik te maken van ingewikkelde beleggingsinstrumenten met alle risico’s van dien

Custody account voordelen

 • Je hebt aandelen worden niet uitgeleend
 • Geen mogelijkheid tot gebruik van risicovolle beleggingsinstrumenten

Custody account nadelen

 • Dividend kosten (corporate action kosten)
 • Geen mogelijkheid tot gebruik van risicovolle beleggingsinstrumenten

Ik zelf heb gekozen voor de basic account. Ik vindt de risico’s klein bij het uitlenen van aandelen aan shortsellers. Ik zie het daarom een aanvaardbaar risico dat zeker opweegt tegen de dividend kosten.

Degiro kernselectie

Voor iedereen die zo min mogelijk bijkomende kosten wilt heeft degiro de kernselectie. De kernselectie bestaat uit 200 verschillende ETF’s die te verhandelen zijn zonder transactiekosten. Let goed op, hieraan zitten wel spelregels verbonden.

De kernselectie is zeker interessant. Vooral voor de passieve beleggers die maandelijks of met enige regelmaat bijkopen en verder niet of weinig handelen. Dit is dan ook een prima strategie.

3 toppers uit de degiro kernselectie

1. VANGUARD FTSE ALL-WORLD UCITS ETF Tickersymbool: VWRL ISIN: ‎IE00B3RBWM25

VWRL is breed gespreid, op moment van schrijven bestaat VWRL uit maar liefst 3257 aandelen. En de kosten zijn laag namelijk 0.22% per jaar. Verder keert VWRL elke kwartaal dividend uit. Het dividend rendement ligt ongeveer tussen de 1.5% tot 2% afhankelijk van de beurskoers. Vanguard FTSE ALL world is genoteerd aan de euronext Amsterdam.

2. iShares Core MSCI World UCITS Tickersymbool: IWDA ISIN: IE00B4L5Y983

De iShares Core MSCI World UCITS is net als VWRL een breed gespreide all world ETF. In tegenstelling tot VWRL is dit een accumulerende ETF, dat betekend dat er geen dividend wordt uitgekeerd. Het dividend wordt geherinvesteerd. Deze ETF bestaat op moment van schrijven uit 1607 posities. De grootste positie is Apple met een weging van 4.41%. De kosten zijn 0.20% per jaar. iShares Core MSCI World UCITS is genoteerd aan de euronext Amsterdam.

3. Vanguard S&P 500 UCITS ETF Tickersymbool: VUSA ISIN: IE00B3XXRP09

De S&P500 is de bekendste en meest gevolgde index wereldwijd. De S&P500 bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Het gemiddelde rendement van de S&P over de afgelopen 50 jaar bedraagt ca 9%. Warren Buffett een van wereld’s bekendste beleggers geeft als advies om te beleggen in de S&P500. Volgens Buffett zal de gemiddelde fondsmanager het rendement van de S&P niet evenaren. De Vanguard S&P500 ETF heeft zeer lage kosten van 0,07% per jaar. En is genoteerd aan de euronext Amsterdam.

Wil je meer weten over de beste ETF’s? Dit artikel kan jou verder op weg helpen.

Degiro voordelen

 • De kosten
 • De kernselectie
 • Eenvoudige goedwerkende platform (website en app)
 • De klantenservice
 • Geld storten met iDeal

Degiro nadelen

 • Eenvoudige app met weinig grafieken en data zoals de bekende Amerikaanse brokers dat hebben.

Conclusie beleggen bij Degiro ervaring

Degiro is in mijn ogen een prima broker. De kosten zijn erg laag en het is vrij duidelijk wat je precies betaald. De kernselectie is voor index beleggers die maandelijks bijkopen interessant. Ik heb enkele keren contact gehad met de klantenservice, alle keren ben ik prima geholpen. Sinds ik klant ben bij degiro hebben ze een aantal keren de applicatie een upgrade gegeven. Echter vindt ik zowel de app als de website nog steeds vrij eenvoudig met weinig beschikbare data over je beleggingen. Dit is voor mij dan ook het enige minpunt. Mijn ervaring met beleggen bij degiro is dan ook goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *