Wil je in ETF’s beleggen en wil je weten wat een ETF precies doet? Heb je vragen over wat de voor- en nadelen zijn van beleggen in ETF’s? Dan zit je hier goed, want wij gaan alles uitleggen over beleggen in ETF’s. Waarom ze zo ontzettend populair zijn. En waar je op moet letten bij het beleggen in ETF’s. Ook de beste strategieën om in ETF’s te beleggen lees je hier!
Wat is een ETF?
ETF staat voor Exchange traded fund. ETF’s worden ook vaak index trackers genoemd. Dit is ook gelijk het doel van een ETF, een index volgen. Bijvoorbeeld de S&P500, dit zijn de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Om als bedrijf opgenomen te kunnen worden in de S&P500 moeten ze aan allerlei criteria voldoen.
Door in EFT’s te beleggen kan je op een eenvoudige manier in ”mandjes” aandelen investeren. Er zijn ook ETF’s voor obligaties, vastgoed, grondstoffen etc. ETF’s voor aandelen zijn het populairst.
Ook voor een specifieke sector of regio is er wel een ETF te vinden, bijvoorbeeld een China ETF of voor de energie sector.
ETF’s zijn gemakkelijk verhandelbaar aan de beurs, net als een aandeel van een bedrijf.
Het doel van een ETF
Het doel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een ”index”. Bijvoorbeeld de Nederlandse AEX. Een ETF probeert in tegenstelling tot een actief beheerd beleggingsfonds, de ”markt” niet te verslaan.
Een beleggingsfonds beschikt over fondsmanagers die als doel hebben de beste aandelen te selecteren en zo de ”markt” te verslaan. De breed gespreide S&P500 wordt in de meeste gevallen gebruikt om resultaten te vergelijken.
Echter uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat in de meeste gevallen een beleggingsfonds de ”markt” niet verslaat. In 80% van de gevallen ben je beter uit met een ETF. Dit heeft ook te maken met de kosten die beleggingsfondsen rekenen, gemiddeld 1-1,5% op jaar basis.
Een breed gespreide ETF zoals bijvoorbeeld de vanguard FTSE All-World UCITS ETF kost maar 0.22% op jaarbasis.
De populariteit van de ETF
Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw zijn ETF’s op de markt. Vrijwel direct waren de makkelijk verhandelbare ETF’s een populair beleggingsinstrument. Dit heeft alles te maken met de resultaten en de voordelen van de ETF’s.
Vooral de afgelopen 10 jaar is de ETF zeer populair geworden. Op dit moment heeft de helft van alle particuliere beleggers geld in één of meerdere ETF’s zitten. Ook steeds meer professionele beleggers weten de voordelen van beleggen in ETF’s te waarderen.
Accumulerende en distribuerende ETF’S
Als je begint met beleggen in ETF’s krijg je de keus om in accumulerende of distribuerende ETF’s te investeren. Dit klinkt misschien heel ingewikkeld, maar dat valt allemaal wel mee.
Accumulerende ETF’s keren geen dividend uit. Al het dividend wordt direct geherinvesteerd in de ETF. Het voordeel hiervan is dat je geen eventuele kosten hoeft te maken om je dividend te herinvesteren in nieuwe aandelen. Een nadeel hiervan is natuurlijk dat je geen dividend ontvangt. Je zou hier bijvoorbeeld je rekeningen van kunnen betalen.
Een voorbeeld van een goede accumulerende ETF is iShares Core MSCI World UCITS Tickersymbool: IWDA ISIN: IE00B4L5Y983
Distribuerende ETF’s keren dividend uit aan hun aandeelhouders. De meeste distribuerende ETF’s keren elk kwartaal dividend uit. De hoogte van het dividend verschilt vaak per kwartaal. Er zijn ook ETF die speciaal gericht zijn op dividend uitkeringen. Deze ETF’s bevatten dan ook enkel dividend aandelen. Vaak moeten de aandelen aan allerlei criteria voldoen. Het voordeel van een ETF die regelmatig dividend uitkeert is natuurlijk het passieve inkomen. Nadeel je moet vaak transactiekosten betalen als je besluit je dividend te herinvesteren.
Een voorbeeld van een prachtige distribuerende ETF is VANGUARD FTSE ALL-WORLD UCITS ETF Tickersymbool: VWRL ISIN: IE00B3RBWM25
Fysieke en synthetische ETF’s
Als het goed is, weet je nu dat het doel van een ETF zo nauwkeurig mogelijk een index volgen is. Sommige indexen bestaan uit wel meer dan 1000 verschillende aandelen. De hierboven genoemde VWRL bestaat bijvoorbeeld uit ruim 3100 verschillende aandelen. Alle aandelen hebben een andere weging in de index. Op moment van schrijven is bijvoorbeeld Apple de grootste positie van VWRL met maar liefst 3,47%.
Een fysieke ETF houdt alle aandelen fysiek aan. Dat betekend dat alle aandelen die de index bevat, worden aangehouden. Dit is natuurlijk veel werk en dat brengt extra kosten met zich mee. Daar tegenover staat dat een fysieke ETF minder risico met zich mee brengt. De meeste beleggers geven dan ook de voorkeur aan fysieke ETF’s.
Een synthetische ETF maakt gebruik van derivaten om de te volgen index te kopiëren. Dit gebeurt vaak in samenwerking andere financiële instellingen bijvoorbeeld een bank. Dit kan ervoor zorgen dat er minder kosten worden gemaakt als bij het fysiek aanhouden de index. Het nadeel is het risico, dat is over het algemeen groter als bij fysieke ETF’s.
Fysieke replicatie ETF’s zijn veiliger als synthetische ETF’s.
Het uitlenen van effecten(Securities Lending)
Aanbieders van fysieke ETF’s kiezen er soms voor om de effecten uit te lenen. Bijvoorbeeld aan short sellers. Dit wordt ook wel securities lending genoemd. Dit alles gebeurd onder het mom van ”de kosten drukken”. En zo de totale kosten die de ETF rekent laag te houden. Het uitlenen van de effecten levert immers geld op. Ook dit brengt natuurlijk extra risico’s met zich mee. Hoe groot het extra risco is dat je loopt is natuurlijk erg lastig te zeggen. Wees je zelf bewust of je dit extra risico wilt lopen voordat je in een ETF investeert die gebruik maakt van deze methode.
De voor- en nadelen van beleggen in ETF’s
Net als aan de meeste dingen zitten er aan beleggen in ETF’s ook nadelen. Gelukkig wegen de nadelen niet op tegen de voordelen! Hier is een kleine selectie eventuele voor- en nadelen die beleggen in ETF’s met zich mee brengt.
Voordelen van beleggen in ETF’s
- ETF’s zijn (zeer) breed gespreid. Als je in de juiste ETF’s investeert bijvoorbeeld een All World ETF. Dan geniet je op een eenvoudige wijze van een zeer goed gespreide belegging.
- Lage kosten. Dit is een van de grootste en belangrijkste voordelen. De zeer lage kosten. Kosten zijn erg belangrijk bij beleggen. Alle teveel gemaakte kosten kunnen je op de lange termijn een vermogen kosten!
- Makkelijk verhandelbaar. ETF’s zijn net zo makkelijk verhandelbaar als een aandeel. Je kan dus makkelijk je aandelen verkopen en omzetten in cash.
- Transparantie. ETF’s volgen een index, het is dus duidelijk waarin je investeert. En door de beursnotering, kan je op elk moment van de dag zien hoeveel je investering waard is.
- Rendement. Het rendement is in 80% van de gevallen hoger als dat van een beleggingsfonds.
- Eenvoud. Beleggen in ETF’s is eenvoudig. Zeker in vergelijking met stockpicking is het erg makkelijk. Je hoeft immers geen aandelen te analyseren en een portofolio op te bouwen.
Nadelen van beleggen in ETF’s
- Keuze. Door in een index te beleggen kan je niet zelf de keus maken in welke aandelen jij je geld investeert. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die liever geen geld in de olie-industrie beleggen. Of bijvoorbeeld een wapenfabrikant. Door individuele aandelen te kopen heb jij wel die keus.
- Plezier als aandelen belegger. Als belegger in individuele aandelen kan je erg veel plezier halen uit het onderhouden van een aandelen portofolio. Voor sommige mensen is dit een hobby. Ondanks de (grote) kans op lager rendement en de tijd die het kost. Zijn er toch een hoop beleggers die kiezen voor individuele aandelen.
- Risico. Dit risico loopt natuurlijk iedereen die zijn geld investeert. En dat is het markt risico. Tijdens een economische crisis kunnen je beleggingen in ETF’s met tientallen procenten dalen.
Strategieën voor succesvol beleggen in ETF’s
Als belegger in ETF’s zijn er ontzettend veel strategieën om een goed rendement te behalen. Hier gaan we het over 2 strategieën hebben. Dat zijn de buy and hold strategie en de dollar cost average strategie. Het mooie is dat je de strategieën kan combineren.
Buy and hold strategie
De buy and hold strategie, de naam zegt het al. Kopen en niet meer verkopen. Dit is een zeer passieve vorm van beleggen. Het meest geschikt is deze strategie voor de (zeer) lange termijn. Denk hierbij aan minimaal 5 jaar, maar 10, 15 of 20 jaar is nog veel beter. De buy and hold strategie is voor beleggers die in de lange termijn geloven. Niet kijken naar de koers schommelingen op de korte termijn. Beurslegende Warren Buffet is een echte buy and hold beleggers. En iedere belegger is bekend met het enorme succes van de inmiddels 90 jarige Amerikaan.
De gedachte achter de buy and hold strategie is vrij simpel. De aandelenmarkten zijn erg volatiel. Grote koersschommelingen zijn niet ongewoon. Het voorspelen van de koersschommelingen op de korte termijn is vrijwel onmogelijk. Wat de beurs op de lange termijn gaat doen is echter meer voor de hand liggend. Als we naar de afgelopen 100 jaar kijken zien we dat de S&p500 een gemiddeld rendement van 10% per jaar heeft. Let op hierbij wordt gekeken naar het rendement uit het verleden. De echte buy and hold beleggers geloven dan ook in de toekomst van hun investering. Er is natuurlijk een kans dat het rendement er in de toekomst heel anders uit ziet als uit het verleden.
Dollar cost averaging strategie
De dollar cost averaging strategie is bedoel om de koersschommelingen op te vangen. Het werkt als volgt, zodra je voor jou de juiste investering hebt gevonden. Bijvoorbeeld een ETF of een mooi aandeel waar je vertrouwen in hebt. Koop je met enige regelmaat, bijvoorbeeld elke maandag of elke eerste van de maand, voor een vast bedrag bij. De ene keer zal het aandeel duurder of goedkoper zijn als de andere keer. Dat betekend dat je uit eindelijk een gemiddeld bedrag hebt betaald voor een X aantal aandelen.
De gedachte hier achter is, dat de markt niet te voorspelen is. Je zult dus erg veel geluk moet hebben om op het juiste moment, voor de beste prijs de aandelen te kopen. Door de dollar cost averaging strategie te gebruiken betaal je uiteindelijk een mooi gemiddelde. Hierdoor profiteer je van de koersschommelingen in de markt. Beleggers die gebruik maken van de dollar cost averging strategie, hebben vertrouwen in de lange termijn. Ook zijn ze niet bang om bij te kopen bij een fikse koersdaling sterker nog, ze zien dit als het juiste moment om bij te kopen.
Beleggen in aandelen/ETF’s is niet zonder risico, dit is geen beleggingsadvies.