beleggen aandelen

Beginnen met beleggen

Je wilt graag beginnen met beleggen, maar je zit nu met een hoop vragen. Logisch, want beleggen kan behoorlijk ingewikkeld lijken. Gelukkig valt het best mee, als je eenmaal weet hoe het werkt. Wij gaan alle vragen voor jou beantwoorden, vragen zoals; Hoe begin je met beleggen? Ben ik wel de juiste persoon voor beleggingen? En nog veel meer. Zodat jij straks met een gerust hart kan beginnen met beleggen.

Voor wie is beleggen?

De afgelopen jaren zijn de kosten voor beleggen steeds lager geworden. En met de komst van online brokers is beleggen tegenwoordig voor iedereen mogelijk. Je kan al starten met beleggen vanaf een paar tientjes in de maand. Je kan er voor kiezen om je geld zelf te beleggen of je kan het laten doen door een bank of vermogensbeheerder. Beide mogelijkheden hebben zo zijn voor- en nadelen, daar later meer over. Beleggen is voor iedereen mogelijk, alleen is beleggen helaas niet voor iedereen weg gelegd. Sommige mensen kunnen er beter voor kiezen om hun spaargeld op een andere manier aan het werk te zetten.

Waar moet je aan voldoen als je wilt beginnen met beleggen?

Als je wilt beginnen met beleggen, moet je er zeker van zijn dat je jouw geld voor langere tijd niet nodig hebt. Ook moet je er van bewust zijn, dat het tegen kan zitten op de beurs. Koersschommelingen van soms wel meer dan 10% zijn niet ongewoon. Niet iedereen kan daar goed mee om gaan. Het is ook niet niks om een deel van je geld te zien verdampen. En er is een reële kans dat je beleggingen al dan niet enige tijd verlieslijdend kunnen zijn. Daarnaast is beleggen iets voor de lange termijn, denk hierbij aan minimaal 10 jaar. De horizon van 10 jaar zorgt er voor dat er genoeg tijd is om eventuele verliezen goed te kunnen maken.

Naar aanleiding van de informatie hierboven, begrijp je waarschijnlijk al dat beleggen niet voor iedereen geschikt is. Als je twijfelt, of denkt bij de groep te horen die beter niet kan beginnen met beleggen heb ik een tip, doe het niet.

Er zijn genoeg andere manieren om je geld aan het werk te zetten misschien passen deze beter bij je, klikt hier voor meer informatie.

Zelf beleggen of laten beleggen?

Als je wilt beginnen met beleggen heb je de keus om zelf de touwtjes in handen te nemen, of je kan het laten doen door bijvoorbeeld een bank. Als je zelf wilt gaan beleggen heb je een online broker nodig, daar kan je aandelen en obligaties aan- en verkopen. In beide gevallen zitten er zowel voor- als nadelen aan.

Zelf beleggen

Zelf beleggen is tegenwoordig steeds toegankelijker geworden. Er is veel keus uit online brokers, en de kosten voor het kopen en verkopen van aandelen zijn steeds lager geworden. Natuurlijk moet je wel over enige kennis beschikken, om succesvol te kunnen beleggen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook tools die beleggen voor beginners eenvoudiger kunnen maken.

Ondanks dat zal je toch enige kennis op moeten doen om zelf te kunnen beleggen. En bij zelf beleggen komt meer kijken als alleen kennis. Het kan erg moeilijk zijn om de juiste keus te maken als je beleggingen in waarde dalen. Een daling van 10-20 of zelf 30% is niet ongewoon. Je zal niet de eerste belegger zijn, die op zulke momenten dingen doet waar hij later spijt van heeft. Toch kan zelf beleggen ontzettend leuk zijn, en is het met de juiste kennis zeker mogelijk. Zelf beleggen scheelt je ook de kosten die het met zich mee brengt om een professionele partij jou beleggingen te laten beheren.

Laten beleggen

Door te kiezen voor een bank of vermogensbeheerder, wordt alles uit handen genomen. En ook hier is ontzettend veel keus in, je kan al starten met een klein bedrag per maand. Je hoeft zelf geen kennis op te doen en geen moeilijke keuzes te maken.

Op de websites van de meeste aanbieders staan de in het verleden behaalde resultaten, en slimme rekentools om je het (mogelijke) toekomstige rendement voor te spiegelen, (helaas zijn de in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor in de toekomst). En dan zijn er natuurlijk nog de kosten die het laten beleggen met zich mee brengen zijn. De gemiddelde vermogensbeheerder rekent tussen de 0.5-1.5% op jaarbasis. Dit gaat natuurlijk ten kosten van het gemaakte rendement.

Wat je keus ook zal zijn, je kan altijd beginnen met een klein bedrag. Je kan er na verloop van tijd natuurlijk ook voor kiezen om te switchen of een combinatie van beide aan te houden.

Het selecteren van de juiste broker

Vroeger was het voor de particulieren belegger met een kleine portemonnee haast onmogelijk zelf in aandelen te beleggen. Maar met de komst van online brokers is het tegenwoordig voor iedereen mogelijk. Al vanaf een paar tientjes in de maand, kan jij zelf individuele aandelen kopen. En het openen van een online brokeraccount kost je meestal niet meer dan 10 minuten.

Als je er voor kiest om zelf te gaan beleggen, heb je een online broker-account nodig. Er is veel keus en elke broker heeft zo zijn voor en nadelen. Voordat je een broker kiest, is het handig om enige idee te hebben wat je als belegger van plan bent. Wil je individuele aandelen kopen? Kies je er voor om enkel in (Etf’s) te beleggen? Ga je veel handelen( kopen en verkopen) of juist zo min mogelijk?

Door antwoord te geven op deze vragen, kan je makkelijker de kosten vergelijken die brokers naar de klant door berekenen. Voor bijvoorbeeld het kopen of verkopen van een aandeel. De kosten die brokers berekenen lopen namelijk sterk uiteen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook handige vergelijking sites die je kunnen helpen bij het selecteren van de juiste broker voor jou.

Beginnen met beleggen in aandelen en ETF’s

Je hebt de voor jou meest geschikte broker account geopend en je wilt natuurlijk het liefst zo snel mogelijk van start gaan. Maar je wilt natuurlijk wel dat het zelf beleggen in aandelen een succes wordt. Daarom is het belangrijk om op de juiste wijze te beleggen.

We gaan het hier hebben over twee methodes om succesvol te kunnen beleggen in aandelen. Er zijn natuurlijk nog veel meer methodes om geld te verdienen met het beleggen in aandelen, maar die zijn doorgaans niet geschikt voor een beginner (en ook niet voor de meeste gevorderde beleggers). Beide manieren van beleggen zijn voor de (zeer) lange termijn, omdat beleggen over een langere periode meer kans bied op een positief rendement. We gaan het hebben over beleggen in ETF’s en beleggen in individuele aandelen.

Beginnen met beleggen in ETF’s

Dit is de makkelijkste manier om te beleggen, en in de meeste gevallen levert deze manier ook nog eens het hoogste rendement op! Dit is de reden dat zelfs ervaren beleggers vaak enkel nog in ETF’s beleggen. Maar wat is een ETF eigenlijk? Een ETF is een afkorting voor Exchange traded fund, het is een passief beheerd fonds van verschillende aandelen. Makkelijk gezegd een mandje met aandelen, vaak breed gespreid, over verschillende sectoreren en landen. Sommige ETF’s bestaan uit meer dan duizend individuele aandelen. De kosten voor een ETF zijn ook erg laag. Er zitten veel voordelen aan ETF’s dit zijn alle voordelen op een rijtje.

  • Grote spreiding met één aankoop. Je kan voor een klein bedrag direct genieten van een enorme spreiding. De spreiding zorg voor een lager risico als individuele aandelen.
  • Lage kosten, ETF’s zijn vele malen goedkoper als beleggingsfondsen. Doordat ETF’s passief worden beheerd zijn de kosten zeer laag.
  • Makkelijk verhandelbaar, ETF’s zijn net zo makkelijk verhandelbaar als individuele aandelen.
  • Het rendement is in de meeste gevallen hoger als beleggen in individuele aandelen.

Kortom beleggen in ETF’s heeft ontzettend veel voordelen ten opzichten van beleggen in individuele aandelen. En veel gebruikte methode is het maandelijks aankopen van een all world ETF. Je koopt maandelijks voor een vast bedrag je ETF’s wanneer bijvoorbeeld je salaris is gestort. En dat voor jaren lang, zo koop je in goede beurstijden en in slecht beurstijden. Dit zorgt er voor dat het gemiddelde bedrag wat je hebt betaald voor je ETF’s nooit teveel is. Dit is een perfecte strategie voor iemand die op de lange termijn een mooi vermogen wilt opbouwen.

VWRL (VANGUARD FTSE ALL-WORLD UCITS ETF)

VWRL is een van de best presterende all world ETF’s en is in nederland verhandelbaar bij vrijwel elke broker. De ETF bestaat uit meer dan 3000 verschillende aandelen en de lopende kosten zijn met 0.22% zeer laag te noemen. Dit is een mooie ETF om mee te beginnen.

Beginnen met beleggen in individuele aandelen

Er zijn nog steeds veel beleggers die enkel in individuele aandelen beleggen. Maar bij succesvol beleggen in individuele aandelen komt er meer kijken als bij het succesvol beleggen in ETF’s. Tegenwoordig wordt er vaak gewaarschuwd voor het kopen van individuele aandelen. Zo zouden de meeste beleggers niet in staat zijn de juiste aandelen te selecteren voor de juiste prijs. Wordt er veel teveel gehandeld door de meeste beleggers, uit onderzoek is gebleken dat dit vrijwel altijd ten kosten gaat van je rendement. En het is ook nog eens veel meer werk om al deze aandelen te analyseren.

Maar toch zijn er genoeg beleggers die een leuk rendement weten te behalen met beleggen in individuele aandelen. Sommige verslaan zelfs meerdere jaren achter elkaar ”de markt”. Dit kunnen de eventuele voordelen zijn van het beleggen in individuele aandelen.

  • Beleggers zijn er van overtuigd een hoger rendement te behalen als met het beleggen in ETF’s.
  • Door te investeren in individuele aandelen koop je alleen de in jou ogen beste aandelen voor de beste prijs. Ipv de gehele markt met een ETF.
  • Het kopen en verkopen en analyseren van aandelen kan voor mensen een leuke hobby zijn.
  • Door te beleggen in dividend aandelen hoef jij je aandelen vrijwel nooit te verkopen en kan je leven van het dividend.

Beleggen in dividend aandelen is populair onder beleggers, wil je meer weten over beleggen in dividend aandelen? Deze blog kan je verder op weg helpen.

Wat de reden voor jou ook is om te beginnen met beleggen in individuele aandelen. Als beginner is het verstandig om eerst voldoende kennis op te doen. Een van de beste manieren om kennis op te doen over beleggen in aandelen, is door hier boeken over te lezen. Er zijn ontzettend veel boeken geschreven over beleggen in aandelen. Zo krijg je een beter beeld van wat je kan verwachten van beleggen in aandelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *