Cryptocurrency in het Nederlandse cryptovaluta werd door veel mensen gezien als een ”hype” met de kenmerken van een bubbel. De meeste mensen hebben de door de media bedachte term ”bitcoin-bubble” dan ook wel eens voorbij horen komen. Nu bitcoin eind 2020 weer volop in het nieuws is en opnieuw op een all time high staat, is het interesse in de cryptocurrency dan ook weer helemaal terug. En dit keer is er ook interesse van een groep die tot voorkort de digitale munteenheden links liet liggen, namelijk de institutionele beleggers.
Wat zijn cryptocurrencies?
Cryptocurrencies in het Nederlands ook wel cryptovaluta’s genoemd, zijn digitale munteenheden. Echter cryptocurrencies worden door veel landen nog steeds niet beschouwt als een alternatief voor reguliere valuta. Cryptocurrencies staan dan ook niet onder toezicht van overheden of banken.
De populariteit van cryptocurrency
Het enorme interesse in de digitale munten heeft natuurlijk alles te maken met de grote koers sprongen die ze de afgelopen jaren hebben gemaakt. De verhalen van gewone mensen die vaak met maar een paar honderd euro cryptomiljonair zijn geworden spreken veel mensen aan. Veruit de meest populaire cryptocurrency is de bitcoin.
Waarom beleggen in cryptocurrency?
Het meest voor de hand liggende antwoord is natuurlijk voor het rendement. Er zijn voorbeelden van mensen die grote winsten hebben geboekt met het beleggen in cryptovaluta. Echter veel beleggers in cryptocurrencies doen dit omdat ze geloven in de technologie achter de digitale valuta. Ook de voordelen die de digitale munten hebben te opzichten van traditionele valuta kunnen een reden zijn om te investeren in cryptocurrencies.
Waarom niet beleggen in cryptocurrency?
Echter zijn er ook genoeg redenen te noemen waarom je beter niet zou kunnen beleggen in cryptocurrencies. De munten staan niet onder toezicht van financiële instellingen of overheden. Net zoals de verhalen van enorme winsten, zijn er misschien nog wel meer verhalen van mensen die grote verliezen hebben geleden. En de digitale valuta is zeer volatiel, koers sprongen en dalingen van tientallen procenten op een dag zijn niet ongewoon. Iets wat veel mensen hun nacht rust niet ten goede zal komen.
Toch liever beleggen in aandelen? Lees hier alles over beleggen in aandelen.
Hoe kan je cryptocurrency kopen?
Het kopen van cryptocurrency is tegenwoordig net zo makkelijk als het kopen van aandelen. Je kunt crytocurrency te kopen bij een cryptocurrency-exchange. Alles is natuurlijk online, via google zijn er tientallen exchanges te vinden. Elke exchange heeft zijn eigen tarieven voor het kopen/verkopen van cryptocurrencies. Soms worden er ook kosten gerekend voor het storten van geld.
Waar moet een goede cryptocurrency exchange aan voldoen?
Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Elke exchange heeft zo zijn voor- en nadelen. Een paar handige tips voor het selecteren van een exchange.
- Hoe kan je geld storten. Heb je een creditcard nodig om geld te storten of kan dit ook met bijvoorbeeld iDEAL.
- Heeft de exchange een online wallet beschikbaar. Dit is je eigen digitale portemonnee waar je je cryptocurrencies in bewaard.
- Beschikt de exchange over een mobile app.
- In welke talen is de exchange beschikbaar? Voor de mensen die geen talenknobbel hebben is een Nederlandse app/website makkelijker.
- In welke cryptocurrencies kan je handelen bij de exchange.
- Wat zijn de kosten voor het kopen/verkopen en storten van geld.
- Hoe veilig is de exchange? Zijn ze wel eens gehacked bijvoorbeeld, en wat is er toen gebeurd. Hebben de klanten hun geld/cryptocurrency terug gekregen.
Hot wallet en cold wallet
Als je cryptomunten wilt kopen en bewaren en eventueel wilt versturen heb je een speciale wallet nodig. Zonder deze wallet is het niet mogelijk cryptocurrency te kopen en te bewaren. Je kunt deze wallet zien als je eigen bankrekening voor crypto. Er zijn twee soorten wallets waar je gebruik van kunt maken.
Je kunt kiezen voor een hot wallet of een cold wallet. Beide wallets hebben zo zijn voor- en nadelen.
Hot wallet
Een hot wallet is een op een bepaalde manier is verbonden met het internet. Bij de meeste aanbieders van cryptocurrencies krijg je automatisch je eigen hot wallet. Zodra je een account aanmaakt kan je gebruik maken van je eigen wallet. De cryptocurrency die je aankoopt via de aanbieder wordt daar automatisch opgeslagen.
Verder zijn er diverse aanbieders van hot wallets. Je hebt keuze uit iphone/ios wallets, android wallets en desktop wallets. Let er wel goed op of de door jou gekozen wallet ook al jou verschillende cryptocurrencies ondersteund.
De voordelen van een hot wallet.
- Eenvoudig te gebruiken
- Je kunt er betalingen mee doen en ontvangen
- Vaak gratis gebruik van te maken
- Je kan snel bij je cryptocurrency
De nadelen van een hot wallet.
- Vatbaar voor hackers
- Minder veilig, dus niet geschikt om grote bedragen mee te bewaren
Cold wallet
Een cold wallet in tegenstelling tot een hot wallet niet verbonden met het internet. Dit is ook gelijk het grote voordeel van een cold wallet. Een cold wallet is minder gevoelig voor fraude. Het is dus de veiligste manier om je cryptocurrency op te slaan. Een cold wallet wordt ook wel een hardware wallet genoemd omdat het in wezen een klein apparaatje is. Het zal de meeste mensen doen denken aan de wel bekende USB stick. Als je voor de lange termijn grotere bedragen aan cryptocurrencies wilt opslaan is dit de beste keus.
De crypto-exchanges maken ook gebruik van cold wallets, zodat ze bij een hack nooit al hun cryptocurrencies kwijt zijn.
De voordelen van een cold wallet.
- De veiligste manier om cryptocurrencies te bewaren
- Geschikt om grote bedragen cryptocurrencies mee te bewaren
- Makkelijk in gebruik
De nadelen van een cold wallet.
- Je kan niet direct bij je cryptocurrencies
- De cold wallet kost geld bij aanschaf
- De cold wallet ondersteund mogelijk niet jou cryptocurrency
Wat zijn altcoins?
Wie cryptocurrency wilt kopen stuit waarschijnlijk al vrij snel op altcoins. Altcoins zijn alternatieve coins voor bitcoin. Dus alle cryptocurrencies op bitcoin na. Op moment van schrijven zijn er duizenden altcoins. De kwaliteit van de ”altcoins” verschilt enorm. Zo zijn er altcoins die al jaren bij de top 10 meest waardevolle cryptocurrencies horen. Maar er zijn ook altcoins die na een korte bullrun (een stijgende koers) dalen in waarde en vrijwel niks meer waard zijn. Het overgrote deel van alle altcoins is dan ook geen goede belegging.
De waarde van altcoins
De waarde van altcoins hangt nou samen met de waarde van de bitcoin. Van de totale waarde van alle cryptocurrencies is 50-70% voor rekening van de bitcoin. Stijgt de bitcoin dan stijgen de altcoins mee. Het zelfde geldt voor een dalende markt. Toch is het succes van een altcoin niet afhankelijk van de bitcoin. Het belangrijkste is de technologie en het team dat achter de cryptocurrency zit.
Waarom dan toch investeren in altcoins
Ondanks alle gevaren van investeren in altcoins is het toch populair. De reden is simpel. Iedereen hoopt de nieuwe bitcoin gevonden te hebben. De kansen zijn echter zeer klein dat dat werkelijkheid wordt. Als je toch graag wilt investeren in altcoins is het verstandig goede research te doen.
Investeer nooit meer dan je bereid bent om te verliezen. Dit laatste geld natuurlijk niet alleen voor beleggen in altcoins. Dit is geen beleggingsadvies.