Alles over beleggen in individuele aandelen

Je wilt beginnen met beleggen in aandelen. En nee niet in ETF’s of beleggingsfondsen, maar het echte werk. Zelf beleggen in individuele aandelen. De waarschuwing voor beleggen in individuele aandelen ken je nu zo langzamerhand wel. Je weet dat het véél meer werk is om een aandelen portofolio te onderhouden. En dat het verslaan van de ”markt” erg moeilijk is.

Waarom beleggen in individuele aandelen?

Tegenwoordig zijn de meeste beleggers geïnteresseerd in ETF’s. De makkelijk verhandelbare fondsen zijn ideaal voor de beginnende belegger. Weinig werk, geen aandelen analyseren en ook het rendement is in de meeste gevallen hoger als dan van een stockpicker. Waarom zou je dan nog in vredesnaam beginnen met het beleggen in individuele aandelen. Dat antwoord is natuurlijk voor iedereen anders.

In de meeste gevallen zijn beleggers in individuele aandelen meer geïnteresseerd in het “beleggen”. Je zou kunnen zeggen dat het eigenlijk gewoon een hobby is. Het kan natuurlijk ook zijn dat je niet zomaar in een bedrijf wilt investeren, bijvoorbeeld een oliebedrijf, in de tabaksindustrie of in een wapenfabrikant. Dit soort bedrijven zitten vaak gewoon in een ETF. En dan zijn er natuurlijk ook nog de beleggers die denken dat ze wel de ”markt” kunnen verslaan. Hoe dan ook, er zijn genoeg redenen om wel in individuele aandelen te investeren.

Hoe selecteer je een aandeel?

Als je wilt beginnen met beleggen in aandelen, heb je misschien al een idee in welke aandelen je graag zou willen investeren. Heb je dat idee nog niet. Dan zou ik zeggen, kijk eens om je heen. Welke producten gebruik je dagelijks? Heb je een iphone, waar je helemaal verzot op bent? En denk je bij jezelf, dit is zo een geweldig product, ik zou nooit meer zonder mijn iphone kunnen. Vraag jezelf eens af, loopt over 20 jaar nog steeds iedereen met een iphone rond? Luisteren we nog steeds naar muziek met Apple music? Gebruiken we nog steeds de App store? Als jij denkt dat dat zo is, dan zou je kunnen overwegen om in Apple aandelen te beleggen.

Kijk eens om je heen naar alle producten die je dagelijks gebruikt. Of beter nog, alle producten waar je niet zonder meer kan. Bijvoorbeeld je dagelijkse glas Coca-cola of de tandpasta, die je echt nodig hebt om te zorgen dat je tanden er niet uit vallen, na al die cola. Als je wel eens naar de Starbucks gaat, dan sta je waarschijnlijk in een lange rij te wachten op een koffie van 6 euro. Dat zou best een goede investering kunnen zijn, als je er van overtuigd bent dat Starbucks over 5-10 of 20 jaar nog veel groter is.

Achter veel producten die je dagelijks gebruikt zitten bedrijven waarin je zou kunnen beleggen. Maar dat een bedrijf producten maakt die je dagelijks gebruikt maakt het nog geen goede belegging!

Beleg alleen in wat je begrijpt

De grote beleggers van deze wereld zijn het er allemaal over eens. Investeer alleen in bedrijven waarvan je begrijpt wat ze doen. Dit is hoe beleggers als Warren Buffett en Peter Lynch jaar op jaar de ”markt” hebben verslagen. Door enkel in bedrijven te investeren waarvan ze echt begrijpen hoe ze hun geld verdienen. Dat is de reden dat Warren en Lynch investeerde in bedrijven zoals, Coca-cola, Dunkin Donuts, Duracell en Gillette. Dit soort bedrijven zijn nou eenmaal makkelijker te begrijpen als bijvoorbeeld een biotechnologisch bedrijf. Hierdoor zijn de risico’s van je investering ook makkelijker in te schatten.

Fundamentele analyse

De fundamentele analyse wordt gebruikt om de ”werkelijke” waarde van een aandeel in te kunnen schatten. Bij een fundamentele analyse wordt gekeken naar de bedrijfsresultaten, de financiële ratio’s en de toekomstige verwachtingen. Ook wordt dit vergeleken met sectorgenoten om te zien of het aandeel mogelijk ondergewaardeerd is.

Een fundamentele analyse is een van de ingewikkeldere aspecten van beleggen in aandelen. Het is echter van groot belang! Tijdens een fundamentele analyse kom je belangrijke informatie te weten. Zo zijn er bedrijven die het op het eerste gezicht goed lijken te doen. Maar als je naar de cijfers kijkt, kom je echter al snel tot interessante ontdekkingen. Er zijn voorbeelden van bedrijven met enorme schulden of bedrijven die al jaren achter elkaar minder winst maken.

Financiële ratio’s die worden gebruikt bij een fundamentele analyse

Dividend rendement

Dividend is een beloning aan de aandeelhouders omdat zij aandelen in bezit hebben. Lang niet alle bedrijven keren dividend uit. Er zijn bedrijven die de winst liever investeren. Als jij een aandeel koopt vanwege het dividend is het echter belangrijk om te weten hoeveel procent het dividendrendement is. Uitrekenen van het dividendrendement is vrij eenvoudig, voorbeeld.

Aandeel kost €100 uitgekeerde dividend per jaar bedraagt €3. (3/100) x 100 = 3 het dividend rendement is in dit gevalt 3%.

Dividend pay-out ratio

Het dividend pay-out ratio geeft aan hoeveel procent van de winst wordt uitgekeerd als dividend. Een pay-out ratio van boven de 75% wordt gezien als hoog. Boven de 100% is logischerwijs niet houdbaar, op de lange termijn. Doorgaans wordt een ratio tot ca 60% gezien als ”veilig”. Hoe lager het pay-out ratio hoe meer ruimte voor dividend verhogingen in de toekomst.

Dividend growth rate

Dividend growth rate is iets waar dividend beleggers vaak naar kijken. Het is het percentage waarmee het dividend jaarlijks wordt verhoogd. In de meeste gevallen kijken beleggers naar de growth rate van 1, 5 en 10 jaar. Beleggers zijn gek op aandelen die het dividend regelmatig verhogen. De dividend growth rate is zelf uit te rekenen. Nog makkelijker gewoon op internet opzoeken.

Koers/winstverhouding

De koers/winstverhouding geeft aan hoe ”duur” een aandeel is. De koers-winstverhouding wordt berekend door de koers van het aandeel te delen door de winst per aandeel. Van zelfsprekend is dit alleen van toepassing voor bedrijven die winst maken. De koers/winstverhouding is een indicatie, maar er zijn vaak uitzonderingen. Bedrijven die hoge groei laten zien hebben doorgaans een (veel) hogere K/w. Zelfde geld voor bedrijven die ondermaats presteren of met een minder rooskleurige toekomst. Deze bedrijven hebben vaak een lagere K/w. Een bedrijf enkel kopen omdat de K/w laag is, is geen aanrader.

K/w van 0-10 Dit wordt gezien als (zeer) laag. Een k/w van onder de 10 kan betekenen dat het aandeel ondergewaardeerd is. Een lage K/w kan echter ook betekenen dat er problemen zijn binnen het bedrijf of de sector.

K/w van 10-20 Een k/w binnen deze range wordt vaak gezien als eerlijk gewaardeerd.

K/w van 20-30 Het bedrijf is mogelijk overgewaardeerd. Er zijn bedrijf die ondanks een hoge k/w nog steeds koopwaardig zijn.

K/w van 30+ Met een k/w van meer dan 30 wordt er veel verwacht van het bedrijf in de toekomst. Een extreem hoge K/w kan een signaal zijn voor een mogelijke ”bubbel”.

Winst per aandeel/WPA

De winst per aandeel (WPA) in het Engels earnings per share (EPS) geeft aan hoeveel winst per aandeel een bedrijf heeft gemaakt. De WPA wordt meestal berekend over een heel jaar.

Als je de winst per aandeel weet, kan je ook andere financiële ratio’s berekenen. De WPA is gemakkelijk uit te rekenen. De netto winst delen door het aantal uitgegeven aandelen. Echter op internet zijn deze ratio’s allemaal al voor je uitgerekend en makkelijk terug te vinden.

Beleggen in aandelen voor de lange termijn

Ook als je in individuele aandelen wilt investeren is beleggen voor de lange termijn de beste strategie. Waarom is beleggen voor de lange termijn in de meeste gevallen de beste strategie?

  • De markt is niet te voorspellen Zelfs de beste beleggers ter wereld zijn het er over eens. Niemand weet wat er op de korte termijn gaat gebeuren. De aandelenmarkten kunnen in een korte tijd met tientallen procenten dalen. Niet voor niets zegt Warren Buffett “If you are not willing to own a stock for 10 years, do not even think about owning it for 10 minutes.” 
  • Compound interest Albert Einstein ‘Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it; he who doesn’t, pays it. Compound interest, in het Nederlands rente op rente is zeer geliefde onder de lange termijn beleggers. Op de korte termijn maak je nauwelijks gebruik van dit ontzettend krachtige effect. Echter op de (zeer) lange termijn maak je hier optimaal gebruik van.
  • Beleg voor de lange termijn en voorkom verlies Beleggen voor de lange termijn voorkomt verlies op de korte termijn. De markt kan erg volatiel zijn op de korte termijn. Echter op de lange termijn is de markt altijd gestegen. Maak hier dus gebruik van en koop aandelen voor de lange termijn. Hoe langere je investeert hoe kleiner de kans op verliezen. Je hebt ook meer tijd om eventuele verliezen goed te maken.

Beleg periodiek

Maandelijks voor een vast bedrag investeren voorkomt een hoop zorgen. Ook als je van plan bent een (groot) deel van je spaargeld te gebruiken om te investeren in aandelen, is het verstandig om dit bedrag niet in een keer te investeren. De markt kan in een korte tijd met meer dan 10 procent dalen. Dit is niet ongewoon en niks om je druk over te maken. Ervaren beleggers zien dit soort momenten dan juist ook als een goed moment om te investeren. Als je een net een groot deel van je spaargeld hebt geïnvesteerd is dit natuurlijk vervelend. Zorg er daarom voor dat je niet alles in een keer investeert. Zie een fikse koersdaling dan ook als een opportunity in plaats van als een probleem!

Hou het simpel

Beleggen in individuele aandelen is al moeilijk genoeg. Hou het daarom zo simpel mogelijk. Maak geen gebruik van complexe financiële producten zoals, turbo’s, speeders, opties of futures. Dit soort producten zijn vaak lastig te begrijpen, zorgen voor extra kosten en risico. Zelfs ervaren beleggers kunnen hier vaak beter weg van blijven!

De psychologische druk van beleggen in aandelen

De psychologische druk van beleggen is een van de dingen waar je mee om moet leren gaan. Niet iedereen kan rustig slapen als ze in een korte tijd hun portofolio flink zien dalen. In maart 2020 is de S&P500 in een korte tijd met maar liefst 30% gedaald. Dit zijn de momenten dat het kaf van het koren wordt gescheiden. Elke crash zijn er weer talloze beleggers die in grote paniek alles verkopen. Omdat ze denken, dat het dit keer toch echt niet goed meer gaat komen.

De markt is van deze beurscrash echter in een zeer korte tijd weer volledig hersteld. Beleggers die in grote paniek alles verkopen hebben achteraf vaak spijt. Dit geld natuurlijk niet voor alle gevallen en zeker voor individuele aandelen is het risico op herstel kleiner als dat van een breed gespreide ETF. Individuele aandelen hebben ook nog altijd sector risico. Tijdens een financiële crisis worden bepaalde sectoren nou eenmaal harder geraakt als andere.

Wil je alles te weten komen over beleggen in ETF’s deze blog helpt jou verder op weg!

Lees boeken

Dat lezen goed voor je is weten de meeste mensen wel. Gelukkig zijn er over beleggen veel (goede) boeken geschreven. Als belegger is het de manier om in het hoofd van s werelds beste beleggers te kruipen. Leer de wijsheden van de grootmeesters. Zo leer je wat je wel moet doen en ook wat je beter niet kan doen! Schaf voor je begint met beleggen een paar goede boeken aan en je zult de kosten vele malen terug verdienen.

Beginnen met beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen is een mooie manier om op de lange termijn vermogen op te bouwen. Wees je er van bewust dat er in de beleggingswereld geen garanties zijn. Je kan een (deel) van je inleg verliezen. De in het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *