Alles over dividend beleggen

Beleggen in dividend aandelen wint aan populariteit. Steeds meer beleggers weten de regelmatige dividend uitkeringen te waarderen. Wil je meer weten over dividend beleggen? Waarom je het dividend zou moeten herinvesteren en wat de voor en nadelen zijn van dividend beleggen. Dan zit je hier goed, want we gaan alles over dividend beleggen aan jou uitleggen.

Wat is dividend

Dividend is een winst uitkering die een bedrijf uitkeert aan de aandeelhouders. Je wordt beloont voor het in bezit hebben van de aandelen van een onderneming. Lange niet alle bedrijven keren dividend uit. Dividend is geen garantie en bedrijven kunnen ten alle tijden er voor kiezen het dividend te verlagen of stop te zetten. Toch zijn er bedrijven die al jaren achter elkaar dividend uitkeren. Deze bedrijven staan dan ook bekend als betrouwbare dividend betalers. Er zijn zelf bedrijven die er een gewoonte van hebben gemaakt het dividend jaarlijks te verhogen!

Voor wie is dividend beleggen

Dividend beleggen is voor iedereen, voor jong en oud, voor mensen met veel geld en voor mensen met een wat kleinere portemonnee. Je kunt al beleggen in dividend aandelen vanaf een paar tientjes per maand. Dividend aandelen zijn uitermate geschikt als aanvulling op het pensioen. Voor de mensen waarvan het pensioen nog even op zich laat wachten is het aan te raden het dividend te herinvesteren.

Waarom beleggen in dividend aandelen

Door te beleggen in dividend aandelen kan er voor zorgen dat je een passief inkomen opbouwt. Passieve inkomsten zijn inkomsten waar je op dat moment niets meer voor hoeft te doen. Door te investeren in dividend aandelen plant je als het ware kleine dividend boompjes. Je kan van de vruchten (het dividend) leven zonder dat je de boom hoeft om te hakken. Als je aandelen bezit die geen dividend uitkeren zal je ze moeten verkopen (om hakken) om van te kunnen leven. Daar is opzicht niks mis mee maar het is lastig om aandelen op het juiste moment te verkopen.

Dividend aandelen uit de Verenigde Staten

Als dividend aandelen belegger kan je vrijwel niet om de Verenigde Staten heen. De VS heeft by far de grootste aandelen markt en dat geld ook voor dividend aandelen. De mooiste aandelen met de beste track records komen dan ook uit de verenigde staten. Bedrijven die het dividend al jaren op een rij verhogen en er alles aan doen om hun aandeelhouders niet teleur te stellen. In de VS wordt het verlagen van het dividend gezien als een zwakte en daarom zullen ze daar niet snel voor kiezen. Het verlagen van het dividend wordt overigens ook niet in dank af genomen door de aandeelhouders. Iets wat vaak terug te zien is in de koers van het betreffende aandeel. Natuurlijk zijn er in Europa ook prachtige dividend aandelen te vinden. Helaas zijn er in Europa minder bedrijven die het dividend jaarlijks verhogen.

Dividend aristocrats en kings

Dividend aristocrats zijn zeer populair onder dividend beleggers. Het zijn aandelen van bedrijven die het dividend meer dan 25 jaar opeenvolgend hebben verhoogd, en ze moeten in de s&p500 index zijn opgenomen. De s&p500 is een index met de 500 grootste Amerikaanse bedrijven gebaseerd op de marktkapitalisatie. Dit is de populairste en meest gevolgde index wereldwijd. Meer dan 25 opeenvolgende jaren het dividend verhogen is een bijzondere prestatie maar het kan nog beter.

Dividend kings zijn namelijk bedrijven die het dividend 50+ jaar hebben verhoogd! Op het moment van schrijven zijn er 29 bedrijven die zich een dividend king mogen noemen. Onder dividend beleggers zijn de aristocrats en kings geliefd. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het bijzondere track record van deze aandelen. Door zoveel jaar achter elkaar het dividend te verhogen hebben de aandelen bewezen dat ze een duurzame onderneming zijn. Dit betekend natuurlijk niet dat je zomaar elke dividend aristocrat of king moet kopen, en er blind van uit kan gaan dat het een goede investering is! Elke crisis sneuvelen er weer prachtige track records en zijn er bedrijven die de status van dividend aristocrat of king verliezen.

Dividend groei aandelen

Dividend aandelen zijn onder te verdelen in twee categorieën dividend aandelen en dividend groei aandelen. De traditionele dividend aandelen hebben over het algemeen een hoger dividend rendement, denk hierbij aan banken en oliebedrijven. Deze bedrijven keren sinds jaar en dag een hoog dividend uit en verhogen vaak niet jaarlijks het dividend. De reden is simpel, door het hoge dividendrendement wat ze uitkeren is er weinig ruimte over om het dividend verder te verhogen. In andere woorden, het pay-out ratio is hoog. Het voordeel van een hoog dividend is wel dat je vrijwel gelijk kan genieten van een mooie passieve inkomens stroom. Het is dus ideaal voor mensen die van het dividend willen leven. Natuurlijk kan je het dividend ook prima gebruiken om te herinvesteren en nog meer aandelen van het bedrijf te kopen om zo een groter vermogen op te bouwen.

De volgende categorie, de dividend groeiaandelen, hebben een lager dividend rendement, maar verhogen jaarlijks het dividend. Een verhoging van soms wel 10-20% per jaar is niet ongewoon voor een mooi dividend groei aandeel. Hoewel het dividend rendement vaak stukken lager is dan bij de traditionele dividend aandelen, is het totale rendement op de lange termijn vaak hoger. Dit heeft alles te maken met de jaarlijkse dividend verhogingen waar echte dividend beleggers zeer gecharmeerd van zijn. Het nadeel van de echte dividend groei aandelen is het lage rendement. Dit maakt de aandelen minder geschikt direct van het dividend te kunnen leven.

Een dividend aandelen portefeuille opbouwen

Een dividend aandelen portefeuille opbouwen kan een behoorlijke uitdaging zijn, en voordat je een leuke passief inkomen aan dividend ontvangt kan je heel wat jaartjes verder zijn. Toch is het de ideale manier om ”echte” passieve inkomsten op te bouwen. Een goed gespreide dividend portefeuille kan je een leven lang passieve inkomsten opleveren.

Net als bij het kopen van aandelen heeft iedereen een andere mening. Niets is dus per definitie goed of fout. De ene persoon heeft liever dividend groei aandelen met een laag dividend rendement, de andere liever hoog dividend aandelen en sommige een combinatie van beide. Let bij het opbouwen van een dividend portefeuille goed op de spreidingen van je aandelen. Zorg dat je verschillende aandelen hebt uit verschillende sectoren, er kunnen in deze wereld nou eenmaal dingen gebeuren die zelfs de beste beleggers niet kunnen voorspellen. Loop geen onnodig risico door teveel in één aandeel of sector te investeren. En dan moet je natuurlijk ook nog de juiste aandelen weten te selecteren. Want als dividend aandelen belegger wil je natuurlijk geen aandelen die het dividend verlagen.

Wil je meer weten over waar je op moet letten bij het selecteren van een dividend aandeel? Deze blog kan jou verder op weg helpen.

Dividend ETF’s

Als beginnende belegger is het verstandig om eens te kijken naar dividend ETF’s. ETF’s (exchange traded funds) zijn passief beheerde aandelen fondsen met erg lage kosten. Ze volgende een bepaalde index en daardoor zijn er geen dure fondsmanagers nodig, die 9 van de 10 keer toch het rendement van de index niet kunnen verslaan. Je hoeft daardoor dus ook niet zelf je aandelen te analyseren en je maakt gelijk gebruik van spreiding. Sommige ETF’s bestaan uit honderden verschillende aandelen. Er zijn tegenwoordig veel mensen die enkel nog in ETF’s beleggen en beurs experts zien ook de voordelen van enkel in ETF’s beleggen. Ook voor dividend aandelen zijn tegenwoordig prachtige ETF’s op de markt.

Een veel gebruikte beleggingsstrategie onder de ETF beleggers is het maandelijks voor een vast bedrag bijkopen.

De dividend sneeuwbal

Het sneeuwbal effect, compound intrest, het achtste wereldwonder, het maakt niet uit hoe je het noemt want het is allemaal het zelfde, rente op rente.

Het wordt vaak met een sneeuwbal vergeleken omdat iedereen wel het effect van het rollen van een sneeuwbal kent. Je begint met een klein balletje door de sneeuw te rollen. Na maten hij steeds wat groter wordt blijft er meer sneeuw aan plakken, en voor je het weet gaat het steeds makkelijker en wordt hij als maar groter. Hoe groter die wordt hoe makkelijker en hoe meer sneeuw eraan blijft plakken.

Het is eigenlijk iets wat iedere dividend belegger zou moeten doen en dat is het herinvesteren van het dividend. Zie het dividend als de sneeuw die blijft plakken aan je portefeuille. Die sneeuw kan je opnieuw investeren in nieuwe aandelen en deze zullen ook weer meer sneeuw laten plakken. En zo wordt jou portefeuille steeds groter en groter.

Voordelen van dividend aandelen

  1. Dividend aandelen zijn minder volatiel dan aandelen die geen dividend uitkeren. Zodra de koers daalt, stijgt het dividend rendement en dat zorgt ervoor dat het aandeel aantrekkelijker wordt.
  2. Het zijn echte passieve inkomsten, er zijn weinig investeringen waar je zo weinig tijd aan hoeft te besteden na het kopen ervan.
  3. Het sneeuwbal effect, beleggen in dividend aandelen geeft jou de mogelijkheid hier optimaal van te kunnen profiteren.
  4. Dividend aandelen hoef je niet te verkopen, in slechte tijden is het verkopen van je aandelen wel het laatste wat je wilt doen.
  5. Sterke bedrijven, om als bedrijf met regelmaat dividend te kunnen uitkeren moet het financieel gezond zijn. Dividend betalers zijn vaak financieel ”volwassen” bedrijven die structureel winst maken.

Nadelen van dividend aandelen

  1. Een dividend aandelen portefeuille kost vaak veel geld om op te bouwen en een redelijk passief inkomen uit te ontvangen.
  2.  Dubbele belasting. Je betaald over jouw dividend meestal 15% dividend belasting (met buitenlandse aandelen kan dit anders zijn). Omdat je over je vermogen ook al belasting betaald is dit dubbel. Gelukkig kan je dit vaak terug vragen bij de belastingdienst. Dit kan best lastig zijn, vooral voor buitenlandse aandelen en soms is het dan ook de vraag of dit wel de moeite waard is.
  3. Niet alle mooie aandelen keren dividend uit. Vooral nieuwe bedrijven investeren hun geld en het zou ook niet goed zijn als die dividend uitkeren. Hier zitten mooie bedrijven tussen en als je alleen in dividend aandelen investeert loop je kansen mis.
  4. Dividend beleggen doe je voor de lange termijn. Het rente op rente effect, oftewel compound interest wordt in de loop van de jaren steeds groter. Dit maakt het minder geschikt voor de korte termijn.

Ben jij ook enthousiast geworden over dividend beleggen? Voordat je begin met investeren/beleggen, is het verstandig om financieel advies te vragen aan een belegging/financieel adviseur.

Dit is geen financieel advies! Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele verliezen op welke manier dan ook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *